Habal-Habal: Motorfiets op de Filipijnen biedt ruimte aan 10 mensen

This Habal-Habal has extensions consisting of wooden planks across the seat of the motorcycle. Photo by Sherbien Dacalanio, Copyright @Demotix (9/8/2012)

Deze Habal-Habal heeft houten planken aan beide zijden van de motorfiets. Foto: Sherbien Dacalanio, Copyright @Demotix (9/8/2012)

Hoeveel mensen passen er op een motorfiets? In sommige delen van de Filipijnen vervoert dit tweewielige motorvoertuig tien mensen én hun bagage. Dit unieke vervoersmiddel wordt Habal-Habal of Skylab genoemd.

Habal-Habal is in veel gebieden van Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen, een populaire manier om te reizen. Het wordt met name in afgelegen dorpjes met hobbelige en smalle straten gebruik. Boeren gebruiken de Habal-Habal om hun producten naar de markt te vervoeren.

Skyscanner benoemt hoeveel waarde [Engels – alle links] een Habal-Habal heeft:

In de hoofdstad Manilla is het doodnormaal om één of twee mensen op een motorfiets te zien. In Mindanao en sommige delen van Visayas ziet het straatbeeld er echter heel anders uit.

Habal-Habal is een tweewielig motorvoertuig waar flink wat improvisatie op is losgelaten zodat er meer passagiers op kunnen dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Habal-Habal  wordt vooral gebruikt als openbaar vervoer in gebieden met smalle wegen, en steil, ruig terrein, en dan passen er zes passagiers op, op zijn minst. Ja, sommige mensen zeggen dat een Habal-Habal meer dan tien mensen kan vervoeren die dan ook nog diverse soorten bagage bij zich hebben, zoals groente en boodschappen en levende dieren zoals kippen.

TravelingMorion is onder de indruk van de rijvaardigheid en het evenwichtsgevoel van de Habal-Habal-bestuurders:

De inwoners van bergachtige gebieden zijn geholpen met dit vervoermiddel, omdat de wegen er vaak niet begaanbaar zijn voor vierwielige voertuigen. Het interessante van dit vervoermiddel is dat de bestuurder de behendigheid en vaardigheid heeft om een perfect evenwicht te vinden terwijl de passagiers links, rechts, voorop en achterop zitten.

Om zoveel mogelijk passagiers te kunnen vervoeren, is de motorfiets uitgerust met houten planken. Dat is een van de redenen dat veel mensen zo'n motorfiets een Skylab noemen:

Habal-Habal en “Iskaylab” worden beide gebruikt. Iskaylab zou afgeleid zijn van het beschadigde Amerikaanse ruimtestation “Skylab”, dat in 1979 vervroegd terugkeerde naar de aarde. Een andere insteek is dat het woord een samentrekking is van het zinnetje “sakay na, lab!” wat letterlijk “schiet op, schat!” betekent. Ik persoonlijk ben van mening dat het woord van het ruimtestation is afgeleid. De houten plank aan de achterkant van de motor is gemaakt om extra zitplaatsen te creëren en door die plank lijkt de motor op de Skylab met zijn vleugels.

Doctrine heeft een keer een Habal-Habal-ambulance gezien en is teleurgesteld in de regering:

Het maakt me boos dat er in Manilla zoveel ambulances worden gebruikt voor persoonlijk vervoer, terwijl de gemeenschappen die grote behoefte hebben aan voertuigen voor noodgevallen zich moeten zien te redden met een Habal-Habal als er iemand naar het ziekenhuis moet.

Het is een schande dat onze regering zoveel geld uitgeeft en de particuliere sector bij grote projecten betrekt, terwijl honderden of zelfs duizenden gemeenschappen niet beschikken over voldoende basisvoorzieningen, zoals de toegang tot scholen, ziekenhuizen en werk.

rustig aan… skylab.

een vervoermiddel in de regio Visayan… HABAL-HABAL…

Sommige Habal-Habals hebben een dakje:

Aan boord van een “Skylab” in Augsan del Sur! Een tweewielig motorvoertuig dat 10 mensen kan vervoeren!

Dit is een Honda TMX155 die is getransformeerd tot “Habal-Habal”. Het voertuig kan 8 mensen inclusief bestuurder vervoeren:) Kicken!

Hoewel de Habal-Habal immens populair is, is het wel een illegaal transportmiddel. Een wetgever in Mindanao heeft echter kort geleden voorgesteld het gebruik van Habal-Habals te legaliseren.

Overheidsadvies: Bawal ang Habal-Habal Het is illegaal en onveilig.

A Habal-Habal in Cabadbaran City. Photo by Sherbien Dacalanio, Copyright @Demotix (9/8/2012)

Een Habal-Habal in Cabadbaran. Foto: Sherbien Dacalanio, Copyright @Demotix (9/8/2012)

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.