Colombiaanse guerillastrijders zoals je ze nog nooit eerder hebt gezien

Foto uit publiek domein van Pixabay.

Meestal wanneer de woorden Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) in de media verschijnen, zijn ze de opmaat naar het zoveelste verhaal over het gewapende conflict dat Colombia de afgelopen 52 jaar heeft geteisterd.

Evenzo laten de foto's die de krantenartikelen en televisiereportages vergezellen mannen, vrouwen en soms zelfs kinderen zien. Zij worden afgebeeld als stoere, onstuitbare soldaten die voorbij zichzelf lijken te staren. Afbeeldingen van hun slachtoffers zijn ook talloze malen verschenen: ontheemde families en ontvoeringsslachtoffers met woede, verdriet en frustratie op het gezicht.

De Colombiaanse fotojournalist Luís Acosta [es] had echter de vastberadenheid om de FARC op een andere manier te benaderen. Deze vier letters vormen de titel van de foto waarmee Acosta een van de drie Awards of Excellence [en] won in de categorie General News van de Pictures of the Year-competitie die werd gehouden door het Donald W. Reynolds Journalism Institute van de University of Missouri.

Het werk van Acosta werd eerder al eens beloond met lokale prijzen, uit erkenning voor de visie in zijn portretten van vrouwelijke slachtoffers van zuuraanvallen [en] in Bogotá.

Wanneer men naar bovenstaande foto kijkt, rijst mogelijk de vraag: wie zijn deze jonge mensen? Het antwoord lijkt voor de hand liggend: “leden van de Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) die uitrusten in een kamp in de bergen van Colombia”, zoals de officiële beschrijving van de afbeelding aangeeft.

De beschrijving die door Acosta wordt gegeven lijkt echter opzettelijk vaag te zijn om ruimte te laten voor allerlei verschillende antwoorden, allemaal net zo uniek als de persoon die naar de foto kijkt. “FARC” van Luís Acosta geeft aldus een van de vele beelden van de oorlog weer die normaliter geen deel van de publieke verbeelding uitmaken.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.