Afscheid van Lina Ben Mhenni, blogger en mensenrechtenactiviste uit Tunesië

Lina Ben Mhenni, juni 2013. Foto van Habib M’henni, gebruikt met toestemming, Wikimedia Commons.

De prominente Tunisische blogger en mensenrechtenactiviste Lina Ben Mhenni is maandag 27 januari op 36-jarige leeftijd overleden.

Lina speelde een belangrijke rol bij de Tunesische revolutie van januari 2011, waarbij de 23 jaar durende dictatuur van Zine el Abidine Ben Ali omver werd geworpen. Toen in december 2010 de revolutie begon, reisde Lina naar Sidi Bouzid en Kasserine, waar ze verslag deed van de allereerste protesten voordat die zich verder verspreidden naar andere regio's van het land. Haar verslaggeving droeg eraan bij dat er werd gepubliceerd over de dodelijke manier waarop de autoriteiten de demonstraties de kop indrukten, in een tijd waarin in Tunesië de vrijheid van media en pers aanzienlijk werd onderdrukt en het internet zwaar werd gecensureerd.

Voordat het regime instortte, schreef en blogde ze op haar bekroonde blog A Tunisian Girl over de mensenrechtensituatie in het land. Ze was ook een van de auteurs van Global Voices, waar ze uitgebreid schreef over internetcensuur, de repressie van bloggers en de vrijheid van meningsuiting onder het regime van Ben Ali.

Lina zette haar activisme na de revolutie onvermoeid voort. Ze bekritiseerde het bewind van de islamistische Ennadha-beweging, die met twee andere partijen regeerde vanaf eind 2011 en begin 2014. Gedurende deze periode bleven er schendingen plaatsvinden van mensenrechten en persoonlijke vrijheden, onder andere op religieuze gronden. Ben Mhenni kreeg ook doodsbedreigingen vanwege haar kritiek op de islamisten en de autoriteiten.

Ben Mhenni streed ook voor de sociaal-economische en culturele rechten van alle Tunesiërs. Ze was een groot voorvechter van de rechten van degenen die bij demonstraties tijdens de revolutie gewond waren geraakt, waaronder hun recht op compensatie en adequate gezondheidszorg. In 2016 begon ze samen met haar vader Sadok Ben Mhenni, een politiek activist en mensenrechtenactivist die gevangen had gezeten onder het regime van Bourguiba (de eerste president van Tunesië na de onafhankelijkheid), een actie om boeken in te zamelen voor gevangenen, om zo radicalisering in gevangenissen tegen te gaan. In twee jaar tijd zamelden ze meer dan 45.000 boeken in.

De bekroonde blogger overleed aan een chronische ziekte waarvoor ze in 2007 een niertransplantatie had moeten ondergaan.

Tijdens een interview met een lokale radiozender op 14 februari 2014 bedankte Lina haar moeder omdat die een nier aan haar had afgestaan en haar activisme had ondersteund. Ze zei:

Dankzij haar heb ik nog 12 jaar kunnen leven waarin ik anders niet zou hebben geleefd of een gevangene van mijn eigen lichaam zou zijn geweest. Maar ik heb die jaren volop geleefd, dankzij haar. Ik heb gereisd, ik ben verhuisd, ik heb gefilmd, ik heb gerend, ik heb geschreeuwd en ik heb de Tunesische revolutie beleefd, en die zou ik anders misschien niet hebben meegemaakt…

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.