‘De meiden van Revolution Street’ protesteren tegen Iraanse hidjabwetten

Protest van vrouwen met hidjabs op maandag 29 januari. Fotocollage van een Twitter-bericht van Omid Memarian #دختران_خیابان_انقلاب.

Een golf van opstandige Iraanse vrouwen ging in Teheran de straat op om te protesteren tegen het wettelijk verplicht dragen van een hidjab.

Foto's van hun demonstraties circuleerden op internet onder de hashtag #دختران_خیابان_انقلاب (#Girls_of_Enghelab_Street). Op 29 januari werden in de namiddag tenminste twee vrouwen (van de zes vrouwen op de foto's) gearresteerd [en – alle links tenzij anders aangegeven].

De protesten volgen op een gelijksoortig protest van de Iraanse Vida Movahed. Zij werd op 27 december 2017 gearresteerd nadat een foto van haar viraal ging, waarop ze te zien is terwijl ze stilletjes haar hidjab boven haar ongesluierde hoofd zwaait in de Enghelab-straat in Teheran.

Na de Iraanse Revolutie die begon in 1979 [nl] trad de wet op de verplichte hidjab gefaseerd in werking. De wet werd voor het eerst geïntroduceerd in maart 1979. Iraanse vrouwen die aanvankelijk de revolutie tegen de monarchie steunden, sloten zich aan bij de honderdduizenden die hiertegen in opstand kwamen. Het jaar daarop werd de hidjab verplicht in overheidsfuncties en publieke diensten en in 1983 voor alle vrouwen wettelijk verplicht.

Flashback: De protesten tegen de verplichte hidjab in Iran in 1979, een dag voordat het theocratisch regime de hoofddoek met geweld verplicht stelde voor vrouwen.

De foto van het hidjab-protest van Movahed terwijl ze bovenop een transformatorhuisje staat in de Enghelab-straat, ging viraal in een golf van protesten tegen de regering die begon op 28 december 2017.

Een uitdagende Iraanse zonder hidjab tijdens een protestbijeenkomst tegen de regering. We moeten de aandacht van de internationale gemeenschap op ons gericht houden. In het recente verleden zijn er gewelddadige repressieve maatregelen genomen. Dat mogen we niet weer laten gebeuren.

De uitdagende pose van Movahed was in feite een onjuist geïnterpreteerd icoon van de Iraanse protesten die als een golf door het hele land gingen. Haar protest op 27 december 2017 was een persoonlijke uiting in het kader van de White Wednesday-campagne, waarin Iraanse vrouwen onder de hashtag #whitewednesday selfies posten waarop ze in het wit gekleed gingen en hun hoofddoek af hadden gedaan. Het was een onderdeel van de My Stealthy Freedom-beweging tegen de verplichte hidjab voor vrouwen, opgericht door de in ballingschap levende journaliste Masih Alinejad [nl].

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International startten een campagne voor vrijlating van Movahed, nadat bekend was geworden dat ze kort nadat ze in de Enghelab-straat in Teheran op een transformatorhuisje had gestaan, was gearresteerd. Op 28 januari verkondigde Nasrin Sotoudeh, mensenrechtenadvocate in Iran, bekend (en vaak veroordeeld) voor het verdedigen van actievoerders en oppositieleden, op haar Facebookpagina dat Movahed de vorige dag was vrijgelaten:

دختر خیابان انقلاب آزاد شد.
در مراجعه‌ای که برای پیگیری پرونده‌ی دختر خیابان انقلاب به دادسرا داشتم، مدیر دفتر گفت که وی آزاد شده است. خوشحالم که او دیروز به خانه برگشته است. امیدوارم با پرونده‌سازی قضایی، وی را که از حقی ساده و یقینی استفاده کرده است، مورد اذیت و آزار قرار ندهند. او هیچ کاری نکرده است تا مستحق تعقیب قضایی باشد. دست‌تان را از سر او کوتاه کنید.

Het meisje van Revolution Street is vrijgelaten.

Toen ik terugging naar het Bureau van de openbare aanklager voor nadere inlichtingen over de zaak van het ‘Meisje van Enghelab-straat’, vertelde de openbare aanklager mij dat ze was vrijgelaten. Ik ben blij om te horen dat ze gisteren is thuisgekomen. Ik hoop dat deze rechtszaak niet tegen haar gebruikt zal worden omdat ze is opgekomen voor haar rechten. Ze heeft niets gedaan om te worden vervolgd. Laat haar met rust [gericht tot de Iraanse autoriteiten].

