In Bangladesh wordt door de gevaarlijke luchtverontreiniging de levensverwachting met acht jaar bekort

Dhaka, once surrounded by trees, is now a megacity full of concretes. Image via Flickr by ASaber91. CC BY 2.0.

Dhaka, ooit een boomrijke stad, is nu een megastad vol beton. Foto via Image Flickr  door ASaber91. CC BY 2.0.

De inwoners van de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, hadden in januari 2023 een slechte maand, omdat de luchtkwaliteit in zeven jaar gedurende negen dagen nog nooit zo hoog en gevaarlijk was geweest. Een Air Quality Index (AQI) score van 50 procent of lager staat voor een goede luchtkwaliteit en 201 tot 300 vormt een ernstig gezondheidsrisico. Bij een score van meer dan 300 is de luchtkwaliteit gevaarlijk, met veel grootschalige gevolgen onder een groot deel van de bevolking, wat kan leiden van matige tot ernstige ademhalingsproblemen bij bevolkingsgroepen die een extra risico lopen.

Luchtverontreiniging is in Dhaka een reeds lang bestaand probleem, dat alleen maar  erger kan worden. Studies laten zien dat de inwoners van deze megastad constant ernstig vervuilde lucht inademen, waardoor hun normale levensverwachting gemiddeld met zeven tot acht jaar wordt bekort.

In Bangladesh staat januari door te weinig regen bekend om de slechte luchtkwaliteit. Het Atmospheric Pollution Study Center van de Stamford University berichtte dat in januari 2017 gedurende vijf dagen zeer ernstige luchtverontreiniging optrad. Tussen 2017 en 2022 is het aantal dagen met een zeer ernstige luchtverontreiniging alleen maar toegenomen, van vier tot acht dagen in respectievelijk 2017 en 2022.

Waarom is de luchtkwaliteit in Dhaka zo slecht?

Een aanzienlijk deel van de luchtverontreiniging in Dhaka wordt veroorzaakt door drie bronnen, namelijk traditionele steenovens, stofdeeltjes in de lucht tijdens de winter en uitlaatgassen van voertuigen.

Meer dan duizend traditionele steenovens in de voorsteden van Dhaka veroorzaken een enorme hoeveelheid luchverontreiniging. Maar ook industriële rookgassen en afval, wanbeheer bij de verwerking van vast afval, het verbranden van vuilnis en grote bouwplaatsen in de hele stad leveren een bijdrage aan de luchtverontreiniging.

Het Air Quality Research Center van de afdeling scheikunde van de Universiteit Dhaka heeft onderzoek gedaan naar de bronnen van luchtverontreiniging in de stad. Volgens hen zijn stof en smog voor de helft verantwoordelijk voor de luchtverontreiniging in Dhaka. De smog bestaat uit rook en kleine deeltjes biomassa zoals stro, hout en kaf. De stof is afkomstig van bouwplaatsen en uitlaatgassen van verouderde voertuigen.

Many feel that the mega construction works like the Dhaka Metro Rail system has also increased air pollution in the city. Image via Wikipedia by Selim Khandoker. CC BY-SA 4.0.

Veel inwoners denken dat de enorme bouwactiviteiten zoals het Dhaka Metro Rail system, ook heeft bijgedragen aan de luchtverontreiniging in de stad. Foto via Wikipedia  door Selim Khandoker. CC BY-SA 4.0.

Tijdens het winterseizoen nemen de bouwactiviteiten toe, omdat het minder regent. Maar wanbeheer bij graafwerkzaamheden en een gebrekkige verwijdering van bouwafval dragen bij aan een toename van stofdeeltjes in de lucht.

De wijdverspreide verbranding van afval zorgt ook voor luchtverontreiniging, tweette UNICEF Bangladesh:

De afvalverbranding in de Buriganga-regio bij #Dhaka zorgt voor een significante en gevaarlijke luchtverontreiniging.

Onze toekomst.
Onze verantwoordelijkheid.#COP25 #ClimateAction

© UNICEF/Khan

Het nieuwsblad The Daily Star tweette dat de luchtverontreiniging hoog is in gebieden met veel bouwactiviteiten, waardoor mensen die tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer vastzitten, de meeste hinder ondervinden:

In gebieden met veel bouwactiviteiten en een druk verkeer is in Dhaka de luchtvervuiling het hoogst.#Bangladesh #AirPollution

“Het leven in Dhaka wordt met de dag zwaarder”

Dhaka telt ongeveer twintig miljoen inwoners en is de drie na grootste stad in Zuid-Azië qua bevolking. Sinds de onafhankelijkheid van Bangladesh in 1971 is het inwonertal van Dhaka exponentieel gegroeid en heeft de stad talrijke infrastructurele en verstedelijkingsprojecten gerealiseerd. Dit heeft mensen uit de dorpen en andere steden aangemoedigd om in Dhaka te gaan wonen. Om de stad leefbaarder te maken heeft de regering verschillende belangrijke ontwikkelingsprojecten opgezet, zoals een metrorail, metro en de Dhaka Elevated Expressway.

