Workeer.de: een jobbeurs voor vluchtelingen

Screenshot der Seite workeer.de

Screenshot van de website workeer.de

Workeer [de] is de eerste jobbeurs van Duitsland die zich speciaal focust op vluchtelingen. Dit platform dient zowel voor de vluchteling als voor de werkgever de gelegenheid te creëren om de toegang tot de Duitse arbeidsmarkt en tot geschikte arbeidskrachten te vergemakkelijken.

De jobbeurs ontstond in juli 2015 in het kader van het proefschrift van de studenten David Jakob [de] en Philipp Kühn [de]. Volgens hen zijn vluchtelingen gemotiveerde, geëngageerde en vaak goed opgeleide arbeidskrachten die door hun vaak bijzondere levensgeschiedenis, culturele invloeden en ervaringen ondernemingen duurzaam kunnen verrijken. Volgens de twee oprichters heeft de jobbeurs veel potentieel, niet enkel het verbinden van vluchtelingen en werkgevers. Zij beklemtonen dat de integratie van vluchtelingen op de Duitse arbeidsmarkt het maatschappelijk klimaat duurzaam kan veranderen. Op hun website schrijven ze:

Een geslaagde instap van vluchtelingen op de arbeidsmarkt is voor de hele samenleving een succes. Vluchtelingen zijn niet langer op uitkeringen aangewezen, maar kunnen zelf voorzien in hun levensonderhoud. Als belastingbetaler dragen ze dan zelfs bij tot de economische productiviteit van Duitsland. Ook het positieve effect van de integratie op vluchtelingen en hun houding tegenover het leven leidt uiteindelijk naar een beter sociaal klimaat en is daarmee niet te onderschatten. Onze maatschappij kan enkel maar voordeel hebben bij een geslaagde integratie op de arbeidsmarkt. 

Het platform moet afgestemd worden op de speciale vereisten en kennis van gevluchte werkzoekenden. Zo kunnen profielen aangetrokken worden die bijvoorbeeld de klemtoon leggen op talenkennis. Werkgevers moeten in de toekomst ook speciaal overleg en hulp ontvangen die de bureaucratische rompslomp kan vereenvoudigen. Het project bevindt zich op het moment nog in een testfase en zal tegen eind 2015 officieel van start gaan. De initiatiefnemers vragen om feedback, die tegen de start van de officiële versie in beschouwing genomen zal worden.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.