Einde Japanse ‘Vredesgrondwet’ steeds dichterbij

brawl in japan diet

Er breekt een schermutseling uit tijdens een commissievergadering in het Japanse parlement. Schermafbeelding van  official ANN YouTube channel.

In de week van 14 september heerste vooral chaos in het Japanse parlement omdat de coalitieregering van premier Shinzo Abe de laatste hand legde aan een controversiële nieuwe wet die het mogelijk maakt dat Japan een oorlog begint.

Abe wilde dat het wetsvoorstel uiterlijk vrijdagavond 18 september zou worden aangenomen door het Hogerhuis, een van de twee kamers van het Japanse politieke tweekamerstelsel.

Oppositiepartijen deden hun best om de plannen van de regerende coalitie te verijdelen. Ze werden aangemoedigd door tienduizenden scanderende demonstranten die de straat opgingen nabij het hart van Tokio.

Laatste nieuws: Oppositiepartijen voeren fel strijd tegen het aannemen van de Wet voor Vrede en Veiligheid, terwijl steeds meer mensen zich verzamelen  voor het parlementsgebouw om te demonstreren.

Oorlog en Vrede

Als de Wet voor Vrede en Veiligheid eenmaal is aangenomen zal de rol van de zelfverdedigingskrachten in overzeese gebieden enorm toenemen. Japan kan dan het ‘recht op collectieve zelfverdediging’ uitoefenen en deelnemen aan militaire operaties met andere landen, zoals de Verenigde Staten.

Afhankelijk van wie je het vraagt is het wetsvoorstel technisch gezien ongrondwettelijk en in strijd met artikel 9 van de Japanse ‘Vredesgrondwet’ die dateert van na de Tweede Wereldoorlog.

De regering begon het proces om het wetsvoorstel tot wet te verheffen op woensdag 16 september. Aanvankelijk kon de speciale commissie van het Hogerhuis niet aan haar vergadering beginnen, omdat de toegang werd geblokkeerd door demonstrerende wetgevers, zoals te zien is in de video hieronder:

Veel van de wetgevers die de toegang tot het gebouw blokkeerden waren vrouwen die een roze band om het hoofd droegen met de tekst ‘Stop ongewenste intimiteiten!’ (セクハラやめろ!). De hoofdbanden verwijzen vermoedelijk naar het feit dat minstens 50% van de vrouwelijke wetgevers in Japan melden dat zij te maken hebben gehad met ongewenste intimiteiten.

Niet alle commentaren op Twitter gaven blijk van medeleven.

Spanningen door de Wet voor Vrede en Veiligheid: hoe kan de voorzitter van de commissie, Konoike Yoshitada,  de commissiekamer in als hij waarschuwingen hoort in de trant van “Raak me niet aan! Dat is ongewenste intimiteit”. Is Ishii Hiro, voormalig honkbalspeler bij Kintestu, ook vals beschuldigd? Sankei:  http://www.sankei.com/politics/news/150916/plt1509160079-n1.html  Deze armzalige ´roze hoofdbanden´ weten kennelijk  het verschil niet tussen ongewenste intimiteiten en handtastelijkheden in de trein.

Wetgevers raken slaags

Uiteindelijk werden de wetgevers toegelaten tot de commissiekamer, waar de oppositie alles uit de kast haalde om de stemming die het wetsvoorstel naar de volgende fase in het proces zou brengen, te vertragen. Er waren zelfs plannen om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de voorzitter van de commissie, Konoike Yoshitada.

Tenslotte kwamen de regerende wetgevers met een uitgekookt plan, zodat zij het wetsvoorstel in de commissie toch konden aannemen. Wetgevers van de oppositie beseften dat ze erin geluisd waren en stormden naar de voorzitter waarna een schermutseling ontstond in de Kamer.

Van de voorpagina van de Tokyo Shimbun: Regering drukt wetsvoorstel door. Wetsvoorstel Vrede en Veiligheid aangenomen door commissie. Oppositiepartijen klaar om motie van wantrouwen in te dienen, zweren ‘geen compromis’.  Lees voor meer details de ochtendeditie van de Tokyo Shimbun van 18 september.

‘Japan heeft het einde van de democratie verklaard’

Veel Japanners zien vooral dat de man met de snor rechts op de foto gepensioneerd kolonel Masahisa Sato is. Tegenwoordig is Sato lid van de regerende partij in het Hogerhuis van het Japanse parlement, maar in januari en februari 2004 leidde hij de Japans Irakese Reorganisatie en Ondersteuningsgroep. Dat was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Japanse militairen werden ingezet in het buitenland.

Eerder die week, voor het geruzie, klaagde Sato op Twitter over de slechte werkomstandigheden in het Japanse parlement:

We zaten de hele avond vast in een vergaderkamer en konden de Commissiekamer niet in omdat die was geblokkeerd. De leden van de oppositie barricadeerden zelfs de weg naar de toiletten.

Niet iedereen had medelijden met Sato en andere wetgevers die last hadden van de streken van de oppositie:

Je zult toch zeker wel begrijpen, Sato Masahisa, dat wat jullie doen ongrondwettelijk is.

Ondertussen zorgt een sterke politiemacht dat de demonstranten het parlement in het hart van Tokio niet kunnen bereiken.

Hoewel de demonstraties vreedzaam zijn, is hier sprake van een historisch machtsvertoon. Dat laten we de wereld weten: ´Japan heeft het einde van de democratie verklaard´.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.