Tien Latijns-Amerikaanse socialmediaberichten over bestorming Capitool in VS

Schermafbeelding van bericht op Twitter met de populaire SpongeBob-meme.

Toen aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump op 6 januari 2021 het Capitool in Washinton DC binnendrongen [en], reageerden de Latijns-Amerikanen uitgebreid op Twitter. En daarbij werd vaak humor gebruikt.

Journalist Jordana Timerman schreef [en] in haar dagelijkse nieuwsbrief dat “Schadenfreude waarschijnlijk de overheersende emotie is voor veel Latijns-Amerikaanse landen, omdat de VS zich geregeld bezorgd uitlaat over allerlei soorten nationale politieke onrust. “Schadenfreude [nl] of leedvermaak is “een verschijnsel waarbij men het leed van een ander als humoristisch ervaart. Het kan hierbij gaan om fysiek leed, waarbij iemand zich naar het gevoel van de ander op min of meer komische wijze bezeert, of om een vorm van mentaal vermaak, waarbij men zich verkneukelt over het verlies van een andere persoon of partij.”

Andere journalisten maakten meme's waarin ze laten zien hoe ironisch het is dat de VS, die in het verleden geregeld staatsgrepen heeft ondersteund [en] in de Latijns-Amerikaanse regio, nu te maken heeft met een mogelijke poging tot iets wat door sommigen wordt omschreven als een zelfcoup [en] of autocoup door Trump.

Tijdens een demonstratie op 6 januari riep Trump zijn aanhangers op om mee te doen aan de campagne die hij voert tegen de uitslagen van de verkiezingen in november 2020. Het doel van de campagne was om de verkiezingsuitslag ongeldig te verklaren en de bekrachtiging van de uitslag van het kiescollege – in feite een formaliteit – te blokkeren. De aanhangers van Trump bestormden op gewelddadige wijze het Capitool, met als resultaat vijf doden [en]. De president wordt nu mogelijk geconfronteerd met een impeachment [en], een afzettingsprocedure.

Hieronder staan tien socialmediaberichten die karakteristiek zijn voor de online reacties van mensen uit Latijns-Amerika.

1.

Telkens als er een politieke crisis is in Latijns-Amerika (bijv. toen de voormalige president van Bolivia, Evo Morales, in november 2019 het land uit vluchtte [en] en er politieke onrust heerste) worden er door journalisten [en] hypotheses gedeeld over de manier waarop de Verenigde Staten betrokken zouden kunnen zijn bij de wisseling van het regime:

Dat je op Twitter ziet dat de VS de regering van de VS zelf ontwricht en niet die van een Latijns-Amerikaans land. #Capitol #Trump #Biden

2.

President-elect Joe Biden reageerde [en] snel op de inval en noemde de relschoppers “binnenlandse terroristen”. En hij kwam met het in dergelijke situaties vaak aangehaalde refrein: “Dit is niet wie we zijn”:

 Joe Biden: Wat er in het Capitool gebeurt, staat niet voor wat Amerika is, dat is niet wie we zijn ??.

Latijns-Amerika: zie afbeelding

3.

Gezien de turbulente relatie [en] die Latijns-Amerika heeft met het buitenlandbeleid van de VS is er één emotie die veel Latijns-Amerikanen níet voelden voor hun noordelijke buur: medelijden:

Journaal: “Staatsgreep in de VS, rellen op Capitol Hill, oproep tot afzetten president, complotgekkies die zichzelf ervan beschuldigen dat ze infiltranten zijn, zwarte dag voor de democratie.”

Latijns-Amerika: Moet ik medelijden hebben met die bitch? Echt niet!

4.

Politicoloog John Polga-Hecimovich plaatste een “database” van regimes die te maken hebben gehad met een zelfcoup. In het rijtje staat nu ook de VS:

Mijn bijgewerkte database met zelfcouppogingen (1992-2021)

5.

De Haïtiaanse kunstenaar en fotojournalist Fortune Edris “subtwitterde” de Verenigde Staten met een klassiek Amerikaans symbool, de adelaar, en een spiritueel beginsel dat zijn oorsprong vindt in Azië:

Il faut que l’oiseau bec fer sache que le karma existe.

Posted by Fortune Edris on Friday, January 8, 2021

De vogel met de ijzeren snavel moet weten dat karma bestaat.

6.

De Salvadoraanse feministische activiste Virginia amuseerde zich met wat Schadenfreude:

Vriendinnen, wat hebben we aan twee eeuwen politieke interventies van gringo's als we nu niet in onze broek piesen van het lachen?

7.

Een Twittergebruiker uit Midden-Amerika deed een duit in het zakje met een gouwe ouwe:

“Waarom is er nooit een staatsgreep in Washington DC?

Omdat er daar geen Amerikaanse ambassade is.”

Die grap is aan vernieuwing toe.

8.

Er waren ook grapjes over het idee dat sommige landen ongevoelig zijn geworden voor dit soort gebeurtenissen, zoals Venezuela, dat zijn eigen “zelfcoup” had rond de verkiezingen in maart 2017:

Amerikaan: Hoe komt het dat je zo onbewogen reageert op het nieuws van vandaag?

Ik: zie foto.

9.

De Braziliaanse hoogleraar Lola Aronovich waarschuwde dat er één bepaald persoon nauwlettend in de gaten houdt wat er in de VS gebeurt, en om alle verkeerde redenen: de Braziliaanse president Bolsonaro:

De Verenigde Staten zijn experts als het gaat om staatsgrepen in andere landen. Als een verwende oranje clown en zijn Arische suprematisten een poging doen in hun eigen land, is het niet meer zo leuk. Detail: Bolsonaro maakt aantekeningen van dit alles voor 2022.

10.

Columnist Leví Kaique Ferreira neemt het buitenlandbeleid van de VS en de interventies die het land heeft ondernomen om landen te bevrijden van een ondemocratisch regime op de korrel:

Als de Verenigde Staten zouden zien wat de Verenigde Staten aan het doen zijn in de Verenigde Staten, zouden de Verenigde Staten de Verenigde Staten binnenvallen om de Verenigde Staten te bevrijden van de tirannie van de Verenigde Staten

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.