Meisje trekt zich terug uit schaaktoernooi in Maleisië als organisatie haar knielange jurk ‘uitdagend’ noemt

Men zegt dat de organisatie van het schaaktoernooi deze jurk uitdagend vond. Foto van de Facebook pagina van Kaushal Kal

Een 12-jarig meisje trok zich terug uit een nationaal schaaktoernooi in Maleisië nadat enkele organisatoren vonden dat haar jurk op knielengte onfatsoenlijk was en in strijd met de kledingvoorschriften van het toernooi.

De coach van het meisje maakte dit bekend via een bericht op Facebook, dat zich razendsnel verspreidde. Kaushal Khandhar schreef dat een organisator het meisje en haar moeder tijdens het toernooi aansprak over de “uitdagende’ jurk die ‘vanuit een bepaalde optiek ergens heel ver weg als aanstootgevend’ wordt beschouwd”.

Het kledingvoorschrift voor het Maleisische schaaktoernooi stelt alleen dat spelers er ‘waardig uit moeten zien’.

De moeder wilde een nieuwe jurk kopen, maar de winkels in de omgeving waren al gesloten. Het meisje voelde zich in verlegenheid gebracht doordat men vond dat ze een onfatsoenlijke jurk droeg en trok zich terug uit het toernooi.

Kaushal Khandhar uploadde de foto van de jurk van het meisje om aan te tonen dat die niet onfatsoenlijk was. Hij voegde er aan toe dat de familie van het meisje excuses eiste van de organisatie van het nationale schaakkampioenschap voor scholieren:

Ze voelt zich door dit incident geschokt en enorm in verlegenheid gebracht.

We vinden dat het 12-jarige meisje en haar moeder echt WALGELIJK zijn behandeld door de leiding van het toernooi. Dit incident heeft gezorgd voor verloren tijd en verspilling van geld dat voor, tijdens en na het toernooi is uitgegeven aan coaching, inschrijfgeld, reis- en verblijfskosten en andere kosten.

Ik schaak al bijna 20 jaar in Maleisië en heb zoiets nog nooit meegemaakt in welk toernooi in Maleisië dan ook. Dit moet de eerste en de laatste keer zijn dat zoiets gebeurt. Niemand zou dit in onze schaakwereld moeten accepteren.

 

Het bericht op Facebook lokte massale verontwaardiging uit over het handelen van de organisatie van het schaaktoernooi. Sommige mensen menen dat het getuigt van de stijgende invloed van conservatieve machten en religieuze radicalen in Maleisië.

De directeur van het toernooi ontkent dat hij het meisje heeft gedwongen het toernooi te verlaten. Hij diende een klacht in bij de politie nadat hij verschillende online haatberichten en doodsbedreigingen had gekregen. Tijdens een persconferentie zei hij dat hij ‘zwartgemaakt’ werd:

Ik kreeg beledigende berichten en bedreigingen via Facebook en e-mail. Men gebruikte termen als ‘pedofiel’ en ‘viezerik’. Ik heb nog gezocht naar berichten waarin ik werd gesteund, maar die waren er niet.

Na een eerste onderzoek van het incident, deelde de Maleisische Schaak Federatie mee dat het meisje niet was gediskwalificeerd vanwege haar jurk. Men weigerde het onderzoek voort te zetten toen men hoorde dat er al een klacht was ingediend bij de politie.

Volgens nieuwsberichten ontkennen de organisatoren van het schaaktoernooi dat het meisje werd gediskwalificeerd — wat klopt want het meisje trok zich zelf terug uit het toernooi. Zij zwegen echter over het aanspreken van het meisje en haar moeder over de ‘onfatsoenlijke’ jurk.

Het ministerie van Ontwikkeling van Vrouwen, Gezin en Samenleving (Women, Family and Community Development Ministry) publiceerde een verklaring waarin zij de Maleisische Schaak Federatie aanspoort de zaak nader te onderzoeken:

Dat kinderen de gelegenheid krijgen om aan dit soort activiteiten mee te doen is niet alleen een mentale stimulans maar ook een kans om kinderen met elkaar te laten kennismaken, ideeën en ervaringen uit te wisselen en contact te hebben met kinderen van verschillende rassen, (economische) achtergronden en religieuze overtuigingen.

Peter Long van het schaakinstituut Institute of Chess Excellence, dat tevens de nationale schaakacademie is van de Maleisische Schaak Federatie, adviseerde de organisatoren om excuses aan te bieden aan het meisje en haar familie:

Biedt het meisje gewoon excuses aan en maak het goed. Het is niet erg om fouten te maken, iets verkeerd te doen, maar het is niet goed om fouten te verdoezelen of, erger nog, om de schuld bij een ander te leggen en gezamenlijk te doen alsof dat de oplossing is. Maak het meisje, haar moeder of de klokkenluider niet tot slachtoffer.

Moet ik iedereen er aan herinneren dat we het hier hebben over een 12-jarig meisje? Ik zou echt graag geloven dat we begrijpen dat het welzijn van het kind het allerbelangrijkste is.

Schrijver Terence Fernandez eiste dat ‘de politie niet alleen onderzoek gaat doen naar de bewering dat de kledingvoorschriften zijn overtreden, maar ook naar mogelijke seksualisering van het kind door een volwassene.’

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.