Musici uit Dresden brengen Reagan’s oproep aan Gorbatsjov naar de Amerikaans-Mexicaanse grens

Foto publiek domein van Pixabay.

Om te protesteren tegen de grensmuur die de Verenigde Staten en Mexico verdeeld (dezelfde die Donald Trump heeft beloofd te zullen uitbreiden), zal het Dresdner Sinfoniker, een Duits symfonieorkest van hedendaagse muziek, samen met Amerikaanse en Mexicaanse musici op 3 juni 2017 een concert geven in het Friendship Park [en], op de grens tussen Tijuana en San Diego.

Friendship Park is in het weekend een populaire bestemming voor honderden families uit Mexico en de Verenigde Staten. Familieleden komen er samen om, al is het maar voor even, door een hoog hek met elkaar te praten.

Het evenement heet “Tear Down This Wall” [Breek deze muur af] en is een verwijzing naar Ronald Reagan's toespraak in juni 1987 in West Berlijn, gericht aan Sovjetleider Michail Gorbatsjov. De organisatoren hopen dat het concert zal aantonen hoezeer deze twee landen met elkaar verbonden zijn, ondanks de scheiding van muren en grenzen.

Dertig jaar na Ronald Reagan’s beroemde oproep ‘Mr Gorbachev, TEAR DOWN THIS WALL!’, zal het Dresdner Sinfoniker niet alleen protesteren tegen president Trump’s zogenaamde ‘prachtige muur’ maar ook tegen Europees isolationisme en, bovenal, tegen de muren in de hoofden van mensen.

De organisatoren hebben voor het evenement een crowdfunding campagne gestart op Kickstarter [en] waar ze het concert omschrijven als een bruggenbouwer:

Samen, zullen we laten zien dat muziek geen grenzen kent en kunst kan helpen om bruggen te slaan over alle grenzen.

De organisatoren halen ook hun unieke Duitse geschiedenis aan:

Wij komen uit het voormalige Oost-Duitsland en hebben aan den lijve ondervonden wat de impact is van isolatie en politieke muren. Het is een slecht idee!

Samen zullen we onze stem laten klinken zoals de inwoners van Oost-Duitsland hebben gedaan tijdens hun vreedzame revolutie.

Eerder deze maand, behaalde het Dresdner Sinfoniker een doel van de geldinzameling:

UPDATE: het @DresdenSymphony heeft het doel van de crowdfunding campagne bereikt en zal een protestconcert uitvoeren aan beide zijden van de grens tussen de VS en Mexico pic.twitter.com/xH1U7GeZEx

Tegelijk met het concert in het Friendship Park, heeft artistiek leider en medeoprichter van het symfonieorkest, Markus Rindt, kunstenaars en musici uit de hele wereld uitgenodigd [en] om kunstwerken te exposeren en op te treden op verschillende punten langs de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten – die een lengte heeft van meer dan 3.100 kilometer (bijna 2000 mijl).

Ook vraagt Rindt degenen die de acties ondersteunen maar niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij het concert in juni om foto's en video's. Hij moedigt internetgebruikers aan om hun steun te betuigen met de hashtag #teardownthiswall.

In een gesprek met de Mexicaanse journalist Carmen Aristegui vertelde Rindt dat deze groepsactie is verbonden met de vluchtelingencrisis in Europa en het Middellandse-Zeegebied, maar evenzeer met het wereldwijd toenemende isolationisme en nationalisme.

Het nieuwsblad La Jornada [es] voegde daar aan toe:

Se hará el estreno mundial de una pieza y se estima que intervendrán coros infantiles y de adultos, bandas de rock, pop y jazz que interpretarán al unísono música de Frank Zappa, Carlos Santana, Pink Floyd y Tijuana No.

Este maratón será transmitido en vivo vía streaming y Rindt adelantó la alta probabilidad de que el acto sea reproducido ese día a lo largo de las ciudades fronterizas entre México y Estados Unidos, como Juárez, Mexicali y El Paso.

Het wordt de wereldpremière van een stuk waarin kinderkoren en koren voor volwassenen, rock, pop en jazzbands samen hun interpretatie geven van muziek van Frank Zappa, Carlos Santana, Pink Floyd en Tijuana No.
Het marathonstuk zal via livestream worden uitgezonden en Rindt hoopt dat de demonstratie gedurende de dag zal worden herhaald in andere steden langs de grens van de VS en Mexico, zoals Juarez, Mexicalo en El Paso.

#Teardownthiswall is slechts een van de vele inspanningen van het Dresdner Sinfoniker van de afgelopen tien jaar, om in hun werk maatschappelijk-politieke zaken en culturele thema's te vermengen. Het concert in juni lijkt, op veel manieren op “The Wall” van documentair fotograaf Griselda San Martin [en] waarmee zij wilde laten zien dat een wereld zonder metalen hekken en militaire gedetineerden meer uitzicht biedt dan een wereld die wordt geleid door angst en haat.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.