Myanmar: Nieuws en geruchten over de verkiezingen op Facebook

Myanmar heeft de afgelopen jaren een groot aantal hervormingen doorgevoerd, waaronder de vrijlating [en] van nationaal symbool van de democratie Aung San Suu Kyi, de stopzetting van een controversieel project voor de bouw van een dam [en] en de unieke vrijlating [en] van honderden politieke gevangenen. En nu is het tijd voor tussentijdse verkiezingen.

Twee grote partijen, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi en de Verenigde Solidariteit en Ontwikkeling Partij (USPD) onder leiding van voormalige legergeneraals strijden voor alle 45 zetels in het parlement, terwijl een aantal andere partijen, zoals de Democratische Partij, de Nieuwe Nationale Democratiepartij (NDP) en de Nationale Eenheidspartij (NUP), strijden om een kleiner aantal zetels.

Facebook-gebruikers in Myanmar zijn overweldigd door al het nieuws over de verkiezingen, die heel toevallig op 1 april worden gehouden.

Khin Nyein Chan plaatste [en] een foto van de USDP-campagne waarop te zien is hoe de partij gebruikmaakt van een foto van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton afgelopen november. Veel Facebook-gebruikers schreven dat ze deze manier van campagne voeren ongepast vinden.

Leeuw probeert te vliegen als een pauw,
Hij kon niet vliegen en viel

Mg Mg Lwin Eu schreef [my] het bovenstaande rijmpje bij een foto [my] van de verkiezingscampagne van de USDP die door Demo Waiyan was geplaatst en waarop te zien is hoe een aantal mensen lijkt te zijn gedwongen om een toespraak bij te wonen. Dit wordt vergeleken met het overweldigende succes van de campagne van de NLD: de leeuw is het symbool van de USDP en de pauw is het symbool van de NLD.

Verkiezingsbijeenkomst in Myanmar

Verkiezingsbijeenkomst in Myanmar

Er zijn ook nieuwsberichten en geruchten uit onbekende bronnen die wel eens grote gevolgen zouden kunnen hebben en de verkiezingsresultaten zouden kunnen beïnvloeden. Demo Waiyan deelde [my] een nieuwsbericht dat hij hoorde: de lege vakjes op het stembiljet zouden soms met was zijn behandeld zodat stemmers niet fatsoenlijk kunnen stemmen.

Sommige geruchten waarvan gedacht wordt dat ze echt zijn gebeurd, klonken meer als eenaprilgrappen. Zo werd beweerd [my] dat de USDP een T-shirt en pet aan een bedelaar in Mandalay wilde geven, maar dat deze weigerde. Sommige mensen schreven [my] dat een lid van de USDP in Tadar Oo, in Mandalay, de NLD de hele nacht via luidsprekers beledigde. Het bekendste gerucht [my] over de USDP is dat ze tijdens hun verkiezingscampagne gratis biryani [en] uitdeelden in East Dagon, Yangon. Ook werd gemeld [my] dat een vertegenwoordiger van de USDP tijdens zijn campagnetoespraak geld zou hebben uitgedeeld.

Ondanks al deze pogingen van de USDP steunt het grootste deel van het volk de NLD, ook al mag niet iedereen stemmen in deze tussentijdse verkiezingen. In een kleine enquête [my] op Facebook zeiden 974 mensen dat ze voor de NLD zouden stemmen, terwijl slechts 24 mensen zeiden dat ze op de USDP zouden stemmen.

Myint Myint Khin Pes, echtgenote van acteur Kyaw Thu en een van de oprichters van de Free Funeral Services Society, schreef [my] op Facebook:

Morgenochtend om 5 uur gaan we op de NLD stemmen.

Verkiezingscampagne van de USDP

Verkiezingscampagne van de USDP

Htoo Tay Zar, blogger en burgermediajournalist, gaf zijn mening [en] over de NLD en de USDP:

De meeste mensen zeiden altijd dat de NLD de oppositiepartij was… Ik vind de USDP meer een oppositiepartij… Vandaag zag ik hoe de USDP campagne voerde in het stadsdeel Khawmu.. Niemand luistert naar ze.. ze zijn ook niet erg actief.. partijleden lijken te slapen op hun vrachtwagen… Ze zijn dan ook de oppositiepartij en gaan tegen de wensen van het volk in… =)

Actieve Facebook-gebruikers in Myanmar hebben hun steun uitgesproken voor de NLD en Aung San Suu Kyi. Aung San Suu Kyi arriveerde in Kawt Hmu, waar ze de NLD hoopt te vertegenwoordigen in het parlement. DVB plaatste een video [my] van haar aankomst in Kawt Hmu, waar de mensen hoge verwachtingen hebben van de verkiezingen. Ook staan er veel berichten als “Succes Myanmar” op Facebook.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.