Video: Wereld gedenkt de val van de Berlijnse Muur

Berlijnse Muur, door Natalie Maynor

Berlijnse Muur, door Natalie Maynor

Vandaag 20 jaar geleden viel de Berlijnse Muur [de], het complexe bouwwerk dat ooit het Duitse Oost- en West-Berlijn van elkaar scheidde. In dit artikel laten we een aantal video's van over de hele wereld zien die ter ere van deze gedenkwaardige dag zijn geüpload en die laten zien welke invloed dit soort grenzen hebben, niet alleen in Duitsland, maar in de hele wereld.

In Duitsland werd een rij enorme schuimrubberen dominostenen neergezet, die vervolgens werden omgegooid om het einde van de Koude Oorlog te symboliseren. In deze video van NoCommentTV zijn de dominostenen te zien, die waren beschilderd door Duitse kinderen [en] en door kunstenaars uit andere gebieden die worden verdeeld door grenzen en muren [en]. We konden de tweede video, waarin te zien is hoe de dominostenen omvallen, niet in dit artikel opnemen, maar je kunt deze video op YouTube bekijken door op deze link te klikken.

In Colombia speelden studenten de val van de Muur na door om beurten een betonnen muur te lijf te gaan:

Vanuit Duitsland heeft dominofan Annodomino2007 zijn eigen eerbetoon in dominostenen geüpload, ter ere van de val van de Muur en omdat het 10 jaar geleden is dat zijn passie voor dominostenen begon:

In de Verenigde Staten bouwden studenten een replica van de Berlijnse Muur waar ze op konden schrijven, om zo bewustzijn te creëren:

Vanuit Mexico, heeft VarinVxx een video geüpload van een andere muur die nog steeds overeind staat: Is not Berlin, is not Palestine is US Mexico border The Wall of Shame in USA (Het is niet Berlijn, het is niet Palestina, het is de grens tussen de VS en Mexico, de muur van schande in de VS):

Ook Krista Schyler trekt een vergelijking tussen de muur in Mexico/de VS en de Berlijnse Muur, waarbij ze niet alleen de aandacht vestigt op menselijke migratie, maar ook op natuurbescherming:

Dit is een pilot voor een documentaire van Ziashere waarin andere, nog bestaande muren worden getoond. De pilot gaat over een muur in Ierland:

Deze laatste video is 2 jaar oud, maar nog steeds relevant: adamfilmaker interviewde jongeren aan weerszijden van de muur in Nicosia, in Cyprus, een groene zone die door blauwhelmen van de VN wordt bewaakt en die Turks-Cyprioten en Grieks-Cyprioten van elkaar scheidt. Daarmee is Nicosia de laatste verdeelde hoofdstad ter wereld.

Foto van Natalie Maynor, in dit artikel gebruikt volgens een Creative Commons Attribution License.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.