Seksueel, Heilig en Verstorend: One Billion Rising, een miljard komen in opstand in de Caraïben

[alle verwijzingen in Engels tenzij anders aangegeven]

Op 14 februari hebben diverse groepen verspreid over de Caraïben meegedaan aan de wereldwijde campagne “One Billion Rising”. De campagne riep vrouwen van over de hele wereld op om samen te dansen in een protest tegen geweld tegen vrouwen (“One Billion” verwijst ernaar dat volgens onderzoekscijfers één op de drie vrouwen in haar leven zal worden aangerand of verkracht):

Als op 14 februari een miljard lichamen samen in protest opstaan en dansen, zijn we verenigd in solidariteit, vastberadenheid en energie en schudden we de wereld wakker richting een nieuw bewustzijn. Als we dansen nemen we ruimte in beslag. Het heeft geen echte richting, maar we gaan er samen naartoe. Het is gevaarlijk, heerlijk, seksueel, heilig en verstorend. Het houdt zich niet aan regels. Het kan overal en altijd, met wie dan ook. Het is gratis. Bedrijven kunnen het niet aansturen. Het doet met ons mee en dwingt ons om verder te gaan. Het is besmettelijk en het verspreidt heel snel. Het is deel van het lichaam. Het is allesoverheersend.

Op haar blog heeft de feministische groep Code Red aandacht besteed aan een paar van de evenementen en heeft een fotoserie samengesteld van diverse evenementen die verspreid over de Caraïben plaatsvonden.

Op Barbados werden twee One Billion Rising-evenementen georganiseerd. Een ervan vond plaats bij het Heroes Square in Brigdetown en werd georganiseerd door het Projectcomité One Billion Rising Barbados en werd gesteund door Stichting SAVE, de Nationale Organisatie van Vrouwen, de Club van Zaken- en Professional Vrouwen, YWCA en VN Vrouwen.

One Billion Rising, Heroes Square, Bridgetown, Barbados

One Billion Rising, Heroes Square, Bridgetown, Barbados

One Billion Rising, Heroes Square, Bridgetown, Barbados

One Billion Rising, Heroes Square, Bridgetown, Barbados

Een ander evenement was op de Cave Hill campus van de Universiteit van de West Indies, bij het Gilde van

de Studentenunie. Dit evenement werd georganiseerd door het Instituut voor Sekse- en Ontwikkelingsstudies.

One Billion Rising, Universiteit van de West Indies, Cave Hill, Barbados

De organisatie Women of Antigua (WOA) heeft het One Billion Rising evenement daar georganiseerd; het vond plaats op Lower Redcliffe Street, St. John's.

One Billion Rising in St. John's, Antigua.

One Billion Rising in Lower Redcliffe Street, St. John's, Antigua.

Het evenement in Grenada is georganiseerd door studenten van St. George Universiteit. In het Camerhogne

Park werd er ook een yoga-evenement georganiseerd door Groundation Grenada.

8473082889_80128275a0_c

One Billion Rising, St. George's University, Grenada

In Guyana werd het evenement georganiseerd door de stichting Stella's Sisterhood of Support and Service Foundation (S4) en het vond plaats bij de Promenade tuinen in Georgetown. Ook de Society Against Sexual Orientation Discrimination deed mee.

One Billion Rising, Promenade Gardens, Georgetown, Guyana

One Billion Rising, Promenade Gardens, Georgetown, Guyana

One Billion Rising, Promenade Gardens, Georgetown, Guyana

One Billion Rising, Promenade Gardens, Georgetown, Guyana

In Saint Lucia werd One Billion Rising georganiseerd door een groepering van slachtofferondersteuning PROSAF en werd gesteund door de Stichting They Often Cry Out (TOCO) die haar jaarlijkse Kledinglijnproject bij het evenement betrok.

