Peruaans congres schorst twee afgevaardigden op één dag

CenaidaUribe

Cenaida Uribe, foto op Flickr via het Congres ‘Congreso de la República del Perú’ . CC BY 2.0.

Op woensdag 18 juni werden twee congresleden, Julio Gagó en Cenaida Uribe, na een interne stemming voor 120 dagen geschorst, nadat een commissie voor ethische aangelegenheden had bepaald dat zij ieder afzonderlijk parlementaire regels hadden overtreden.

Het Congres in Lima nam in één klap twee besluiten. Beide congresleden werden tot oktober van hun taken ontheven na de publicatie van individuele rapportages over hun vermeende ambtsovertredingen, die openbaar werden gemaakt door de Commissie Parlementaire Ethiek.

Meneer Gagó overtrad een wet die moet voorkomen dat congresleden zaken doen met de staat, aldus het rapport. Een firma in kantoorartikelen, Copy Depot, waarvan hij en zijn broer aandeelhouders zouden zijn, verkocht talloze producten aan de Peruaanse regering. Gagó kon de tegenstrijdige belangen niet verklaren en hij kon ook niet aantonen dat hij geen banden heeft met de firma.

De website Mis notas somt vijf redenen op [es – alle links] waarom Gagó geschorst moet worden. Het vierde argument luidt als volgt:

No importa que los audios sean antiguos
Gagó ha reconocido que la voz de los audios difundidos es suya pero dice que ahí no hay ningún delito, pues fueron grabados antes de que él jure como congresista. Pero lo que de verdad importa no es que le haya dado órdenes a los trabajadores de Copy Depot, sino que el fin de eso era seguir beneficiándose de las licitaciones con el Estado mientras era congresista. Y eso es lo mismo a lo que ha llegado este informe.

Het is niet belangrijk dat de opnames niet recent zijn.
Gagó heeft toegeven dat het zijn stem is die is te horen op de vrijgegeven opnames (waarin hij toekomstige zakelijke transacties bespreekt). Hij beweert echter dat hij niets verkeerds deed, omdat de opnames dateren van voor de tijd dat hij werd beëdigd als congreslid. Het is niet erg dat hij opdrachten gaf aan personeel van Copy Depot, maar wel dat het zijn bedoeling was om te blijven profiteren van openbare inschrijvingen voordat hij congreslid werd. In het rapport wordt dezelfde conclusie getrokken.

Ondanks de protesten vanuit de hoek van de Fujimorista, de op één na grootste coalitie in het congres waarvan Gagó lid is, werd het voorstel aangenomen met 72 stemmen voor, 29 onthoudingen en 1 stem tegen.

Mevrouw Uribe zou druk hebben uitgeoefend op een school om een reclamecampagne te laten vervangen door het marketingbureau Punto Visual, aldus de directeur van de school. Mevrouw Uribe zou een relatie hebben gehad met een manager van Punto Visual, en zou nog meer regels van het congres aan haar laars hebben gelapt door samen met hem op haar diplomatieke paspoort naar het buitenland te reizen.

Een paar dagen voor de schorsing stond er een samenvatting van haar situatie op de website NoticiasPerú-Hoy:

Se sabe, que la legisladora Uribe, es acusada de haber realizado gestiones ajenas a su trabajo como funcionaria pública ante el Colegio Alfonso Ugarte, lo cual habría dañado la investidura parlamentaria, y a su vez, habría infringido los principios éticos.

Zoals bekend is, wordt het congreslid Uribe ervan beschuldigd zich te hebben beziggehouden met enkele zaken voor de (openbare) school Alfonso Ugarte, die geen enkel verband houden met haar werk als overheidsdienaar.  Dit zou schadelijk zijn voor het parlement en zou tegelijkertijd in strijd zijn met ethische principes.

Zo'n 60 stemmen voor, 21 tegen en 24 onthoudingen waren genoeg om mevrouw Uribe te schorsen. Het Peruaanse congreslid was zelf niet aanwezig bij de stemming.

De overheid handelde “snel en overtuigend”, meldde de voorzitter van het congres Freddy Otárola. Beide congresleden ontvangen gedurende hun schorsing geen salaris.

Peruaanse politici worden regelmatig in verband gebracht met corruptie. Er wordt momenteel onderzoek gedaan door de openbaar aanklager naar de voormalige presidenten, Alan García en Alejandro Toledo. Alberto Fujimori zit een gevangenisstraf uit voor “misdaden tegen de menselijkheid”.

Twitteraars  laten zich minachtend uit over de in ongenade gevallen politici. In een opiniepeiling die maandag in de krant El Comercio werd gepubliceerd, werd mevrouw Uribe de minst populaire politica genoemd.

Ze krijgen nog steeds vakanties…… Ik schaam me voor het Peruaanse congres.

Ze ontvangen duizenden soles (munteenheid Peru), maken misbruik van hun positie en brengen hun tijd door met zichzelf te verdedigen tegen beschuldigingen.

Is dat alles? Alleen minder salaris. Wat denk je van gevangenisstraf?

Mooi, deze schaamteloze mensen moeten een lesje leren.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.