Statenloze mensen in Koeweit willen nationaliteit

Op de internationale dag tegen geweld deden meer dan 3.000 [en] demonstranten mee aan een mars. Het waren de Bidoen, de statenloze mensen uit Koeweit, die met de mars aandacht vroegen voor hun recht op een nationaliteit. De demonstratie vond plaats op 2 oktober in het Taima-gebied en werd bijgewoond door maatschappelijke groeperingen en Bidoen-activisten.

Toen Hosni Moebarak in februari 2011 in Egypte werd afgezet, was dat voor de Bidoen in Koeweit de aanzet om te gaan protesteren [en]. Sinds die tijd hebben de Bidoen-activisten verschillende organisaties opgericht die zich richten op kwesties als burgerschap, onderwijs en armoede.

Bidoen betekent in het Arabisch ‘zonder’ en dat is in een notendop de situatie waarin de Bidoen-gemeenschap verkeert: ze zitten zonder nationaliteit. Leden van de gemeenschap, naar schatting 120.000, hebben geen toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, de arbeidsmarkt of officiële documenten.

De sociale media hebben gezorgd voor een revolutie in de communicatiemogelijkheden en politieke dialoog onder de activisten van de gemeenschap, maar nog belangrijker is dat de sociale media op een positieve manier bijdragen aan de zaak: er komen steeds meer sympathisanten, zowel binnen Koeweit als daarbuiten. De gewone media berichten niet over de Bidoen, maar net als in andere gecensureerde plaatsen helpt Twitter de Bidoen bij het documenteren van de gewelddadigheden tegen hen. De demonstratie werd geleid en georganiseerd door een anonieme account met de naam “De roep van een natie”. Deze account werd afgelopen maand gecreëerd om met de hashtag #اعتصام_2_أكتوبر [ar] (vertaling: demonstratie 2 oktober) mensen te mobiliseren voor de demonstratie op 2 oktober.

هذا الحساب يدار عبر مجموعة من شباب الكويتيين البدون آمنوا بأن الحياة ماهي إلا وقفة عز وقرروا إكمال المشوار حتى اكتمال هذا العز وظهور الحق.

Q8voice1: Deze account wordt beheerd door een groep Koeweitse Bidoen-jongeren die zich inzetten voor respect en die willen blijven vechten tot de gerechtigheid heeft gewonnen.

Binnenlandse solidariteit
Hoewel politieke groeperingen in Koeweit niet staan te springen om te helpen bij de zaak van de Bidoen is de spanning tussen de oppositiegroepen en de overheid gunstig voor de Bidoen. Door de politieke strijd realiseren Koeweitse politieke groeperingen zich hoe belangrijk het is om de Bidoen te steunen in hun eisen. Een paar dagen voor de demonstratie betuigden 21 politieke groeperingen hun steun voor de demonstratie door het ondertekenen van een verklaring [ar]. Er staan drie belangrijke eisen in de verklaring: het recht van de Bidoen om vreedzaam te protesteren, de noodzaak om een oplossing te vinden voor hun probleem, en het belang om de Koeweitse maatschappij te betrekken bij het zoeken naar een oplossing voor de problemen die al zo lang spelen.

Professor in de politieke wetenschappen aan de universiteit van Koeweit Mohammad Alwuhaib twitterde één dag voor de demonstratie [ar]:

كم أتمنى أن أرى أعداد المواطنين غدا في تيماء تفوق أعداد البدون: هل بإمكان المواطن أن يتجرد من كل شيء إلا إنسانيته؟

@m_alwuhaib: Ik hoop echt dat ik morgen in Taima meer Koeweitse burgers zie dan Bidoen-demonstranten: de burgers moeten hun gevoel voor menselijkheid behouden.

Hoewel er maar weinig Koeweitse mensen bij de demonstratie waren, speelde een van hen met zijn leuzen een belangrijke rol in de mars. Het was een Koeweitse politiek activist en dichter:

Tweets tijdens de demonstratie
Hoewel er relatief veel demonstranten waren, duurde de demonstratie niet langer dan enkele uren, doordat de oproerpolitie charges uitvoerde tegen de demonstranten. Bidoen-activist Falah althuwaini twitterde tijdens de demonstratie:

"@althuwaini: #stateless #bedoon groups are gathering in one large group near Najashi street in Taima in #Kuwait"

“@althuwaini: #stateless #bedoon bidoengroepen komen bij elkaar tot één grote groep bij Najashi-straat in Taima in #Kuwait”

@althuwaini: Veel helikopters en oproerpolitie in Taima, tot nu toe geen charges #Statelessness protesters.

"@althuwaini: #stateless #bedoon R marching from their city (for Bedoons only) Taima toward Naseem (city for Kuwaitis)"

“@althuwaini: #stateless #bedoon  Mars van hun stad Taima (alleen Bidoen) naar Naseem (stad voor Koeweiters)”

Andere accounts op Twitter plaatsten ook updates van de demonstratie, zoals deze controversiële foto die veel gedeeld werd:

"@s_alshmmari: the police department's cameramen set fire to the garbage and videotape it to blame the bedoon for this act."

“@s_alshmmari: de cameramannen van de politie staken een afvalcontainer in brand en filmden de brand zodat ze de Bidoen er de schuld van konden geven.”

  Anderen lieten zien hoe de politie optrad tegen de demonstranten:

"@Nashmiq8: Smoke bombs used against protesters."

“@Nashmiq8: Rookbommen die tegen demonstranten zijn gebruikt.”

Omdat Bidoen-vrouwen in eerdere demonstraties waren aangevallen [ar – YouTube] door de oproerpolitie deden veel van hen deze keer niet mee aan de demonstratie. Op deze foto's zie je de ballonnen die de vrouwen hadden gemaakt om hun steun te betuigen en hun aanwezigheid te laten gelden, ook al konden ze er zelf niet bij zijn:

ballons 2oct

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.