“Voor altijd ben ik de vijand van het Russische regime, zegt TikToker in Moldavië

Gemaakt door GlobalVoices met OpenAI

Een van de meest bekeken TikTokers in het Russischtalige onderdeel van dit populaire sociale medium is Nekoglai, maar nu ook de vijand van Poetin.

Nekoglai, met 10,3 miljoen volgers op TikTok, heeft een stream opgenomen waarin hij vertelt dat hij “voor de rest van zijn leven een vijand van het Russische regime is”, en ertegen zal vechten, berichtte de BBC. Hij beloofde dat hij  voor 100.000 Dollar drones voor het Oekraïense leger zou aanschaffen en deze persoonlijk aan de strijdkrachten zou overhandigen.

Global Voices berichtte al eerder dat Nekoglai door de Moskouse politie werd gemarteld. In augustus 2022 nam hij op TikTok een parodie-video op van een Russische soldaat die granaten in de lucht gooide.

Screenshot van Nekoglai's TikTok account

Hierna werd hij gearresteerd voor het overtreden van de immigratiewet (Nekoglai is inwoner van Moldavië) en daarna met geweld kaalgeschoren, geslagen en naar Moldavië gedeporteerd.

Screenshot van Nekoglai's TikTok account

Dit is de eerste keer dat een TikToker en tot nu toe inwoner van Rusland, openlijk verzet pleegt tegen het Russische regime en opkomt voor Oekraïne. Na het begin van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022, emigreerden heel veel bekende TikTokers als gevolg van de restricties die door het platform werden opgelegd. Velen wonen nu in Kazakhstan. Maar het dossier Nekogla valt speciaal op, omdat deze vroegere apolitieke TikToker een duidelijk politiek standpunt inneemt.

Het onderzoeksbureau The Insider verzocht in 2022 een aantal Russische TikTokers om “patriottische” content met nepnieuws over Oekraïne te posten. Sommigen weigerden, maar anderen wilden graag geld verdienen, want The Insider bood 150 Dollar voor een video-opname. Maar niemand van de TikTokers die in het artikel werden genoemd, bereikte de aantallen volgers die ook maar enigszins in de buurt kwamen van Nekoglai's 10 miljoen.

Ze beschrijven bijvoorbeeld een gesprek met Yuliya Pyatnitskaya met slechts 112.000 volgers op het platform.

Screenshot van Yulia's TikTok account

Ondanks de inhoudelijke beperkingen die het Chinese platform op Russische kijkers en bloggers oplegt, is het toch het op één na populairste sociaal medium in Rusland. Volgens Mediascope zijn dagelijks 25 procent van de Russen in het medium geïnteresseerd. Nekoglai's videoparodie over de Russische soldaat heeft tot nu toe meer dan 25 miljoen kijkers getrokken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.