Hongkong: Zeg NEE tegen de handel in ivoor

Bezorgde burgers en Ngo's (niet gouvernementele organisaties) die zich hebben verenigd in de coalitie ‘Hong Kong for Elephants’ kwamen op 4 oktober in het centrum van Hongkong bij elkaar [en]. Zij riepen het bestuur van de regio op om de hele voorraad in beslag genomen ivoor, 25 ton, te vernietigen.

De bijeenkomst [en] werd gehouden uit solidariteit met de Internationale Mars [en] voor olifanten (iworry campagne) die werd georganiseerd door de dierenbeschermingsorganisatie ‘David Sheldrick Wildlife Trust‘ [en].

Lucy and Christine are acting as the spokesperson for the anti-ivory trade campaign in Hong Kong. Photo from Avaaz.org

Lucy en Christine treden op als woordvoerders voor de campagne tegen de handel in ivoor in Hongkong. Foto van Avaaz.org

Het initiatief voor de plaatselijke actie tegen de handel in ivoor kwam van Lucy Lan Skrine (11) en Christina Seigrist (8) die half september een petitie plaatsten op Avaaz.org [en]. Ze eisen dat het in beslag genomen ivoor wordt vernietigd. Ze willen daarmee het signaal afgeven aan de Chinese consumenten dat het verkeerd en immoreel is om ivoor te kopen. De twee scholieren studeren in Hongkong, een belangrijke haven voor de wereldwijde illegale handel in ivoor op de route van Afrika naar het vasteland van China. In een interview [zh] met inmediahk.net, zeiden ze dat ze dol zijn op dieren en een einde willen maken aan de massale moord op olifanten door hen een stem te geven. De twee meisjes werden woordvoerder voor ‘Hong Kong for Elephants’.

Activists demonstrated outside the Chinese Arts and Crafts Department Store on October 4. Photo by Mara McCaffery shared in International March for Elephants' event page.

Activisten demonstreerden op 4 oktober voor de Chinese kunstnijverheidswinkel. Foto van Mara McCaffery ook geplaatst op de pagina van de gebeurtenissen rond de ‘International March for Elephants’.

Ondanks de harde aanpak van ivoorsmokkelaars door de douane van Hongkong in het kader van de internationale afspraken met betrekking tot de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten, CITES [nl], is het moeilijk voor de autoriteiten om de identiteit van de smokkelaars vast te stellen en hen te vervolgen [en]. Bovendien is de binnenlandse handel in ivoren voorwerpen zowel in Hongkong als op het vasteland van China toegestaan. Als het illegale ivoor met succes via Hongkong China is binnengesmokkeld, wordt het in grote partijen verkocht aan ivoorsnijders en fabrikanten die er luxe voorwerpen van maken. Deze worden via zowel de legale handel als de zwarte markt op de binnenlandse markt verkocht [en].

Daarom roepen internationale campagnes tegen de handel in ivoor, zoals ‘Save All Elephants’, op om de ivoorindustrie [en] in China een halt toe te roepen:

China is de drijvende kracht achter de ivoorhandel, maar men beweert dat men niet verantwoordelijk is voor stroperij. Maar de snijkunstenaars en enorme fabrieken in China produceren al die voorwerpen die te koop worden aangeboden. De snijkunst is het knelpunt van de handel. China is schuldig, het ivoor ligt letterlijk in haar schoot om bewerkt te worden. We moeten het land erop aanspreken en jij, als activist, moet dat doen, je moet je regering vragen van China te eisen dat hier een eind aan komt, zodat olifanten hun recht op leven krijgen.

Dit wil ‘Hong Kong for Elephants’ op de lange termijn ook bereiken. Op 4 oktober kwamen ongeveer 30 activisten bij elkaar op Nathan Road in Tsim Sha Tsui, een heel toeristische wijk in Hongkong. Toen ze Chinese Arts & Crafts [zh] passeerden, een beroemd warenhuis dat luxe Chinese kunstnijverheid verkoopt, drongen zij er bij de Chinese klanten op aan geen ivoor meer te kopen.

De coalitie wil dat het publiek zich bewust wordt van wat er speelt en zal daarnaast de handtekeningen die men via de online petitie heeft verzameld aan het bestuur van Hongkong aanbieden. Er is een ontmoeting geregeld met het ministerie van de landbouw en visserij - ‘Agriculture, Fisheries and Conservation Department’ [en] – om te praten over het vernietigen van de in beslag genomen voorraad ivoor. De coalitie verklaarde dat het vernietigen van de voorraad slechts het begin is, hun missie [en] is de binnenlandse ivoorhandel te verbieden:

Christine wants consumers aware that buying of ivory products is equal to killing of elephants. Photo from Hong Kong for Elephants.

Christine wil dat consumenten zich bewust zijn dat het kopen van ivoren producten hetzelfde is als het doden van olifanten. Foto van ‘Hong Kong for Elephants’.

We willen ook dat de Chinese regering de binnenlandse ivoorhandel verbiedt, de winkels sluit die ivoren voorwerpen verkopen en de 37 staatsfabrieken in het land waar ivoor wordt bewerkt, sluit.

Maar we willen allereerst dat je de petitie tekent, waarin we het bestuur van Hongkong vragen om de voorraad ivoor te verpulveren en te verbranden. We willen dat het bestuur van Hongkong de wereld laat weten dat ivoor hier niet welkom is en dat deze stad geen deel meer uitmaakt van deze wrede handel. Denk eens aan alle olifanten die zijn gestorven voor die 25 ton aan slagtanden. We moeten alles doen om te zorgen dat ze niet voor niets zijn gestorven…

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.