Taiwanese verkiezingen 2024: de opvattingen van de drie presidentskandidaten over de betrekkingen met China

De drie presidentskandidaten van Taiwan, William Lai Ching-te (links) van de regerende Democratische Progressieve Partij, Hou Yu-ih van de Kwomintang, en Ko Wen-je van de Taiwanese Volkspartij. Fotocollage van HKFP: afkomstig van sociale media-accounts van de verkiezingscampagne.

Dit rapport is geschreven door Han Tse en oorspronkelijk gepubliceerd in Hong Kong Free Press (HKFP) op 6 januari 2024. Een bewerkte versie wordt hieronder gepubliceerd als onderdeel van een contentpartnerschapsovereenkomst met HKFP.

De presidentsverkiezingen in Taiwan op 13 januari zullen de toekomst van het zelfbestuurde democratische eiland bepalen, van de betrekkingen met China en de Verenigde Staten tot binnenlandse kwesties die van invloed zijn op het levensonderhoud van de 23 miljoen mensen.

Momenteel staat vicepresident William Lai Ching-te van de regerende Democratische Progressieve Partij (DPP) eerst in de opiniepeilingen, gevolgd door Hou Yu-ih van de oppositiepartij Kuomintang (KMT) en Ko Wen-je van de Taiwanese Volkspartij (TPP). De winnaar van de presidentsverkiezingen volgt de vertrekkende president van de DPP, Tsai Ing-wen, op, die in 2016 de eerste vrouwelijke leider van het eiland werd en in 2020 herkozen werd, maar grondwettelijk uitgesloten is van een derde termijn.

De kiezers zullen ook beslissen over alle 113 zetels in de Wetgevende Yuan, het parlement van Taiwan, waarin de meerderheid momenteel in handen is van de DPP.

Als Lai zaterdag wint, zal het een historische derde termijn aan de macht zijn voor de regerende DPP, ook wel het groene kamp genoemd. Sinds op het eiland in 1996 begonnen werd met het houden van democratische verkiezingen, rouleerde het presidentschap tussen de KMT (het blauwe kamp) en de DPP.

In het enige presidentiële debat op televisie, dat op 31 december 2023 werd gehouden, botsten de drie kandidaten over hun standpunten over de betrekkingen met China. Peking beschouwt Taiwan als een afgescheiden provincie die moet worden verenigd met het vasteland van China – desnoods met geweld.

Hou en Ko daagden om de beurt het China-beleid van Lai en de DPP uit, dat volgens hen de betrekkingen tussen China en Taiwan onder druk had gezet en de vrede bedreigde. Lai weerlegde de beschuldigingen en zei dat de aanpak van zijn tegenstanders de Taiwanese democratie niet zou beschermen.

Hier volgt een korte blik op de drie presidentskandidaten en wat er op het spel staat bij de parlementsverkiezingen.

William Lai Ching-te (DPP)

Lai, de koploper, is momenteel vice-president onder Tsai. Vier jaar geleden daagde hij haar tevergeefs uit in de presidentiële voorverkiezing en werd later haar running mate. Tsai en Lai versloegen uiteindelijk hun belangrijkste rivaal, de pro-Beijing Han Kuo-yu van de KMT, met een record van 57,1 procent of 8,17 miljoen stemmen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.