Ter herinnering aan David Bowie's verjaardag en zijn ‘Mythische Wandeling’ door Warschau

Screenshot from a video of Bowie's performance of the song "Warszawa" in Japan (see video bellow).

Screenshot uit een video van Bowie's uitvoering van de song “Warszawa” in Japan (zie onderstaande video).

Culture.pl, een online Pools cultuurmagazine, plaatste ter ere van David Bowie’s verjaardag op 8 januari een artikel [en] met daarin een korte online documentaire [en] over de band die Bowie had met de Poolse hoofdstad Warschau.

De documentaire werd in juli 2016 uitgezonden en volgt het spoor terug naar Bowie’s onverwachte bezoek aan Żoliborz, een buitenwijk van Warschau, tijdens een tussenstop op een treinreis in 1973 of 1976.

David Bowie heeft meer tijd doorgebracht in Oost-Europa dan enig andere invloedrijke westerse muzikant. Hij reisde tweemaal met de trein door Warschau, op weg naar of vanuit Moskou. Tijdens een tussenstop heeft hij waarschijnlijk een wandeling gemaakt in de buurt van het station en in een boekenwinkel een aantal Poolse langspeelplaten gekocht. In de zes minuten durende documentaire wordt de wandeling gereconstrueerd die vermoedelijk aanleiding is geweest voor de song “Warszawa” op zijn album Low die een paar maanden later uitkwam.

Op de volgende video wordt “Warszawa” uitgevoerd tijdens de opening van zijn concert in Tokio, Japan, op 12 december 1978.

De song is samen met Brian Eno geschreven en vertoont invloeden van Poolse volksmuziek. In de documentaire wordt het vermoeden uitgesproken dat een LP van de folkgroep Śląsk een van die invloeden is geweest.

Op deze LP staat de door Stanisław Hadyna [po] gecomponeerde song “Helokanie” [po] die is gebaseerd op de melodie van een lied dat door koeienherders werd gezongen.

In maart 2016 werd een muurschildering gemaakt ter ere van de op 10 januari 2016 overleden Bowie. Ziggy Stardust, een personage van Bowie, verscheen als muurschildering in de wijk Żoliborz in het noorden van de stad.

Wij houden van #Bowie en zijn blij en trots dat we in #Warschau een grote muurschildering ter ere van #ZiggyStardust hebben!

In 2016 coverde Global Voices reacties vanuit de hele wereld op Bowie's overlijden, waaronder De Caraïben rouwt om David Bowie [en] en Gigantische muurschildering van David Bowie onthuld in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina [en].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.