Met zijn luchtfoto's geeft deze piloot uit Bangladesh een schitterend beeld van zijn land

Bangladesh is a land of natural beauty and offers spectacular picturesque elegance. Images by Shamim Shorif Susom. Used with permission.

Bangladesh bezit een natuurlijke schoonheid en biedt spectaculaire, fotogenieke elegantie. Foto Shamim Shorif Susom. Gebruikt met toestemming.

Luchtfotograaf Shamim Shorif Susom [en] heeft vanuit de lucht schitterende foto's gemaakt die zijn land in een totaal ander perspectief zetten.

Bangladesh is een van ‘s werelds dichtstbevolkte landen en haalt vaak de internationale krantenkoppen vanwege politieke onlusten [en], fabrieksrampen en natuurrampen [en] (sinds 1 juli 2016 kunnen ook terroristische aanslagen [en] aan deze lijst worden toegevoegd).

Bangladesh is echter veel meer dan geweld en rampspoed. Als piloot ziet Shamim Shorif Susom tijdens zijn vluchten adembenemende en dramatische beelden van zijn land in vogelvluchtperspectief. Hij fotografeert vanuit de lucht de stromende rivieren, het vruchtbare land en het dagelijks leven op het platteland van Bangladesh.

Hij deelt zijn foto's op Facebook, Flickr [en] en andere sociale netwerken en heeft al een grote schare volgers. Zijn foto's zijn op internationale websites geplaatst zoals Bored Panda en Blaze press [en]. In een interview op de website My Modern Met zegt Shamim over zijn kunst:

Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik mag vliegen en mijn geboortestreek, dorp en stadsleven vanuit een ander perspectief kan bekijken… Eigenlijk fotografeer ik de memoires van mijn hereniging. Ik bezoek opnieuw mijn land, mijn verleden en mijn kindertijd.

On Heaven's Door. Pabna

On Heaven's Door. Pabna. Gebruikt met toestemming.

Twee maanden geleden had Shamim Shorif Susom zijn eerste solotentoonstelling onder de titel Blackbird’s eYe: Bangladesh & Beyond [en]. Het was de eerste fototentoonstelling met luchtfoto's in Bangladesh.

Chilliland. Sirajganj

Chilliland. Sirajganj. Gebruikt met toestemming.

Het grootste gedeelte van Bangladesh ligt in de brede Ganges-Brahmaputradelta, een uitermate vlakke en laaggelegen rivierdelta met jaarlijkse overstromingen. Een aanzienlijk deel van de bevolking woont in dorpen vlak aan de rivieroevers. De dorpen in dit laaggelegen gebied worden doorsneden door talloze rivieren van verschillende lengte en breedte, die bijna allemaal uitmonden in de Golf van Bengalen, een baai in het zuiden van Bangladesh. Het land telt bijna 700 rivieren. Met hun zijarmen vormen deze rivieren een rivierstelsel van 15.000 mijl lang en is daarmee een van de grootste rivierdelta's ter wereld.

Als je het land vanuit de lucht bekijkt, vormen de rivieren, kanalen en activiteiten op en rond het water een fantastisch gezicht. Shamim Sharif Susom legt met zijn foto's – die hij meestal vanaf 150-300 meter hoogte maakt – de diversiteit van dit leven aan de rivier vast.

Lotus. Keraniganj, Dhaka

Lotus. Keraniganj, Dhaka. Gebruikt met toestemming.

The Family. Manikganj

The Family. Manikganj. Gebruikt met toestemming.

Final Masquerade. Dhaka

Final Masquerade. Dhaka. Gebruikt met toestemming.

Signature. Magura

Signature. Magura. Gebruikt met toestemming.

Louder Than Words. Manikganj

Louder Than Words. Manikganj. Gebruikt met toestemming.

Once Upon A Time In Daulatdia. Rajbari

Once Upon A Time In Daulatdia. Rajbari. Gebruikt met toestemming.

Bangladesh is een overwegend agrarisch land. Bijna 48 procent van de bevolking is afhankelijk van de landbouw [bn]. De netto bijdrage aan het BBP (bruto binnenlands product) in deze sector bedraagt momenteel 19,1%. Luchtfotograaf Susom heeft met zijn camera schitterende beelden vastgelegd van het plattelandsleven in Bangladesh.

Canvas. Manikganj

Canvas. Manikganj. Gebruikt met toestemming.

Color of Chaos. Bogra

Color of Chaos. Bogra. Gebruikt met toestemming.

En er zijn nog meer prachtige foto's van Bangladesh:

The Heaven Within. Kaptai Lake. Rangamati

The Heaven Within. Kaptai Lake. Rangamati. Gebruikt met toestemming.

Terracotta. Chittagong

Terracotta. Chittagong. Gebruikt met toestemming.

Tears of the Dragon. Khagrachari

Tears of the Dragon. Khagrachari. Gebruikt met toestemming.

Shamim Shorif Susom heeft deelgenomen aan negentien exposities [en – alle links], zowel in eigen land als in het buitenland. Wil je door zijn lens meer beelden van Bangladesh zien? Bezoek dan zijn website, Flickr account en Facebook pagina. Maar pas op! Misschien laat je alles in de steek om meteen naar Bangladesh af te reizen!

Bovenstaande foto's zijn gebruikt met toestemming van Shamim Shorif Susom.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.