China: Dissidente kunstenaar Ai Weiwei stelt zichzelf onder videobewaking

De prominente Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft vier live webcams in zijn huis in Beijing geïnstalleerd als symbolisch protest tegen de 24-uursbewaking door de politie. [Laatste nieuws: de Chinese autoriteiten hebben Ai gisteren, op 4 april, opgedragen [en] om zijn webcams uit te zetten.]

Ai Weiwei werd op 3 april [zh] vorig jaar op het vliegveld van Beijing gearresteerd omdat hij een “bedreiging voor de nationale veiligheid” zou vormen. De actie van de politie zou onderdeel uitmaken van de het optreden van de overheid tegen de oproep voor een Chinese Jasmijnrevolutie [en], die was geïnspireerd door de Arabische Lente. Ai werd 81 dagen vastgehouden op een geheime locatie en hij werd meer dan 50 keer ondervraagd wegens het aanzetten tot opruiing tegen de staat, economische delicten, belastingontduiking, het verspreiden van aanstootgevende en obscene foto's, bigamie, illegaal geld wisselen, enzovoort.

Sinds 22 juni 2011 is hij voorwaardelijk vrij. Sindsdien wordt hij voortdurend bewaakt door de politie. Er zijn tenminste 15 camera's rond zijn huis geïnstalleerd.

De vier webcams zijn naast zijn computermonitor en bij het plafond geplaatst en geven beelden door van zijn bureau, binnenplaats en slaapkamer. Dit is een screenshot van een slapende Ai Weiwei op 3 april:

Webcam in de slaapkamer van Ai Weiwei

Webcam in de slaapkamer van Ai Weiwei

Als onderdeel van de protestperformance van Ai Weiwei 1 jaar na zijn verdwijning heeft Liu Xiaoyuan, mensenrechtenadvocaat en vriend van Ai, hem op Twitter geïnterviewd:

@刘晓原律师: 今天是@aiww失踪一周年“纪念”日,请问@aiww是否想过将来哪一天还会有类似经历?

@Liu_xiaoyuan: Vandaag is het precies een jaar geleden dat @Aiww verdween. @Aiww, denk je dat je zoiets nog eens zult meemaken?

@Aiww: 随时都有可能

@Aiww: Elk moment

@刘晓原律师: 采访一下@aiww:在去年四月三日以前,是否想过会有被失踪的一天?曾有网友说过,凭你在杨佳案时写的文章,就足以判你个煽覆罪,坐个十年八年的牢。之所以当年不抓你,是因为你父亲曾是高官?我不明白的是,为何在杨案件过去近三年后,又把你给抓了?难道你真是“反话”势力总指挥?

@Liu Xiaoyuan: @Aiww: Had je vóór 3 april vorig jaar ooit gedacht dat je zo zou verdwijnen? Volgens sommige netizens zou je reactie op Yang Jia [de moord op een aantal politieagenten uit Shanghai] een bewijs kunnen zijn van het “aanzetten tot opruiing”, waar tot 10 jaar gevangenisstraf op staat. De reden waarom er geen actie tegen je werd ondernomen is de positie van je vader. Wat ik niet begrijp, is waarom je drie jaar na de zaak van Yang Jia werd gearresteerd. Ben je echt de leider van een anti-Chinese beweging?

@Aiww: 我从来没有幻想,我父亲曾承受更大折磨,我公开承认是反华势力。

@Aiww: Dit had ik nooit gedacht. Mijn vader heeft veel meer geleden omdat ik heb toegegeven dat ik deel uitmaak van de anti-Chinese beweging.

@刘晓原律师: 采访@aiww:你是一个艺术淫,为何不搞一些歌颂伟大祖国的作品,专喜搞什么草泥马之类的东西?你是天性喜欢与国家势力作对吗?

@Liu_xiaoyuan: Interviewvraag voor @aiww: je bent een kunstenaar, waarom maak je geen kunst om je land te eren? In plaats daarvan speel je met de grassmud horse… ben je van nature een nationale vijand?

@Aiww: 言论自由是生命的权利,是生命的属性,祖国在我的生存经验中伤害了如此原则。

@Aiww: Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht van de mens, het definieert het leven. Mijn ervaring is dat mijn moederland dit principe heeft geschonden.

@刘晓原律师: 你会象王立军躲进米帝使馆吗?

@Liu_Xiaoyuan: Zou je naar het consulaat van de Verenigde Staten vluchten, net als Wang Lijun?

@Aiww: 王吃了一次亏,奥胆怯呢。

@Aiww: Wang heeft gefaald. Ik ben niet zo moedig.

In de New York Times staat een minder sarcastische verklaring voor zijn actie. Ai Weiwei zei [en] tegen het nieuwsagentschap:

Er is zoveel bewaking en controle in mijn leven – mijn telefoon, mijn computer. Ons kantoor is doorzocht. Ik ben gevisiteerd, ik word elke dag gevolgd, er zijn bewakingscamera's voor mijn huis geplaatst. Dus daarom dacht ik: waarom plaats ik niet een paar camera's in mijn huis zodat mensen alles kunnen zien wat ik doe. Ik kan dat doen en ik hoop dat de andere partij [de autoriteiten] ook wat transparanter kunnen zijn.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Oiwan Lam.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.