Journalist Luis Carlos Diaz is vrijgelaten maar wordt beschuldigd van opruiing

Luis Carlos Diaz (rechts) met Marco Ruiz van de SNTP (vakbond voor journalisten), kort na zijn vrijlating. Screen capture uit video die is geplaatst door de SNTP.

De vakbond voor journalisten bevestigde op 12 maart rond middernacht in Caracas dat journalist en mensenrechtenactivist Luis Carlos Díaz was vrijgelaten door de Venezolaanse autoriteiten. Hij heeft ongeveer 24 uur vastgezeten.

Hij wordt beschuldigd [es] van opruiing (instigación a delinquir) en is vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich iedere week meldt bij de Venezolaanse inlichtingendienst Sebin. Bovendien mag hij het land niet verlaten en is het hem verboden om te praten over hoe hij zijn detentie heeft ervaren.

De 34-jarige journalist raakte vermist [nl] op de avond van 11 maart. Op 12 maart brachten agenten van de inlichtingendienst hem om 2:30 uur in handboeien naar zijn huis. Ze doorzochten het huis waar hij met zijn vrouw woont en namen verschillende elektronische apparaten in beslag. Daarna vertrokken ze en namen ze Díaz mee.

Uren later hadden tientallen demonstranten zich uit solidariteit voor het kantoor van de openbaar aanklager verzameld. Ook Naky Soto, de vrouw van Díaz was er; zij is ook een bekende politiek analiste en activiste.

Demonstranten voor het kantoor van de openbaar aanklager eisen vrijlating van Luis Carlos. Op het kartonnen bord staat: “Je verdedigen, je informeren en je mening geven zijn mensenrechten.” Foto gedeeld op Twitter.

Sinds de vroege ochtend van 12 maart werd het internet overspoeld door steun vanuit organisaties die opkomen voor persvrijheid en mensenrechten. Wereldwijd riepen ze op tot vrijlating van Luis Carlos. De hashtag #DondeEstaLuisCarlos (Waar is Luis Carlos?) werd gevolgd door #LiberenaLuisCarlos (Bevrijd Luis Carlos) en dat werd al snel een trending topic in de Venezolaanse twitterwereld en ver daarbuiten.

Na zijn vrijlating twitterde Díaz op het account van zijn vrouw, hij bedankte zijn collega's voor hun steun:

Ik wist al dat ik goede vrienden had, maar mijn vraag is altijd: hoe kunnen we zorgen dat ze elkaar leren kennen?
Dat het hiertoe zou leiden, had ik me nooit kunnen voorstellen. Het is geweldig. Ik heb uren zitten lezen en ben nog niet klaar.
Bedankt.

Luis Carlos is al jaren betrokken bij de Global Voices community [en] en wordt alom gerespecteerd. Hij zet zich al meer dan tien jaar in voor het recht op meningsuiting en maakt gebruik van digitale netwerken om te zorgen dat de informatie voor iedereen toegankelijk blijft tijdens de niet-aflatende crisis in Venezuela. Hij en Naky Soto beheren en presenteren een populair videoprogramma (eerst op YouTube, nu op Patreon) waarin ze politiek commentaar en humor laten zien.

Luis Carlos staat bekend om zijn grappen, zijn vaardigheden op het gebied van samenwerking en begeleiding, en zijn unieke vermogen om te begrijpen en uit te leggen hoe de ingewikkelde digitale communicatie-omgeving in Venezuela werkt.

Bij Global Voices zijn we opgelucht dat onze collega veilig is en terug is bij zijn familie. We blijven in de gaten houden hoe het allemaal verdergaat.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.