De Chinese artiest Badiucao stuurt petjes met opdruk “Make Wall Great Again” naar Google als protest tegen de terugkeer van het bedrijf naar China

‘Make Wall Great Again’ cartoon van de Chinese politieke artiest Badiucao.

De oorspronkelijke versie van deze post werd geschreven door Holmes Chan en gepubliceerd [en – alle links] door Hong Kong Free Press (HKFP) op 19 oktober 2018. Onderstaande publicatie is gebaseerd op een samenwerkingsakkoord.

De Chinese politieke cartoonist Badiucao stuurde een lading rode baseballpetjes met opdruk “Make Wall Great Again” naar het hoofdkwartier van Google in China. Hij protesteerde op die manier tegen de op til zijnde plannen van het bedrijf om een gecensureerde zoekmachine in China te introduceren.

De Chinese kunstenaar en activist Badiucao woont en werkt in het buitenland. Hij vertelde HKFP dat hij ongeveer een dozijn rode petjes had verstuurd naar willekeurige werknemers van Google. In het hoofdkwartier van Google in de VS had hij een twaalftal sculpturen versierd met petjes en dan had hij ook nog een pakket van 50 petjes naar Googles bezoekerswinkel verzonden.

Badiucao zei dat de petjes een reactie zijn op de mogelijke terugkeer van de zoekmachinegigant naar China:

“Google moet beseffen dat het een vergissing is mee te werken met China's censuur. Het is even schandalig als Trumps muur, alleen gaat het hier over een onzichtbare muur online – de grote firewall.”

Google verliet de Chinese markt in 2010, omwille van hun bezorgdheid i.v.m. mensenrechten. Maar sinds augustus 2018 zijn er aanwijzingen, nl. gelekte interne  documenten, geluidsopnames, en bronnen van binnen het bedrijf, dat Google de lancering voorbereidt van een zoekmachine op maat gemaakt voor China. De zoekmachine met codenaam “Dragonfly” zou automatisch websites als Facebook, Twitter, Wikipedia, BBC, Global Voices en nog vele andere internetsites die momenteel geblokkeerd zijn in China, kunnen identificeren en censureren, en zoekresultaten verwijderen die regeringsfunctionarissen gevoelig achten.

Google CEO Sundar Pichai zei op 16 oktober “dat het belangrijk was te onderzoeken” of de mogelijkheid bestond een zoekmachine te exploiteren in China. Het was de eerste keer dat de managers van Google het bestaan van dit project bevestigden, hoewel er al  verschillende lekken geweest waren. Pichai zei dat het project 99 percent van de zoekopdrachten zou aankunnen en toch nog steeds de wetten van de Chinese censuur zou respecteren.

Badiucao's ‘Make Wall Great Again’ rode pet.

Als commentaar op de plannen van het bedrijf zei de kunstenaar:

Toen Google de Chinese markt jaren geleden verliet, werd hun principe de vrije meningsuiting te verdedigen door veel mensen toegejuicht. Maar nu, met het Dragonfly-programma en het feit dat de CEO dat programma verdedigt, is er alleen maar hevige  teleurstelling en vrees voor de consequenties van die totale onderwerping van het bedrijf aan een brutaal regime.

Badiucao had aanvankelijk de pet bedacht als deel van een striptekening: het figuurtje dat de pet droeg vertoonde een opvallende gelijkenis met Sundar Pichai. Later werden de petten aparte koopwaar. Hij vertelde dat hij ook had geprobeerd werknemers van Google te interviewen over het project, maar de meesten weigerden en wilden de petten ook niet aannemen. Hij sprak ook met enkele Chinese werknemers die blijkbaar de gecensureerde zoekmachine steunden. Hij voegde er nog aan toe:

Ik hoop dat Pichai de boodschap begrijpt. Als Google China of het Chinese volk wil helpen, dan zou het bedrijf ons moeten helpen dat censuursysteem te verslaan in plaats van er deel van te worden.

Wat de boodschap op zijn pet betreft, zei Badiucao dat hij koos voor “Make Wall Great Again” omwille van de dubbele verwijzing: op de eerste plaats naar China's censuursysteem, bijgenaamd de grote firewall, en natuurlijk ook naar Trumps slogan.

For me the Trump cap is the crown of shame… Giving something similar to Google is the best ironic thing I can do in the USA.

Voor mij is de pet van Trump een kroon van schaamte … Iets gelijkaardigs aan Google geven is het meest ironische dat ik in de VS kan doen.

HKFP probeert Google te contacteren om commentaar te krijgen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.