Saudi-Arabië dreigt Skype en WhatsApp te blokkeren

De Saudi-Arabische overheid is tegenstander van het internet [en-alle links] en dreigt een aantal populaire communicatiemiddelen, zoals Skype en de mobiele berichtenapp WhatsApp, te blokkeren tenzij de telecombedrijven ermee akkoord gaan dat de overheid inbreuk kan maken op de privacy van de gebruikers en hen kan controleren.

Volgens Brian Whitaker, blogger op Al-bab:

De Saudi-Arabische overheid dreigt populaire communicatiemogelijkheden, zoals Skype, WhatsApp en Viber, te blokkeren tenzij de telecombedrijven toestemming geven om berichten en gesprekken te controleren.

Nieuwssite Al-Arabiya meldt dat de Saudische commissie voor Communicatie en Informatietechnologie (CITC) bedrijven tot het eind van deze week de tijd heeft gegeven om te reageren.

Als de bedrijven geen gehoor geven aan het verzoek, kan de commissie optreden en de diensten blokkeren.

Saudi Arabia, an Enemy of the Internet, threatens to block popular sites such as Skype and WhatsApp, unless it can monitor them

Saudi-Arabië, dat volgens Reporters zonder Grenzen vijandig staat tegenover het Internet, dreigt populaire sites zoals Skype en Whatsapp te blokkeren, tenzij men er toezicht op kan houden

Whitaker voegt eraan toe:

De Saudi-Arabische overheid dreigt de populaire communicatiemogelijkheden, zoals Skype, WhatsApp en Viber, te blokkeren tenzij de telecombedrijven toestemming geven om berichten en gesprekken te controleren.

Nieuwssite Al-Arabiya meldt dat de Saudische commissie voor Communicatie en Informatietechnologie (CITC) bedrijven tot het eind van deze week de tijd heeft gegeven om te reageren.

“De commissie overweegt stappen om al dergelijke communicatiemogelijkheden voor het hele koninkrijk te blokkeren als de telecombedrijven aangeven dat het niet mogelijk is om de applicaties te controleren.”

De Arabische persdienst in Jeddah meldt dat de overheid zich zorgen maakt omdat de applicaties versleutelde verbindingen gebruikt:

“Volgens twee bronnen bij telecommunicatiebedrijven staat dit onderwerp in de afgelopen 20 dagen bovenaan de agenda tijdens de overleggen tussen de hoofden van deze bedrijven en de CITC. Uiteindelijk werden de vergaderingen afgesloten met de eis van de CITC dat er toezicht moet komen op de versleutelde applicaties.”

Het was te verwachten dat de overheid hun eis om toezicht te houden rechtvaardigen onder het mom van ‘voorkomen van misdaad en terrorisme’. Ahram Online wijst echter op de conservatieven binnen het koninkrijk die bang zijn voor de groei van sociale netwerken op internet, omdat zij die niet onder controle hebben en die “de zeer beperkte mate van vrijheid van meningsuiting hebben vergroot”.

Whitaker vraagt zich af:

De vraag is nu of de betreffende bedrijven op de eisen van de CITC ingaan. Drie jaar geleden speelde iets dergelijks toen de CITC dreigde de berichtendienst van BlackBerry te stoppen tenzij men toegang kreeg tot codes waarmee ze de berichten konden controleren.

Later is de kwestie opgelost, maar het is niet duidelijk hoe. De CITC deelde mee dat zij het verbod ophieven nadat ‘Research in Motion’, het Canadese bedrijf achter BlackBerry, “deels” tegemoet kwam aan de voorwaarden. Er werd gefluisterd dat het bedrijf gezwicht was en dat men het goed gevonden had om een BlackBerry server in het land te plaatsen zodat de Saudiërs direct toegang hadden tot klantgegevens.

Op Riyadh Bureau deelt Ahmed Al Omran mee dat de Saudische grootmoefti Abdulaziz Al Sheikh Twitter beschreef als een plaats waar jongeren hun tijd verdoen en een “verzamelplaats is voor iedere clown en zedenbederver die onwettige, verkeerde en onjuiste tweets plaatsen.”

Al Omran voegt eraan toe:

De grootmoefti is onlangs steeds kritischer geworden over twitteraars. In januari 2012 zei hij dat het sociale netwerk “een platform is geworden voor het uitwisselen van beschuldigingen en om leugens de wereld in te sturen en dat het door sommigen alleen wordt gebruikt om bekendheid te krijgen.” In oktober noemde hij de mensen die de site gebruiken “dwazen” en beschuldigde hen van een gebrek aan bescheidenheid en geloofsovertuiging.

Hij geeft ook statistische gegevens over twitteraars in Saudi-Arabië:

Twitter is een belangrijk platform geworden waarop Saudiërs ideeën kunnen uitwisselen en discussies voeren over de landelijke politiek. Uit een recent onderzoek blijkt dat 51% van de internetgebruikers in Saudi-Arabië actieve twitteraars zijn, waarmee ze wereldwijd op de eerste plaats staan. Een Saudische functionaris gaf vorige maand toe dat de regering veel moeite heeft met het controleren en censureren van de site door de enorme hoeveelheid berichten die in het hele land worden gepost.

Terwijl de Saudiërs hun stem dankzij het grote bereik van de sociale media online laten horen, lijken de Saudische autoriteiten nog harder te werken om die stemmen het zwijgen op te leggen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.