Palestina: Een unieke campagne

Eerder dit jaar, terwijl Gaza werd aangevallen [en] door Israël, is er een campagne gestart om ervoor te zorgen dat mensen trots zijn op het Palestijns verzet [en] en om de aandacht te vestigen op Palestijnse rechten in plaats van op de slachtofferrol. Voor de campagne, die de Never Before Campaign is genoemd en is opgezet vanuit Beiroet, Libanon, zijn een aantal video's [en] gemaakt om haar boodschap te verspreiden. Global Voices Online organiseerde een interview om meer te weten te komen over de Never Before Campaign.

Hoe is de Never Before Campaign van de grond gekomen? Wie is erbij betrokken?

De Never Before Campaign is eigenlijk een groep individuen met verschillende achtergronden (mediamensen, zakenmensen, deskundigen op het gebied van sociologie, burgermaatschappelijke activisten) in Libanon die samenwerkten voor verschillende doelen, zowel in Libanon als in de hele Arabische wereld. Onze namen worden niet genoemd omdat we graag willen dat de aandacht gaat naar de campagne zelf en naar de doelen die we steunen. We hebben zo vaak gezien hoe bewegingen in de problemen raakten omdat ze meer om personen gingen draaien…
Het idee voor de Never Before Campaign bestond al een tijdje toen afgelopen december de oorlog in Gaza begon. Toen realiseerden we ons dat we de campagne moesten starten. De term Never Before ontstond na lange discussies (nog voor de oorlog in Gaza) over of het beter zou zijn om een parallel te trekken tussen de Palestijnse kwestie en de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd of met andere kwesties van over de hele wereld uit het verleden. Onze conclusie was: hoewel in de loop van de geschiedenis veel volken over de hele wereld het slachtoffer zijn geworden van ernstig onrecht, heeft dit nooit zo lang geduurd, op zo'n schaamteloze en wrede manier en met zulke onverschillige reacties. Tegelijkertijd heeft een volk nog nooit zo lang verzet geboden en gestreden, ondanks dat het alles tegen heeft en met zoveel verraad wordt geconfronteerd. Tenslotte groeit de steun voor het Palestijnse volk tegen het onrecht waar ze onder te lijden hebben meer dan ooit tevoren.

Wat maakt deze campagne anders dan andere campagnes ter ondersteuning van de Palestijnse rechten?

Wij beweren niet dat onze campagne totaal anders is. Er is al steun voor de Palestijnse kwestie sinds 1948, als het al niet eerder was. Wij maken deel uit van die beweging. We merkten wel dat acties voor Palestina in de afgelopen tien jaar of zo vooral in het westen beperkt bleven tot het creëren van sympathie op humanitaire basis. Volgens ons is er meer behoefte aan respect voor het Palestijnse volk dan aan empathie of op schuld gebaseerde gevoelens.
Wij zijn ervan overtuigd dat het recht zal zegevieren in Palestina en het is onze plicht om ervoor te zorgen dat dit eerder gebeurt en dat we alle fatsoenlijke mensen uitnodigen om deel uit te maken van deze dag als het zover is.

Bestaat de campagne vooral uit het maken van video's of gebruiken jullie ook andere manieren om de boodschap te verspreiden?

We hebben allemaal een baan en we beschikken niet over aparte middelen voor de campagne, dus we beperken ons voorlopig tot video's. Veel mensen hebben zich al fysiek en virtueel bij ons aangesloten en we hopen dat we onze activiteiten kunnen uitbreiden zodra dit haalbaar is.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.