Een zwarte Paus, wat vinden ze er in Afrika van?

Toen de verrassing voorbij was, begon onmiddellijk het debat over de opvolging van Benedictus XVI. Vooral in Afrika, waar het aantal katholieken sneller groeit dan waar ook ter wereld, werden al snel namen genoemd van favoriete kandidaten onder de  18 Afrikaanse kardinalen [links – fr, tenzij anders aangegeven] die lid zijn van het College van Kardinalen, dat in conclaaf zal gaan om de nieuwe Paus te kiezen. 

Card. Francis Arinze

Zijne Eminentie, Kardinaal Francis Arinze uit Nigeria, een van de favorieten  voor het conclaaf. Foto Padre Mimmo Spatuzzi op commons.wikimedia.org

De meningen over waar de nieuwe paus vandaan moet komen, lopen nogal uiteen.  Eugène Kaly presenteert zijn favoriete kandidaat op de website lecongolais.cd, de Kardinaal van Nigeria, Francis Arinze:[eng]

Hij werd kardinaal gecreëerd door paus Johannes-Paulus II, tijdens het Consistorie van 25 mei 1985 met de titel kardinaal-diaken van San Giovanni Pigna.

Vervolgens is hij bevorderd tot de rang van kardinaal-priester op 29 januari 1996, daarna werd hij op 25 april 2005 kardinaal-bisschop Velletri-Segni, een titel die Joseph Ratzinger ook droeg voordat hij tot paus werd gekozen. Zijn naam werd door verschillende waarnemers genoemd als mogelijke opvolger van Johannes-Paulus II, waardoor hij de eerste zwarte paus zou zijn geworden.

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger die Benedictus XVI werd verklaarde voor zijn verkiezing dat “de verkiezing van een Afrikaanse paus een positief teken zou zijn voor de hele christenheid”.

Amadou Touré is op zijn blog guineetime.com een heel andere mening toegedaan, hij denkt dat :

Kardinaal Robert Sarah (67), voormalig aartsbisschop van Conakry en Guinée, is een echte zielenherder, zeer orthodox. Benedictus XVI koos hem in 2010 om alle humanitaire activiteiten van de Kerk te coördordineren. En de Ghanese Kardinaal, [Peter Turkson, 64 ans] staat ook dichtbij Benedictus XVI. In 2009 gaf hij hem de leiding van de prestigieuze pauselijke commissie Justitia et Pax, evenals de sleutelpost van algemeen rapporteur van de Afrikaanse synode.

Op zijn blog lemessagerdafrique.mondoblog.org, vindt  Boukari Ouédraogo uit Benin  het volgende:

Paus Benedictus XVI is nog maar nauwelijks afgetreden of allerlei mensen en vooral de media beginnen zich af te vragen welke huidskleur zijn opvolger zal hebben. We zijn er echt niet op tegen dat dat er een zwarte paus gekozen zal worden, maar we vinden dat het debat niet op dit niveau gevoerd moet worden. Veeleer is van belang welk profiel of welke competenties de opvolger van Benedictus moet hebben.

 In  carrapide.com, schrijft Arona Gallo Diouf:

 Nu de emotie en de verrassing die volgden op de aankondiging van zijn aftreden door paus Benedictus XVI een beetje zijn weggeëbt, vragen veel gelovigen en waarnemers van de Katholieke Kerk zich af  wie de opvolger van de demissionaire paus zal worden. Er wordt volop gespeculeerd, verschillende namen worden genoemd.  De Katholieke Kerk zal op zijn laatst met Pasen een nieuwe paus hebben, want volgende maand wordt het conclaaf georganiseerd,  tussen de twee en drie weken na het feitelijke aftreden van Benedictus XVI op 28 februari. 

Verschillende Katholieke gelovigen hopen echter dat de nieuwe paus uit zwart Afrika of uit Latijns-Amerika zal komen.

Een lezer gaf als volgt commentaar op een artikel met de titel  Opvolging van Benedictus XVI: Als het eens een Afrikaan zou zijn! op de Senegalese site  rewmi.com:

Er bestaat geen  “strijd over de opvolging van de demissionnaire paus Benedictus XVI”. Het is van geen belang of de paus Afrikaans, Europees, Aziatisch, Amerikaans, etc is: als hij maar altijd en overal getuigt van het Woord, de Blijde Boodschap.

De Heilige Geest Gods zal leiding geven aan de keuze voor een nieuwe paus: geen kandidaatstelling, geen verkiezingscampagne, geen programma.

Veel lezers hebben commentaar gegeven op het artikel Vatikaan: is het tijd voor de verkiezing van een zwarte Paus? in het panafrikaanse tijdschrift Jeune Afrique van 13 februari. Hieronder twee voorbeelden.

Gabwè-kouamé denkt  dat:

Het voor Afrika belangrijker is om integere en voorbeeldige leiders te hebben (zowel politieke als religieuze) dan coûte que coûte een zwarte paus!!

