Turkse autoriteiten arresteren mensenrechtenactivisten tijdens workshop

Zes van de mensenrechtenactivisten die zijn aangehouden op 5 juli 2017. Beelden wijd en zijd gedeeld op Twitter onder de hashtag #İnsanHaklarıSavunucularınaDokunma.

Op 5 juli werden acht van de bekendste Turkse mensenrechtenactivisten gearresteerd tijdens een workshop over digitale veiligheid en databeheer in Buyukada, een eiland voor de kust van Istanboel.

Samen met de activisten werden ook twee lesgevers gearresteerd [en]. De eigenaar van het hotel waar het congres plaatsvond werd eveneens kortstondig vastgehouden. Een van de gearresteerden is de directeur van Amnesty International Turkije, Idil Eser.

Het onafhankelijk mediastation Bianet [tr] berichtte dat politie in burger de workshop binnen viel, de deelnemers arresteerde, en beslag legde op alle elektronische apparatuur met inbegrip van computers en gsm's. De acht Turkse burgers worden zeven dagen in voorarrest gehouden.

Minder dan een maand geleden werd de voorzitter van Amnesty International Turkije, Taner Kilic, ook al in voorhechtenis genomen. Amnesty International bracht een persbericht [en] uit op 6 juli:

De incommunicado (zonder contact met de buitenwereld) opsluiting van Idil Eser en de andere mensenrechtenactivisten die een workshop bijwoonden, is een uiting van buitensporig machtsmisbruik en het benadrukt de zorgwekkende situatie waarin mensenrechtenactivisten in Turkije zich bevinden. Idil Eser en de anderen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Er zijn onmiddellijk reacties in binnen- en buitenland, Twitterberichten waarin de vrijlating wordt geëist van de acht activisten, allemaal experts op hun terrein, onder de hashtags #İnsanHaklarıSavunucularınaDokunma en #freehumanrightsdefenders.

8 Turkse mensenrechtenactivisten opgepakt op de avond van het bezoek van @JHahnEU aan Ankara. Laat hen onmiddellijk vrij, stop het onderzoek

De locaties van alle 10 gearresteerden zijn nu bekend – ze zitten op 5 verschillende plaatsen. Laat hen onmiddellijk allemaal vrij.

Juridische raadgevers, journalisten en advocaten krijgen geen uitleg. De politie doet alsof zojuist een zeer belangrijke en gevaarlijke organisatie is opgeruimd.

Het nieuwsagentschap Ahaber (pro-regering) was er als de kippen bij om de activisten af te doen als [tr] “spionnen”, en zo te wijzen op een gelijkaardig incident dat plaatsvond in Turkije vóór de poging tot staatsgreep van 15 juli 2016:

15 TEMMUZ TOPLANTISINI AKILLARA GETİRDİ ​Büyükada'da bir otelde, 15 Temmuz darbe girişiminin yapıldığı gün giriş yapan, çoğunluğu yabancı 17 kişilik grup, 2 gün boyunca toplantı yapmıştı. Toplantıda CIA'ya çalışan ABD'li profesör Henri Barkey'in de bulunması dikkat çekmişti.

DE JACHT OP SPIONNEN

Een groep van 17 mensen, hoofdzakelijk buitenlanders, checkten in in een hotel in Buyukada op 5 juli. Zij vergaderden gedurende twee dagen. Een van de deelnemers die de meeste aandacht trok was een CIA medewerker, de Amerikaanse professor Henry Barkey.

Ahaber verwees naar de opleidingsactiviteit als “vergelijkbaar met een bijeenkomst vóór 15 juli”, maar gaf geen verdere details over wie er deelnam aan de vermeende meeting.

De leiding van de Turkse AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) wordt er geregeld van beschuldigd dat zij de couppoging van verleden jaar aanwendt om de regering te zuiveren van niet loyale leden en om wat nog rest van de civiele samenleving en de onafhankelijke media in het land te ontbinden.

De noodtoestand, die uitgebreide macht biedt aan de veiligheidsdiensten, blijft van kracht.

Als antwoord op het artikel in Abahar twitterde een van de bekendste juristen:

In dit land kan iedereen om het even wanneer tot terrorist verklaard worden, zelfs diegenen die alleen maar het recht op een waardig leven verdedigen.

De mensen die in dit artikel worden genoemd hebben hun leven gewijd aan mensenrechten. Er komt misschien wel een dag  waarop zij opkomen voor de rechten van diegenen die achter deze laaghartige verzinsels zitten.

De Turkse pro-regeringsmedia bestempelen de opgepakte mensenrechtenactivisten als “spionnen” – een leugen die we al zo vaak hebben gehoord.

De arrestaties vonden plaats op de vooravond van het bezoek van eurocommissaris Johannes Hahn op 6 juli om de moeilijkheden in verband met de Turkse aanvraag tot lidmaatschap van de EU te bespreken, nadat het Europese Parlement opgeroepen had de onderhandelingen op te schorten.

1 reactie

 • Emmanuel Paulus

  Toch wel 1 vreemd iets, men bekritiseerd Ahaber voor het brengen van nieuws dat men verder heel zedig verzwijgt.

  Die eerste vergadering op hetzelfde eiland was wel op het moment van de coup zelf en door dezelfde VS-burger, Henry Barkey, georganiseerd. (eigen verklaring verschenen in The New York Times) Deze heeft wel gekende banden met de CIA en is dus medewerker aan foltering en andere misdaden tegen de mensheid en niet zo onschuldig als men wilt doen geloven. En al zeker geen echte mensenrechtenactivist maar een van de medeplichtigen aan juist een misdaad tegen de mensenrechten incl illegaal opsluiten van mensen niet voor een paar dagen maar jaren.

  Het Wilson instituut waar hij Midden-Oosten directeur is is zwaar en direct betaald en gecontroleerd door de VS overheid en dat is niet voor hun schoon ogen maar voor militaire en informatie belangen. Zeker de Midden-Oosten afdeling zal wel volop vragen krijgen die niet bepaald over milieu en liefde zullen gaan.

  Het is twijfelachtig of daar een samenzwering achter zit maar het zal bij eender welke veiligheidsdienst toch enkele alarmbellen doen afgaan. Nogmaals vermoedelijk voor niets dan idioterij maar die mensen doen hun werk niet goed als ze dat zouden negeren. Dat er in de VS veel idioten rondlopen is algemeen gekend incl directeurs van overheidsdiensten maar elders verwacht men wel meer verstand.

  Alle respect voor vrijheid en rechten maar informatie verzwijgen en verdraaien is niet iets dat goed kan zijn voor eender wat.

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

 • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
 • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.