Journalist en mensenrechtenactivist Luis Carlos Díaz gedetineerd door de veiligheidsdienst van Venezuela

Luis Carlos Díaz. Foto van zijn Facebook profiel.

In de vroege morgen van 12 maart werd bevestigd dat de Venezolaanse journalist Luis Carlos Díaz in hechtenis was genomen door de Bolivariaanse inlichtingendienst in Venezuela (SEBIN).

Zijn vrouw Naky Soto, ook een bekend politiek commentator, had hem uren daarvoor al als vermist opgegeven.

De hashtag #DondeEstaLuisCarlos (Waar is Luis Carlos?) week voor #LiberenaLuisCarlos (Bevrijd Luis Carlos) dat al heel snel de belangrijkste  trending topic was op twitter in Venezuela en wereldwijd tot hoorde tot de top tweets.

Luis Carlos is al heel lang een gewaardeerd lid van de Global Voices community. Ruim een decennium zet hij zich al in voor de vrijheid van meningsuiting en het gebruik van het digitale netwerk om te zorgen dat de toegang tot informatie over de voortdurende crisis in Venezuela beschikbaar blijft voor iedereen. Met zijn vrouw Soto presenteert hij een enorm populair video programma (voorheen op YouTube, nu op Patreon) waar zij met humor politiek commentaar geven.

Luis Carlos is bekend om zijn gevatheid, deskundigheid als medewerker en mentor, en zijn unieke vermogen om de gecompliceerde digitale communicatie in Venezuela te begrijpen en uit te leggen.

Volgens SNTP-lid Marco Ruiz, die op de ochtend van 12 maart met een groep mensen aanwezig was voor het kantoor van de openbare aanklager, doorzochten agenten van SEBIN het appartement van Díaz en Soto en namen diverse elektronische apparaten in beslag:

Een delegatie van SEBIN doorzocht de woning van Luis Carlos Díaz. Zij namen onder andere computers, USB-sticks, mobiele telefoons en geld in beslag. Díaz mocht geboeid aanwezig zijn. Hij heeft toen gezegd dat hij tijdens zijn detentie om 5.30u is geslagen.

Luis Carlos Díaz en zijn vrouw, politiek commentator Naky Soto, die mensen opriep om ook naar het kantoor van de openbare aanklager te komen om de vrijlating van Díaz te vragen. Foto afkomstig van het Facebook profiel van Díaz.

Nadat de autoriteiten hun huis hadden doorzocht en weer met Díaz waren vertrokken, riep Soto op 12 maart mensen via Twitter op om met haar mee te gaan naar het kantoor van de openbare aanklager om de vrijlating van haar man te vragen.

Naky Soto vertelde Global Voices via WhatsApp dat Díaz dagen voor zijn detentie was bedreigd. Volgens de online media ‘Clases de Periodismo’ was Díaz bedreigd via regeringsgezinde Twitter accounts nadat politieke leiders in het openbaar hadden beweerd dat Díaz een rol had gespeeld in de totstandkoming van de stroomuitval, waardoor een groot deel van Venezuela dagenlang zonder elektriciteit zat. Er is geen bewijs voor deze bewering.

Vertegenwoordigers van Provea (een educatief actieprogramma voor mensenrechten) waren ook aanwezig tijdens de huiszoeking van SEBIN en  namen een verklaring op van Naky Soto:

Soto pudo conversar brevemente con Díaz, quien le relató que habría sido detenido cuando se desplazaba […] cuando se desplazaba en bicicleta a su domicilio. Asimismo, le confirmó que habría sido víctima de tratos crueles y degradantes durante su detención. La información suministrada por los funcionarios durante el allanamiento es que Díaz, supuestamente, habría cometido “delitos informáticos”.

Soto had kort met Díaz kunnen spreken. Hij vertelde haar dat hij was aangehouden toen hij met de fiets op weg was naar huis. Tegelijkertijd bevestigde hij dat hij slachtoffer was van een wrede en vernederende behandeling tijdens zijn detentie. De informatie die de agenten tijdens de huiszoeking gaven was dat Díaz zich schuldig zou hebben gemaakt aan “computer-gerelateerde misdaad”.

In het verslag stond ook dat Soto, die herstellende is van borstkanker, ook door de autoriteiten werd gezocht:

Según el testimonio, los funcionarios habrían informado que Soto también se encontraba en la orden de aprehensión, pero que debido a su condición (paciente oncológico) no iban a proceder en los momentos. Sin embargo, “si denunciaba, la vendrían a buscar”.

Volgens de verklaring informeerden de agenten Soto dat ook zij door de autoriteiten werd gezocht, maar dat zij haar gezien haar situatie (omdat ze kankerpatiënt is) nu niet zouden vervolgen; maar dat ze “haar zouden komen halen als ze hen aan de kaak zou stellen.”.

Journalist Luz Mely Reyes zette de gebeurtenissen op een rijtje en deelde de video met de verklaring van Soto:

“#FreeLuisCarlos Zij is Naky. Zij is kankerpatiënt. Haar man, de journalist en mensenrechtenactivist Luis Carlos Díaz werd op 11 maart aangehouden door SEBIN. Naky gaat over een paar uur naar het hoofdkantoor van de openbare aanklager om de vrijlating te eisen van Luis Carlos.

Uren later werd Soto vergezeld door leden van Provea, de SNTP en andere supporters. In haar openbare verklaring hekelde zij de “arbitraire detentie” van Díaz en voegde eraan toe:

“We eisen zijn volledige vrijlating en we willen de VN commissie voor de mensenrechten in Caracas vragen ons te helpen aan informatie over hoe het lichamelijk en geestelijk met hem gaat.”

Naky Soto, de vrouw van Luis Carlos Díaz, verzekerde dat de activist was aangehouden op grond van een door iemand anders gewijzigde video die haar man op social media had gepost. “In het proces-verbaal staat dat hij op heterdaad was betrapt en hij was op de fiets. Ze kunnen hem niet beschuldigen op de manier zoals ze dat nu proberen.

Díaz zit vanaf 12 maart in hechtenis en het is niet bekend voor welk misdaad hij is aangeklaagd.

Global Voices blijft de ontwikkelingen volgen en blijft solidair met Luis Carlos en zijn familie.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.