Apa, denkt dat:

Het belangrijkste is niet dat er een Afrikaanse of niet-westerse paus komt, maar dat het universele karakter van het katholicisme geaccepteerd en in praktijk gebracht wordt, om te beginnen dienen de “mannen van God” in het Vatikaan hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Een Afrikaanse paus ”not now”.

Odilejr gaf commentaar  op een ander bericht getiteld  Vatikaan: het conclaaf dat de opvolger van Benedictus XVI kiest, kan voor 15 maart beginnen, in hetzelfde tijdschrift van 16 februari en schrijft:

Ja tegen een Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse paus; vanuit deze werelddelen worden priesters naar Europa gestuurd, omdat er daar te weinig roepingen zijn!

Bruno Ben Moubamba, een journalist, lid van de politieke opposite en strijder voor mensenrechten die dichtbij de Katholieke Kerk staat, geeft zijn mening in een interview met infosgabon.com:

Het gaat er niet om dat we een Afrikaanse paus zouden willen hebben bij wijze van visitekaartje. Johannes Paulus II heeft gezegd dat de Kerk bij uitstek deskundig is in humanitaire zaken en in welk werelddeel is in deze tijd de meeste menselijke ellende te vinden? In Afrika: oorlogen, gebrekkige gezondheidszorg, heel veel kinderen gaan niet naar school, er is geen adequate infrastructuur, de meest kwetsbaren wordt veel onrecht aangedaan (vrouwen, kinderen, ouderen), honger, allerlei conflicten, etc. De Katholieke Kerk kan slagen waren de beleidsmakers falen. Het is in het belang van Afrika en van de hele wereld, want nogmaals, Afrika is de wieg van de mensheid. Het wordt tijd dat de mensheid oog krijgt voor zijn wieg en niet alleen in termen van winst, oorlogen, macht of cultuur.

Op het blog seneweb.com is een lange analyse van de situatie gepubliceerd, waarin o.a. staat dat:

Er zijn verschillende westerse kandidaten die theologisch en intellectueel dichtbij de Duitse paus staan, die volgens kenners van de Heilige Stoel kans maken, ook al is het  eenvoudige feit dat zij westers zijn, Europees, of meer nog Italiaans, een handicap in de ogen van bepaalde kardinalen, afkomstig uit sterk groeiende kerken van het zuidelijk halfrond.

Camille Belsœur onthulde op slateafrique.com op 12 februari, dus de dag na de bekendmaking van de abdicatie van Benedictus  XVI, dat:

Volgens het Italiaanse persbureau voor spelen en weddenschappen  Agipro News, zetten de Britse bookmakers in op een confrontatie tussen Italië en Afrika, het bureau Paddy Power noteert respectievelijk 2,75 en 3,00. Een nek-aan-nek race die bevestigd wordt door de lijst met namen die de ronde doen: de Nigeriaanse kardinaal staat aan kop met 2,90. Zijn sterke punt? Hij is aartsbisschop van het diocees Velletri-Segni in Italië, geografisch dichtbij het diocees Rome. Daardoor zou hij stemmen trekken binnen de groep van Europese kardinalen.

Hetzelfde geldt voor Ghanees Peter Tukson, die bij de bookmakers eveneens een hoge notering haalt (3,25) en die aan het hoofd staat van het diocees San Liborio, in Italië.

Le Cardinal Tarcisio Bertone, Secrétaire d'état, qi expédiera les affaires courantes. Il est considéré comme l'homme le plus puissant du Vatican

Kardinaal Tarcisio Bertone, staatssecretaris, wordt beschouwd als de machtigste man van het Vatikaan. Foto Blaž Jelen via commons.wikimedia.org

Gedurende de periode die loopt van 28 februari 20 uur tot aan de datum van de verkiezing van de nieuwe paus, de zogeheten  Sede Vacante, kent de constitutie  “Universi Dominici Gregis” (“De gehele kudde van de Heer”) waarin het bestuur van de Heilige Stoel is geregeld, een belangrijke rol toe aan twee kardinalen die worden gepresenteerd op news.va:

 

Twee kardinalen vervullen op 28 februari om 20.00 uur een sleutelrol:

- de kardinaal-kamerheer, op dit moment de kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone. Zijn rol is het behartigen van de lopende zaken.
– de deken van het Heilig College, kardinaal Angelo Sodano. Hij is voorzitter van de algemene vergaderingen waarin de verkiezing van de nieuwe paus wordt voorbereid. Hij moet het conclaaf in Rome bijeenroepen om de nieuwe paus te kiezen en hij zit het conclaaf voor.

Het kiescollege, College van kardinalen genaamd, bestaat uit de 117 kardinalen jonger dan 80 jaar, 28 van hen zijn Italianen. Zou het feit dat deze beide kardinalen Italiaans zijn niet van invloed kunnen zijn op de keuze van de toekomstige Paus?

De Heilige Geest zal het ons over enkele weken laten weten. Er is echter een  Romeins adagium dat zegt: “Wie als paus het conclaaf ingaat, komt er als kardinaal weer uit”. Met andere woorden, de Heilige Geest zou nog wel eens een bijzonder spel kunnen spelen door de vele favorieten uit te schakelen ten gunste van een andere keuze die niemand had verwacht.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.