Georgiërs betuigen steun aan Oekraïne, parlementsleden proberen te reageren

Georgië steunt Oekraïne. Foto met dank aan Mariam Nikuradze, OC Media. Gebruikt met toestemming

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd [en]op OC Media. Een bewerkte versie wordt hier herpubliceerd onder een content partnership overeenkomst.

Steunbetuigers van Oekraïne marcheerden op donderdag 24 februari over de centrale Rustaveli-laan, vormden menselijke kettingen, zwaaiden met Oekraïense vlaggen en staken gele en blauwe fakkels aan voor het parlementsgebouw in Tbilisi. Een parallelle bijeenkomst werd gehouden voor de Oekraïense ambassade in Tbilisi.

Dit is Tbilisi op dit moment. Duizenden vormen een menselijke keten om steun te betuigen aan Oekraïne.

Tbilisi now 🇬🇪🇺🇦

Thousands march in solidarity with Ukraine ✊#StandWithUkraine #Україна

Tbilisi nu.
Duizenden stappen op in solidariteit met Oekraïne.

Eerder op donderdag vonden ook demonstraties plaats in de Georgische steden Kutaisi, BatumiZugdidi, Gori, and Poti. [geo]

Na verzoeken van verscheidene oppositiegroeperingen heeft de Georgische president Salome Zurabishvili verklaard dat zij op vrijdag 25 februari een buitengewone zitting van het parlement bijeen zal roepen als reactie op de crisis.

In Georgië zijn parallellen getrokken [en] met de vijfdaagse oorlog van 2008 [en] tussen Rusland en Georgië in de twee separatistische regio's van Georgië, Zuid-Ossetië en Abchazië. De spanningen liepen op toen Georgië in 2008 belangstelling toonde voor toetreding tot de NAVO, wat eindigde in een oorlog die honderden levens kostte, tienduizenden ontheemden op de vlucht joeg en beide gebieden in een staat van bevroren conflict achterliet. Tijdens dit conflict werd op 16 augustus 2008 een zespunten-vredesakkoord [en] tussen Rusland en Georgië ondertekend, waarover de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy onderhandelde in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Europese Unie. Tien dagen later erkende Rusland Abchazië en Zuid-Ossetië, hetgeen door westerse leiders wijd en zijd werd veroordeeld.

De Georgische president tweette op maandag 21 februari:

veroordeelt sterk de “erkenning” door Rusland van de Oekraïense regio's Donetsk en Lugansk, waarmee het scenario wordt herhaald dat heeft geleid tot de bezetting van 20% van ons grondgebied. staat achter u, Pdt Zelensky, en steunt ‘s lands territoriale integriteit en vrede.

Giorgi Gakharia [en], de voormalige premier en huidige leider van de oppositiepartij Voor Georgië, schreef dat “[het] Westen niet dezelfde fouten moet maken als in 2008. Bondgenoten moeten nu handelen! We #StandwithUkraine!”

De Droa-partij, geleid door Elene Khoshtaria, drong er ondertussen bij de internationale gemeenschap op aan wapens te leveren aan Oekraïne en de sancties tegen Rusland op te voeren.

“Wij dringen er bij onze internationale partners op aan om zowel persoonlijke als economische, financiële en diplomatieke sancties te gebruiken als een onmiddellijk, doeltreffend en eensgezind antwoord op de agressie van het Kremlin”, aldus de partij in een verklaring [geo].

Op 1 februari heeft het Georgische parlement een resolutie aangenomen [en] waarin geen melding wordt gemaakt van de Russische betrokkenheid bij de huidige crisis. In de resolutie wordt verwezen naar een “mogelijke militaire escalatie in Oekraïne” en wordt gesteld dat Oekraïne en andere landen het recht moeten hebben om lid te worden van de NAVO, maar de parlementsleden van de Georgische Droom hebben de overduidelijke bron van de bedreiging van Oekraïnes “soevereiniteit en territoriale integriteit” – de Russische Federatie – niet bij naam genoemd.

Leden van de oppositiepartijen, waaronder de Verenigde Nationale Beweging (UNM), uitten hun woede over het feit dat Rusland in de resolutie was weggelaten. In januari 2022 stelden de oppositiepartijen een afzonderlijke, sterk geformuleerde verklaring op over de Russische agressie en ondertekenden zij het document collectief buiten het parlement. Ze hebben het sindsdien online [geo] gepubliceerd zodat het publiek het kan ondertekenen. Het document gaf uiting aan “ernstige bezorgdheid over de militaire escalatie van Rusland en [veroordeelde] zijn dreigementen om geweld te gebruiken tegen de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne.”

Ter verdediging noemde [geo] de parlementaire leider van Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze, de taal van de verklaring “vrij van populistische en provocerende retoriek”.

Als gevolg daarvan stemden de parlementsleden van de Georgische Droom grotendeels alleen over de parlementaire resolutie [en] ter ondersteuning van Oekraïne.

In de aangenomen resolutie benadrukte het Georgische parlement dat het NAVO-lidmaatschap het “soevereine recht van elke staat is en dat elke poging om dit recht met militaire of politieke instrumenten in te perken volstrekt onaanvaardbaar is”.

“Wapens leveren geen oplossing”

Sinds de invasie van donderdag is de kritiek op de regering toegenomen, de oppositiegroeperingen beschrijven het als hun falen om naar behoren te protesteren tegen de Russische acties.

Nadat enkele uren voor de Russische inval in Oekraïne in een interview werd gevraagd of Georgië zich zou kunnen aansluiten bij de sancties tegen Rusland, sloot de Georgische premier Irakli Gharibashvili uit dat hij iets zou doen dat “de situatie voor het land zou kunnen verslechteren of tegen de belangen van de Georgiërs zou kunnen werken”.

Tijdens hetzelfde interview, dat werd uitgezonden uren voordat Poetin bekendmaakte dat hij Russische troepen opdracht had gegeven Oekraïne binnen te vallen, ging Gharibashvili zo ver dat hij kritiek uitte [geo] op het leveren van wapens aan Oekraïene.

“Zoals u weet, was Amerika de grootste donor in deze richting en leverde de grootste bijdrage met wapens, evenals verscheidene Europese landen. Maar dit is natuurlijk niet genoeg en in het algemeen zou ik willen zeggen dat het leveren van wapens in deze situatie geen oplossing is. Elk conflict moet door onderhandelingen worden opgelost.”

De Georgische regering kreeg op 23 februari ook kritiek te verduren omdat zij Georgiërs die supporterden voor Oekraïne tijdens de Russisch-Georgische rugbywedstrijd, die zondag in Tbilisi zou plaatsvinden, te schande hadden gemaakt. De match werd uiteindelijk afgelast [en].

Nadat Rusland Oekraïne officieel was binnengevallen, hebben premier Gharibashvili [en] en het ministerie van Buitenlandse Zaken [en] nog meer krachtige verklaringen afgelegd. De premier noemde de acties van Rusland tegen Oekraïne een “flagrante schending van de internationale orde” en riep de internationale gemeenschap op alles in het werk te stellen om deze acties een halt toe te roepen.


 

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie onze speciale reportage Russia invades Ukraine [en].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.