8 foto's om van de schoonheid van de Midden-Amerikaanse en Peruaanse natuur te genieten

Foto's met dank aan Daniel Núñez.

Om de Internationale Dag voor Biologische Diversiteit [en] te vieren, deel ik mijn favoriete natuurfoto's uit Guatemala en Peru met jullie. Als bioloog is natuurfotografie voor mij onmisbaar geworden, omdat foto's een aanvulling kunnen zijn op wetenschap en natuurbehoud. Een afbeelding kan bijvoorbeeld helpen om te visualiseren wat er aan onderzoek wordt gedaan, soorten bekend te maken waar niet veel waarde aan wordt gehecht, en nieuwe soorten en gedrag vast te leggen.

Vijf jaar geleden pakte ik een camera en begon de biodiversiteit te fotograferen die ik in de loop van de tijd heb waargenomen. Mijn echte passie voor fotografie begon toen ik biologie studeerde aan de Universidad del Valle de Guatemala. Ik ging voortdurend op excursies toen ik, door alle dieren die ik observeerde, besloot me aan de fotografie te gaan wijden.

Mijn voornaamste interesse ging altijd uit naar reptielen en amfibieën, dieren die waarschijnlijk door velen worden gestigmatiseerd, maar langzaam maar zeker begon ik ook andere dieren in het wild te fotograferen, zoals vogels en zoogdieren. Hier zijn enkele van mijn favoriete foto's met een korte beschrijving.

De quetzal (Pharomachrus mocinno), een vogel die vooral voorkomt in Mexico, Guatemala, Honduras en Costa Rica, is naar mijn mening een van de meest ongelooflijke vogels ter wereld. Voor deze foto heb ik een aantal dagen moeten wachten en het gedrag van de quetzals in hun nest geobserveerd. Na meer dan zes uur wachten in het bos van de Atitlán-vulkaan, bij Sololá in Guatemala, zag ik het mannetje voedsel naar zijn kuikens brengen, en dit moment legde ik vast.

Een regenachtige middag op de Tambopata-rivier in het Tambopata National Reserve, Peru. We waren op de rivier op zoek naar katachtigen, voornamelijk jaguars en poema's. Helaas hebben we ze niet gezien, maar we zijn er wel in geslaagd om een van de soorten die door de jaguar worden geconsumeerd, de capibara (Hydrochoerus hydrochaeris), te observeren. Een capibara-familie op de rivier; tussen de regendruppels door zagen we deze moeder met haar jong.

Deze foto toont de paring van de zwartogige Guatemalteekse kikker (Agalychnis moreletii). Gedurende de nacht hebben we het gedrag van verschillende mannelijke en vrouwelijke dieren in de buurt van een plas water kunnen observeren. Deze plas was eigenlijk een klein door mensen gebouwd bassin, waarvan soorten zoals deze gebruik maken om te paren en hun eieren te leggen. De soort komt voor in Belize, El Salvador, Guatemala, Honduras en Mexico.

Dit mag dan een veelvoorkomende soort zijn, maar toen ik het voor het eerst observeerde, gaf het wel een heel fijn gevoel. Er zijn verschillende soorten glaskikkers in de Centrolenidae-familie, maar Hyalinobatrachium viridissimum is de enige soort uit Guatemala. Het is indrukwekkend om zijn organen zo gedetailleerd te kunnen zien.

Een van mijn meest favoriete foto's, waarop ik drie soorten ara's die zich aan het voeden waren bij de Collpa de Chuncho in Tambopata Reserve, Peru, kon vastleggen. Op de eerste observatiedag kon ik door de regen geen enkele vogel op de muur zien, maar de volgende dag was het een show van meer dan 30-40 vogels die rondvlogen en zichzelf voedden in de bomen. Op de foto's kun je de soorten Ara macao (geelvleugelara), Ara ararauna (blauw-gele ara) en Ara chloropterus (groenvleugelara) zien.

Een van de mooiste slangen in Guatemala is de ongelooflijke Guatemalteekse palmadder (Bothriechis bicolor). Dit was een van de eerste slangen die ik heb kunnen fotograferen en om deze reden is het een van mijn favoriete foto's geworden.

Een van de meest onverwachte en moeilijke ontmoetingen die ik ooit heb gehad. Het begon allemaal met een wandeling bergopwaarts om 10 uur ‘s ochtends om andere soorten te observeren. Na de hele dag met de apparatuur te hebben gesjouwd en bijna niets te hebben kunnen observeren, werd rond 22.00 uur door een ontmoeting met dit dier onze nacht opgefleurd. De wimperadder (Bothriechis schlegelii) komt waarschijnlijk veel voor in landen als Costa Rica, maar in Guatemala komt hij slechts op een paar plaatsen op de Caribische hellingen voor.

Tot slot een van de meest ongelooflijke dieren die ik heb kunnen observeren. Ranitomeya fantastica is een soort die endemisch is voor de regio San Martin en Loreto in Peru, wat betekent dat het alleen in die regio voorkomt. Omdat het soorten zijn met een zeer specifieke habitat, heeft het verlies van habitat en menselijke activiteiten hun voortbestaan in gevaar gebracht. Hier zien we een mannetje met zijn kikkervisjes op zijn rug, wat typisch gedrag is van deze soort.

Bezoek mijn Instagram en Twitter accounts om meer van mijn werk te zien.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.