Vrouwen in Moldavië zijn beter opgeleid, maar verdienen minder en trouwen eerder

Foto door Sasha Pleshco op Unsplash. Gebruikt onder licentie van Unsplash.

Het onafhankelijke Moldavische online mediakanaal NewsMaker publiceerde een artikel [mol] gebaseerd op de gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek van Moldavië over het leven van vrouwen in Moldavië vandaag de dag. Global Voices heeft het artikel voor de duidelijkheid vertaald en bewerkt met toestemming van the NewsMaker [mol].

Er zijn meer vrouwen dan mannen in Moldavië, en ze leven langer

Er zijn in Moldavië meer vrouwen dan mannen. Volgens de gepresenteerde gegevens zijn er 90 mannen op elke 100 vrouwen. Deze verhouding varieert echter afhankelijk van de leeftijd. Tot de leeftijd van 14 jaar zijn er bijvoorbeeld 106 mannen op elke 100 vrouwen. Boven de 65 jaar is het nog maar 61.

Vrouwen leven gemiddeld 8,6 jaar langer. Deze kloof is te wijten aan de hogere vroegtijdige sterfte onder mannen, vooral onder mannen in de werkende leeftijd. Bovendien is volgens het bureau de gemiddelde levensverwachting van plattelandsbewoners (zowel mannen als vrouwen) ongeveer twee jaar korter dan die van stadsbewoners.

Vrouwen in Moldavië trouwen eerder, zijn hoger opgeleid en verdienen minder

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in 2022 voor de eerste keer in het huwelijk traden was 26 jaar, vergeleken met 29 jaar voor mannen. Toch hebben vrouwen tussen de 25 en 64 jaar een hoger opleidingsniveau dan mannen van dezelfde leeftijd. Zo heeft 25,1 procent van de vrouwen versus 19 procent van de mannen tussen de 24 en 65 jaar een hogere opleiding genoten. Toch verdienen mannen gemiddeld 15,5 procent meer dan vrouwen. Volgens de gegevens bedroegen de gemiddelde inkomsten van mannen in 2022 11.380 lei (644 Amerikaanse dollar), terwijl die van vrouwen 9.618 lei (544 Amerikaanse dollar) bedroegen. Ondertussen zijn er volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek 7,9% minder werkende vrouwen dan mannen.

Vrouwen in Moldavië bekleden minder vaak leidinggevende posities, hoewel Moldavië een vrouwelijke president heeft

Mannen bekleden 55,4 procent van de leidinggevende posities, terwijl vrouwen 44,6 procent ervan bekleden. Begin 2022 bedroeg het aandeel zetels van vrouwen in het parlement van Moldavië 40,4 procent. Tegelijkertijd is ongeveer 25 procent van de wetshandhavers vrouw, maar meer dan 50 procent van de rechters is vrouw.

Desondanks heeft Moldavië een vrouwelijke president. Maia Sandu [en], geboren op 24 mei 1972, is sinds 24 december 2020 president van Moldavië. Vóór haar presidentschap richtte ze de Partij voor Actie en Solidariteit (PAS) op en leidde ze deze, en was ze [en] vanaf 8 juni 2019 tot 14 november 2019 ook premier van Moldavië. Sandu verzekerde zich van het presidentschap door een beslissende overwinning [en] bij de verkiezingen van 2020, waarmee ze de eerste vrouwelijke president van Moldavië werd. Ze is een pleitbezorger voor de toetreding van Moldavië tot de Europese Unie, speelt een cruciale rol bij het bereiken van de kandidaat-status voor het land en sluit zich aan bij pro-westerse idealen. Sandu heeft openlijk kritiek geuit [en] op de militaire acties van Rusland in Oekraïne, waarbij zij zich actief inzet om de economische afhankelijkheid van Moldavië van Rusland te verminderen, en tegelijkertijd standvastige steun aan en solidariteit met Oekraïne biedt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.