Tunesische Kwartet voor Nationale Dialoog wint Nobelprijs voor de Vrede

Het Tunesische Kwartet voor Nationale Dialoog heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen "voor zijn beslissende bijdrage aan de opbouw van een pluralistische democratie in Tunesië na de Jasmijnrevolutie van 2011."

Het Tunesische Kwartet voor Nationale Dialoog heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen “voor zijn beslissende bijdrage aan de opbouw van een pluralistische democratie in Tunesië na de Jasmijnrevolutie van 2011.”

Tunesiërs zijn dolblij dat hun democratische vooruitgang is erkend door de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Kwartet voor Nationale Dialoog. Het Kwartet, dat bestaat uit maatschappelijke organisaties, speelde een cruciale rol bij de overgang naar een volwaardige democratie door na de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali tijdens de Tunesische revolutie te bemiddelen tussen verschillende groeperingen in de Tunesische maatschappij.

Tounsiahourra (Vrij Tunesië) brengt het gevoel van trots en geluk zo over naar haar 110.000 volgers op Twitter:

Mijn moeder, die al tien jaar niet meer heeft geüluleerd [en], deed dat vandaag voor de Nobelprijs voor de Vrede, zoals een vrouw bij het plotselinge weerzien met iemand die was vermist. Een gevoel van rechtvaardigheid dat ik helemaal begrijp

In een andere tweet voegt ze daaraan toe:

Dit is de gelukkigste dag van mijn leven

Volgens het Nobelcomité:

The Quartet was formed in the summer of 2013 when the democratization process was in danger of collapsing as a result of political assassinations and widespread social unrest. It established an alternative, peaceful political process at a time when the country was on the brink of civil war. It was thus instrumental in enabling Tunisia, in the space of a few years, to establish a constitutional system of government guaranteeing fundamental rights for the entire population, irrespective of gender, political conviction or religious belief.

Het Kwartet werd in de zomer van 2013 gevormd, toen het democratiseringsproces dreigde in te storten als gevolg van politieke moorden en wijdverspreide maatschappelijke onrust. Het zorgde voor een alternatief en vreedzaam politiek proces in een tijd waarin het land op de rand van een burgeroorlog stond. Het speelde zo een instrumentele rol. Binnen een paar jaar kon Tunesië een constitutioneel regeringsstelsel opzetten waarin fundamentele rechten zijn gegarandeerd voor de hele bevolking, ongeacht geslacht, politieke overtuiging of geloof.

Het Kwartet bestaat uit de Tunesische vakcentrale UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), de Tunesische werkgeversorganisatie UTICA (Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat), de Tunesische mensenrechtenliga (LTDH, La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l'Homme) en de Tunesische advocatenorde (Ordre National des Avocats de Tunisie).

Het comité schrijft verder:

the Quartet exercised its role as a mediator and driving force to advance peaceful democratic development in Tunisia with great moral authority.

het Kwartet oefende met een groot moreel gezag zijn rol uit als bemiddelaar en drijvende kracht ter bevordering van de vreedzame democratische ontwikkeling van Tunesië.

De prijs komt op een goed moment voor Tunesië, dat onlangs nog werd opgeschrikt door een aanslag op het Bardo-museum in de hoofdstad Tunis in maart, waarbij 22 mensen om het leven kwamen, gevolgd door nog een dodelijke aanslag op een hotel in Sousse in juni, waarbij 38 toeristen werden gedood.

Tunesië was in december 2010 het eerste Arabische land waarin uitgebreid werd gedemonstreerd voor de democratie. Het veroorzaakte een domino-effect waarbij ook andere volken in de Arabische wereld in opstand kwamen en overal in de regio regimes omver werden geworpen. De Tunesische revolutie was ook de meest geslaagde in de regio, met als hoogtepunt de democratische presidentsverkiezingen waarbij vorig jaar de 88-jarige politieke veteraan Beji Caid Essebsi van Nida Tounes als president werd gekozen.

Veel mensen, overal in de wereld, vierden de prijs. De Arabische hashtag #تونس_تفوز_بنوبل_للسلام (Tunesië wint de Nobelprijs voor de Vrede) was binnen de kortste keren trending in de Verenigde Arabische Emiraten, waar de Tunesische overwinning door velen in koor werd gevierd:

Het trending topic #تونس_تفوز_بنوبل_للسلام kan al door 2.018.597 mensen zijn gezien. #trndnl

De Egyptische Nervana Mahmood tweet naar haar 46.900 volgers op Twitter:

Gefeliciteerd Tunesië. Gelukkig is de prijs voor “bijdragen aan” de democratie en niet voor “bereiken”! https://t.co/RkLe7y1clG

En de Egyptische politicus Mohammed el-Baradei vertelt zijn 3,7 miljoen volgers:

Blij voor het Tunesische volk. Dialoog, inclusiviteit, democratie en respect voor mensenrechten is de enige weg #NobelPeacePrize

Vanuit Saoedi-Arabië merkt Abu Mathkour op:

Ze hebben niet ingegrepen in Tunesië, dus kwam er verzoening en vrede. Gefeliciteerd Tunesië!

Maar voor sommigen is de prijs een leeg gebaar, wie hem ook wint.

Dima S., die zichzelf beschrijft als Arabisch waarnemer van het Midden-Oosten, liet al voordat het resultaat werd aangekondigd merken dat ze sceptisch was over de prijs:

Over 1 uur wordt de Nobelprijs voor de Vrede aangekondigd. Waar mensen die ziekenhuizen bombarderen, oorlogsmisdadigers en liefhebbers van sektarische burgeroorlogen ook een prijs kunnen krijgen

Mabrouk (gefeliciteerd) Tunesië en alle Tunesiërs die geloofden in de vrede!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.