De econoom Anu Muhammad denkt dat de luchtverontreiniging in Dhaka het resultaat is van deze “onwikkelingsprojecten”, liet hij in een Facebook post weten:

যে ধারায় ‘উন্নয়ন’ হচ্ছে মানুষের এই বিষাক্ত যাত্রা তারই ফল। বিশুদ্ধ নিরাপদ বাতাস, নিরাপদ পানি, নিরাপদ খাবার, নিরাপদ জীবন সবই এখন ধরাছোয়ার বাইরে চলে যাচ্ছে। শুধু থাকছে ‘উন্নয়নের’ পরিসংখ্যান!

De inwoners van Dhaka zijn op een kwaadaardig spoor gezet door de huidige trendmatige “ontwikkelingsprojecten”. Frisse en zuivere lucht, schoon water, veilig voedsel en gezonde leefomstandigheden liggen nu allemaal buiten bereik. Alleen de “ontwikkelingsstatistieken” tellen nog!

Syeda Rizwana Hasan, Chief Executive bij de Bangladesh Environmental Lawyers Association (BELA), die door het tijdschrift TIME als een van de veertig Environmental Heroes of the World werd genoemd en de Goldman Environmental Prize (2009) ontving, schreef de luchtverontreiniging in Dhaka ook toe aan de ongeplande ontwikkelingsprojecten:

সরকার চাইলে উন্নয়ন প্রকল্পগুলো জবাবদিহির আওতায় এনে বায়ুদূষণ কমাতে পারতো। গাছ লাগিয়ে, জলাশয়গুলো রক্ষা করেও বায়ুদূষণ নিয়ন্ত্রণ করা যেত। বায়ুদূষণ মানুষের জীবনের অধিকারের ওপর হস্তক্ষেপ করছে, মরণের দিকে ঠেলে দিচ্ছে, মানুষকে কঠিন কঠিন অসুখ দিচ্ছে। এদিকে আমরা ন্যূনতম মনোনিবেশ করছি না।

De regering had de luchtverontreiniging kunnen terugdringen door verantwoording af te leggen voor het uitvoeren van de ontwikkelingsprojecten. De luchtverontreiniging zou ook nog kunnen worden bestreden door het aanplanten van bomen en het beschermen van het oppervlaktewater. Luchtverontreiniging tast het recht op leven van mensen aan, veroorzaakt ernstige ziekten en leidt tot de dood. Wij gaan hier niet zorgvuldig mee om.

Klimaatactivist Farzana Faruk Jhumu meldt op Twitter dat “Het leven in Dhaka met de dag zwaarder wordt”:

Door de luchtverontreiniging wordt het leven in Dhaka elke dag zwaarder. #AirPollution

Luchtverontreiniging leidt tot ziekten

De langdurige en aanhoudende luchtverontreiniging leidt tot blijvende gevolgen voor mensen, zoals ziekten en achteruitgang van de geestelijke gezondheid. Het aantal patiënten met luchtwegaandoeningen in openbare en particuliere ziekenhuizen is toegenomen. De inwoners van de stad zien ook een toename van door vectoren overgedragen ziekten zoals knokkelkoorts en een achteruitgang van de geestelijke gezondheid bij veel mensen.

In november 2022 publiceerde de Wereldbank een onderzoeksrapport getiteld  “Breathing Heavy: New Evidence on Air Pollution and Health in Bangladesh.” Volgens het onderzoek sterven jaarlijks ongeveer achtentachtig duizend mensen door aandoeningen die zijn gerelateerd aan luchtverontreiniging in Bangladesh.

Hoewel het ministerie van Milieuzaken campagne heeft gevoerd voor haar “Richtlijnen ter Voorkoming van Luchtverontreiniging”, door de oorzaken van de luchtverontreiniging te benoemen, heeft de overheid geen enkel duidelijk initiatief genomen om de vervuiling terug te dringen, behalve het sproeien van water op de wegen om te voorkomen dat er stof de lucht in wordt geblazen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.