Een dag nadat het nieuws over Movaheds vrijlating bekend was geworden, gingen een aantal vrouwen in navolging van Movahed op transformatorhuisjes in de Enghelab-straat staan:

 

Uit betrouwbare bron kreeg de Campagne voor Mensenrechten in Iran te horen dat Narges Hosseini, een van de actievoersters in de Enghelab-straat, op 29 januari is gearresteerd. #girls_ofRevolution

Andere vrouwen imiteerden de poses en deden in verschillende straten van Teheran (zelfs in Isfahan, een stad in Midden-Iran) hun hidjab af, volgens een crowdsourcing-bericht op Nariman Gharibs website www.enghelabgirls.com. De symboolfunctie van de eerste protesten op Enghelab-straat (vertaald naar Revolutiestraat) is tijdens de daaropvolgende gebeurtenissen niet verloren gegaan.

 

Deze dappere vrouwen worden in Iran geëerd, omdat ze hun nek hebben uitgestoken en tegen de verplichte hidjab hebben geprotesteerd. Het heeft geleid tot een (noodzakelijke en veel te late) discussie over macht van de overheid over het lichaam van de vrouw op Farsi-sprekend social media.

Interessant feit: de eerste vrouw die – toen anoniem – protesteerde, deed dat op ‘Revolution Street’. Ze kreeg al snel de naam ‘Het meisje van Revolution Street’ wat al snel de hashtag #دختران_انقلاب “meisjes van de revolutie” kreeg, nadat ze bijval had gekregen van andere vrouwen.

In de namiddag van 30 januari werden meerdere vrouwen, en een man, gezien die hun hoofddoeken afdeden.

Krachtig: een Iraanse man protesteert tegen de verplichte hidjab door de protestactie van vrouwen te imiteren – via @valaamagham #دختران خیابان انقلاب #پسران_خیابان_انقلاب

Incoming photo: the intersection of Vali Asr Street and Rasht street #Tehran #no_to_compulsory_hijab

My Stealthy Freedom, die White Wednesday, de campagne waar Mohaved aan deelnam met haar protestactie, organiseerde, werd opgericht door Masih Alinejad. Alinejad en haar beweging zijn in Iran omstreden en soms onderwerp van lastercampagnes door de Iraanse media. Ze worden geassocieerd met activisme van de Iraanse oppositie.

Op de Facebookpagina van My Stealthy Freedom, verwelkomde Alinejad degenen die eerder de campagne hadden aangevallen, maar zich nu in de discussie mengen en protesteren tegen de verplichte hidjab in het kader van #girls_of_Enghelab_street:

Onze #WhiteWednesday-campagne heeft een onstuitbare impact gehad waar we heel blij mee zijn. We zijn dankbaar en realiseren ons dat de verplichte sluier niet meer iets is waar licht over kan worden geoordeeld. Omdat het te maken heeft met keuzevrijheid van vrouwen, is het altijd een belangrijk onderwerp geweest. Het is ons basisrecht. Onze campagne heeft een lange geschiedenis. We beseffen ook dat mensen die ons gisteren nog aanvielen ons nu steunen in onze strijd. We heten hen van harte welkom. Wij van #StealthyFreedom veroordelen geen mensen; onze campagne is gebaseerd op wederzijds respect.

Een bekende, vrouwelijke stem op de Iraanse media, Zahra Safyari, betuigde haar steun aan #Girls_of_Enghelab_Street en het recht van Iraanse vrouwen om de hidjab wel of niet te dragen:

Ik ben een chadori [draagster van een gewaad dat het hele lichaam behalve het gezicht bedekt]. Ik heb er zelf voor gekozen om een sluier te dragen, niet gedwongen door mijn familie, mijn omgeving of mijn werkomstandigheden. Ik ben heel blij met mijn keuze, maar ik ben tegen het verplichten van de hidjab en ik steun de #Girls_of_Enghelab_Street. Er zou geen dwang mogen zijn als het om religie en hidjab gaat.

Safyari distantieerde zich van de protesten van Masih Alinejad of enige oppositiebeweging die erop uit is om het Iraanse establishment omver te werpen:

#Girls_of_Enghelab_Street are neither overthrowers, followers of Masih Alinejad, or the recipients of any money. They are the girls of this Iranian land who are following their basic rights.

Volgers van #Girls_of_Enghelab_Street willen het regime niet omverwerpen, zijn geen volgers van Masih Alinejad en ontvangen geen geld in welke vorm dan ook. Het zijn Iraanse meiden die opkomen voor hun basisrechten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.