Sarajevo staat achter Oekraïne en het Oekraïense volk

Twee jongens houden borden vast met de tekst “Glorie aan Oekraïne” en “Stop de oorlog in Oekraïne!” bij een vredesbetoging in Sarajevo op 9 april 2022. Foto: Balkan Diskurs/Benisa Bibuljica, gebruikt met toestemming.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Balkan Diskurs [en], een project van het Post-Conflict Research Center [en] (PCRC). Een bewerkte versie is opnieuw gepubliceerd door Global Voices als onderdeel van een overeenkomst tot het delen van inhoud.

In de dagen die voorafgaan aan de 30e verjaardag van de langste belegering van een hoofdstad in de moderne geschiedenis [en], zijn honderden burgers van Sarajevo naar buiten gekomen om te protesteren tegen de Russische agressie tegen Oekraïne, en hebben zij een unieke boodschap van medeleven gestuurd naar het volk van Oekraïne. Bovendien drongen de Sarajeviërs er bij de autoriteiten van Bosnië en Herzegovina (BiH) op aan om Oekraïense vluchtelingen in staat te stellen meer dan 30 dagen legaal in hun land te verblijven zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen.

Benjamina Karić, de burgemeester van Sarajevo, zei dat het dagelijkse lijden van het Oekraïense volk doet denken aan het lijden van de burgers van Sarajevo, maar ook aan dat van alle Bosniërs en Herzegovinaers tijdens de oorlog van 1990.

“Het roept moeilijke emoties bij ons op en wekt onze empathie ter ondersteuning van het Oekraïense volk,” zei Karić op de “We staan achter Oekraïne” demonstratie, die werd georganiseerd door het Post-Conflict Research Center op 9 april in Sarajevo.

Benjamina Karić, Burgemeester van de stad Sarajevo. Foto: Balkan Diskurs / Benisa Bibuljica, gebruikt met toestemming.

Velma Šarić, voorzitter en oprichter van het Post-Conflict Research Center, zei dat steun aan Oekraïne de verantwoordelijkheid is van allen die geloven in rechtvaardigheid, gelijkheid, verdraagzaamheid en vrede. “Steun voor Oekraïne is steun voor alle slachtoffers en overlevenden die te maken hebben gehad of nog steeds hebben met onrecht, misdaden en genocide – van Bosnië en Herzegovina tot Rwanda, Syrië, Jemen en meer”, aldus Šarić.

Velma Šarić, voorzitter en oprichter van het Post-Conflict Research Center. Foto: Balkan Diskurs / Benisa Bibuljica, gebruikt met toestemming.

Zij deed een beroep op de ministerraad van Bosnië en Herzegovina om de kwestie van het verblijf van Oekraïense vluchtelingen op het grondgebied van Bosnië en Herzegovina op te lossen, en de periode te verlengen waarin zij meer dan 30 dagen in het land mogen blijven.

Serhii Miniailo, zaakgelastigde van de Ambassade van Oekraïne in Bosnië en Herzegovina. Foto: Balkan Diskurs / Benisa Bibuljica, gebruikt met toestemming.

“Het feit dat na 45 dagen de hele wereld achter ons staat en ons steunt – niet alleen met woorden maar ook door het inzamelen van humanitaire hulp – is heel belangrijk voor de Oekraïners. Dat betekent dat we zullen winnen,” zei Serhii Miniailo, zaakgelastigde van de Ambassade van Oekraïne in Bosnië en Herzegovina. Hij voegde eraan toe dat “het licht aan onze kant staat en er hoop is voor de waarheid.”

Het vreedzame protest vond plaats op het plateau voor het Nationaal Theater in Sarajevo.  Dino Mustafić, de directeur van het Nationale Theater, zei dat wij allen de morele plicht hebben om aan de kant van Oekraïne te staan.

Dino Mustafić, director of the National Theater in Sarajevo. Photo: Balkan Diskurs / Benisa Bibuljica, used with permission.

