Video: Twee werelden, twee mannen, twee gevechten, twee overwinningen

Mkhuseli “Khusta” Jack woont in Zuid-Afrika en Oscar Oliveran in Bolivia; ze wonen op verschillende continenten, maar hebben één gemeenschappelijk verhaal: ze hebben beiden gestreden tegen onrecht en zijn beiden als winnaar uit de strijd gekomen.

In 1985 organiseerde Khusta een consumentenboycot in Port Elizabeth, Zuid-Afrika, en daarmee hielp hij bij het uitroeien van apartheid. Vijftien jaar later, in 2000, speelde Olivera een belangrijke rol in een verzetsbeweging die een halt wist toe te roepen aan de privatisering van water in Cochabamba, Bolivia.

Deze twee gevechten, die jaren en continenten uit elkaar liggen, vormen een bewijs van de macht die gepaard gaat met strategische organisatie en geweldloos burgerlijk verzet.

Dit jaar ontmoetten Khusta en Olivera elkaar in Mexico op de School of Authentic Journalism [alle links in Engels, tenzij anders aangegeven]. Een groep geleerden en professoren van de school maakten een video met hun verhaal; die video is kort geleden in de openbaarheid gebracht door Narco News TV.

Advocate en mensenrechtenactiviste Rumbidzai Dube hielp bij de productie van de video, ze vertelt iets meer over de strijd die de twee mannen voerden:

Khusta was jong en energiek toen hij het voortouw nam om blanke bedrijven in het centrum van Port Elizabeth economisch te boycotten. Zo wilde hij de eisen van de zwarte bevolking extra kracht bijzetten; ze eisten een betere behandeling, een menselijke behandeling van de apartheidsregering van Zuid-Afrika.

Op de duizelingwekkende hoogtes van Cochabamba, Bolivia, begon Oscar Olivera in 2000 samen met anderen een volksopstand die bekend werd als de Wateroorlog van Cochabamba, een strijd tegen de privatisering van het Boliviaanse water, met inbegrip van het regenwater.

Ze concludeert:

Beide mannen mobiliseerden hun volk om een standpunt in te nemen, voor zichzelf op te komen. Ze namen risico, hun activiteiten waren gewaagd, want ze hadden te maken met zaken van leven en dood. maar welke andere keuze hadden ze? Was een leven zonder water een keuze? Was een leven zonder vrijheid, waardigheid en gerechtigheid een keuze? En dus maakten ze offers, niet alleen met hun eigen tijd en energie, maar ook met hun leven. En ze hebben beide gewonnen.

Journalist Arzu Geybulla heeft Khusta en Olivera ook ontmoet. Ze schrijft in haar blog dat beide mannen een ‘inspiratie vormen, net als hun verhaal’.

Op het Mexicaanse blog Hazme el Chingado Favor [es] staat een kort bericht waarin de lezer wordt aangespoord om deze video te delen:

Este video no es una comedia como las otras que hemos hecho, pero creemos tanto en su mensaje que estamos motivados para compartirlo con todo el mundo y quisieramos pedir su apoyo con su difusión. El tema del video se explica por si solo.

Deze video is geen komedie zoals de andere video's die we hebben gemaakt, maar we geloven zo sterk in de boodschap die uitgedragen wordt dat we hem met de hele wereld willen delen en we vragen je dan ook om ons daarbij te helpen. Het thema van de video spreekt voor zichzelf.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.