België voert een nieuw paspoortontwerp in met binnenlandse strip-personages

Dit verhaal is gebaseerd op verslaggeving [en] van Meta.mk. Een bewerkte versie wordt hier opnieuw gepubliceerd onder een inhoudverdelende overeenkomst tussen Global Voices en Metamorphosis Foundation.

De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, bracht op 27 januari een nieuw Belgisch paspoort uit. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het nieuwe paspoort veiliger dankzij nieuwe beveiligings- en personaliseringstechnieken. Tegelijkertijd zorgt het nieuwe originele ontwerp voor een beter herkenbaar paspoort dat “één van de juwelen van de [Belgische] cultuur vereert: de heldinnen en helden uit de stripverhalen”.

Het ministerie heeft ook een videofilmpje gepubliceerd dat bladerend door het nieuwe paspoort loopt.

Het voorste deel van het paspoort met de persoonsgegevens is voorzien van plaatjes uit de legendarische Kuifje-aflevering Raket naar de Maan met de iconische raket, waarvan ook een model als mascotte op het vliegveld van Brussel [fr] staat.

Het nieuwe Belgische paspoort respecteert één van de juwelen van onze cultuur: de reizende heldinnen en helden van de stripverhalen. Het werk van Hergé moest vertegenwoordigd worden zodat Kuifje met je meereist op je volgende avonturen! 🌏✈

De binnenbladen van het paspoort tonen gestileerde scènes uit vele Belgische strips en naast Kuifje en Kapitein Haddock kun je de stewardess Natasja, Marsupilami, Bollie en Billie, Blake en Mortimer, de Smurfen, Lucky Luke & de Daltons, en Robbedoes & Kwabbernoot makkelijk herkennen.

Het ministerie vermeldde dat het nieuwe paspoort gemaakt was door middel van uitzonderlijke samenwerking tussen de uitgeverijen en rechthebbenden, die een akkoord hebben bereikt om hun beroemde stripfiguren ter illustratie van het document te gebruiken.

Ter gelegenheid van de lancering van het nieuwe paspoort loopt er een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het Belgische paspoort in het Belgisch Stripcentrum van 28 januari tot en met 6 maart 2022.

In haar officiële verklaring benadrukte de vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès:

“Het Belgische paspoort is één van de beste in de wereld, wij zijn er trots op, maar het trekt ook belangstelling van vervalsers. Daarom werken we constant aan het verbeteren van haar beveiliging. Het invoeren van dit nieuwe paspoort geeft ons ook de gelegenheid om ruchtbaarheid te geven aan de 9e kunst, het beeldverhaal, dat een belangrijk element van onze cultuur is en ons invloed op het buitenland geeft. Ik wil graag de uitgevers, schrijvers en rechthebbenden, die overeengekomen zijn om mee te doen met dit project bedanken. Als laatste, een heel belangrijk punt voor mij: de kwaliteit en veiligheid van het paspoort zijn versterkt, maar Buitenlandse Zaken heeft de prijs niet verhoogd. In een context van algemene prijsstijgingen, is dit een sterk gebaar dat financieel gunstig zal zijn voor onze burgers. ”

Het ministerie brengt € 65 voor volwassenen en € 35 voor minderjarigen in rekening, waar eventuele gemeentelijke belastingen nog bij komen. Het paspoort is 7 jaar geldig voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. Het kan verkregen worden volgens de gebruikelijke periode van 5 werkdagen, of zelfs in één dag in geval van hoge nood tegen extra betaling.

Belgische inwoners en internationale stripfans reageerden overweldigend positief.

Jouw paspoort: dode mensen, een arend, een berg

Het nieuwe Belgische paspoort: Lucky Luke, de Smurfen, Kuifje

Een Franse politieke analist schreef [fr] op Twitter dat “het nieuwe Belgische paspoort werkelijk erg cool is”, terwijl de Amerikaanse striptekenaar en kunstprofessor Ben Towle het “amazing!” noemde [en].

De Belgische diplomaat Michael Cerulus drukte zijn mening uit op een typisch bescheiden, diplomatiek Belgische manier.

 Laten we zeggen dat het een afspiegeling is van een verschuiving van het exclusieve, formele karakter van internationaal reizen naar een meer ontspannen en onbevangen ervaring ;)

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.