Mustafić merkte op:

„Mi znamo da niko nikada na dugi rok ne izvuče poruke. Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami. Svaka ratna slika iz Ukrajine doziva prizore iz 90- tih. Mi najbolje u Evropi znamo šta se tamo dešava.“

“We know that no one ever gets messages in the long run. Our gathering today is proof to Ukrainians that they are not alone. Every war image from Ukraine evokes scenes from the 1990s. We know better than all of Europe what is happening there.”

“We weten dat niemand ooit berichten krijgt op de lange termijn. Onze bijeenkomst vandaag is voor de Oekraïners het bewijs dat ze niet alleen zijn. Elk oorlogsbeeld uit Oekraïne roept scènes op uit de jaren '90. Wij weten beter dan heel Europa wat daar gebeurt.”

Tatjana Milovanović, programmadirecteur van het Post-Conflict Research Center, legde uit dat bij de agressie tegen Oekraïne, die begon op 24 februari 2022, duizenden burgers werden gedood, waaronder meer dan 130 kinderen. Daarnaast verloren honderdduizenden mensen hun huis en werden duizenden gebouwen verwoest, waaronder nationale monumenten, ziekenhuizen en historische gebouwen.

“Dit vreedzame protest werd georganiseerd door de stad Sarajevo, het maatschappelijk middenveld en burgers, ter ondersteuning van het volk van Oekraïne en alle onschuldige slachtoffers van haat, verdeeldheid en terreur,” aldus Milovanović.

Deelnemers aan het protest houden borden vast met de teksten “Stop de oorlog”, “We zullen blij zijn als Poetin gebroken is”, “We staan achter Oekraïne”, “Vrede”, “Sarajevo Oekraïne”, “Glorie aan Oekraïne” en “Stop de oorlog in Oekraïne!”. Foto: Balkan Diskurs / Benisa Bibuljica, gebruikt met toestemming.

Tal van prominenten uit de culturele en politieke wereld en diplomatieke vertegenwoordigers uit Groot-Brittannië, Noorwegen, Polen, Oostenrijk, Slowakije, Zweden, Tsjechië en de Verenigde Staten voegden zich bij de aanwezigen voor het Nationale Theater voor het protest “Wij staan achter Oekraïne”.

Deelnemers aan het protest ter ondersteuning van Oekraïne in Sarajevo. Foto: Balkan Diskurs / Benisa Bibuljica, gebruikt met toestemming.

Saša Magazinović, volksvertegenwoordiger en vertegenwoordiger van de Sociaal-Democratische Partij (SDP), zei dat het in Sarajevo, maar ook in Bosnië en Herzegovina, een morele plicht is om zich uit te spreken tegen de Russische agressie in Oekraïne. “Wij zijn vooral verplicht onze stem te verheffen tegen de Russische agressie – wij allen die gekwetst werden door het zwijgen van anderen die ons de rug toekeerden,” aldus Magazinović.

Een cello optreden door Belma Alić. Foto: Balkan Diskurs/ Benisa Bibuljica, gebruikt met toestemming.

Het vreedzame protest “Wij staan achter Oekraïne” werd begeleid door een cello-optreden van Belma Alić.

Op 20 april heeft de regering gehoor gegeven aan de belangrijkste eis van het protest door een decreet goed te keuren dat Oekraïense burgers toestaat tot zes maanden in Bosnië en Herzegovina te verblijven zonder dat zij de procedure voor het aanvragen van asiel hoeven te doorlopen. Dit tijdelijke verblijf kan worden verlengd om humanitaire redenen in verband met de oorlog in Oekraïne. Bovendien heeft de regering van de entiteit Federatie Bosnië en Herzegovina sinds 17 maart gratis onderdak geboden aan vluchtelingen in nood  in het Hotel Walter.


Image courtesy of Giovana Fleck.

For more information about this topic, see our special coverage Russia invades Ukraine.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.