One Billion Rising, Derek Walcott Square, Castries, Saint Lucia

One Billion Rising, Derek Walcott Square, Castries, Saint Lucia

 

Er hebben ook bijeenkomsten plaatsgevonden bij de Universiteit van de West Indies in St. Augustine, Trinidad en in het centrum van Nassau op de Bahama's.

Code Red heeft een reactie gedeeld waarin het gebruik van dans als belangrijkste onderdeel van de One Billion Rising campagne kritisch werd bekeken:

Ik wens elk feministisch initiatief waar ook ter wereld vanuit het diepst van mijn hart alle succes toe.

Maar… ik heb een groooot bezwaar tegen de ‘Laten we samen dansen!’-benadering voor het One Billion Rising-evenement. Kan iemand me vertellen WAAROM – en op een manier zodat het me glashelder wordt – WAAROM Vrouwen, in hun schijnbaar chronisch door mannen toegewezen rol van Misbruikvoer, zouden kiezen voor de zorgeloze, spontane, *feestelijke* activiteit van … dans: om (op één of andere manier?!?) het One Billion Rising-initiatief te symboliseren?

Code Red vervolgt:

Het geheel lijkt op één of andere manier de plank mis te slaan; het lijkt wel – althans voor mij – op een

wanhopig, psychisch ‘stootkussen’ dat door vrouwen van over de hele wereld wordt ingezet in een poging afstand te nemen van datgene waarvan ik er GEEN ENKELE MOEITE mee heb om het De Harde WERKELIJKHEID te noemen : nl. VROUWENRECHTEN ZITTEN IN EEN CONSTANTE NEERWAARDSE SPIRAAL!

Patrice was het hier niet mee eens en beredeneerde juist dat “.. niet iedere activiteit, evenement,

initiatief of strategie is bedoeld om dezelfde impact te hebben of hetzelfde

doel te bereiken”:

One Billion Rising is bedoeld om bewustwording te creëren. Bij mijn presentaties over One Billion

Rising had ik de gelegenheid om informatie en cijfers te delen, die mensen schokten, alarmeerden en deden walgen. Mensen worden meer bewust en die bewustwording kan op haar beurt weer invloed hebben op de gesprekken die die mensen hebben en onderhouden, op politieke kandidaten op wie ze stemmen, op de eisen die ze aan hun leiders stellen en op het overheersende klimaat in hun land.

Ze voegt nog toe:

Wat betreft dat dansen, ik zie dans niet als onnozelheid en afleiding. Het dansen is niet bedoeld om ergens de spot mee te drijven of om iets lichter te maken. Sterker nog, veel van de dansers zijn de vrouwen die nog lijden. De initiatiefneemster van de beweging werd zelf jaren door haar vader psychisch en seksueel uitgebuit. Ik, vooral als vrouw, zie dansen als opstandig. Ontelbaar veel politieke strijd is geleverd op en over de lichamen van vrouwen dat het een krachtige ervaring kan zijn om als vrouw controle over je lichaam terug te nemen en tegen traditie in te gaan door je lichaam te bewegen, te wiebelen, te schudden, te springen en simpelweg je lichaam te bezitten, het te omarmen en te genieten van zijn bewegingen op dat moment.

Ook Damali en Karen Robinson hebben One Billion Rising besproken op hun podcast “Ennufff.”  

Alle foto's in deze post zijn gebruikt met toestemming:

kev777zero heeft de foto's van de One Billion Rising-evenementen op Granada genomen. De foto's van de
evenementen op de Cave Hill Campus van de Universiteit van de West Indies zijn gemaakt door eemanee en die van het Heroes Square zijn gebruikt met toestemming van UN Women Caribbean. Andere afbeeldingen van het One Billion Rising-evenement in Barbados, van de hande van fotograaf Hy Bridges. Arichards heeft de Guyana One Billion Rising-foto's gemaakt. De afbeeldingen uit St. Lucia zijn van Velika Lawrence – bezoek de Facebookpagina van PROSAF_ThePower OfOne. Je kunt ook de Flickrpagina bekijken van Catch A Fyah ~ Caribbean Feminist Network.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.