Video: Kaart toont wereldwijde verspreiding van protesten en opstanden

John Caelan van de website The Swamp Post [en – alle links] heeft een aantal time-lapse-video's gemaakt die de protesten van 18 december 2010 tot 7 maart 2011 in kaart brengen. In de video's is te zien hoe de protesten en opstanden zich over verschillende landen verspreiden.

http://www.youtube.com/watch?v=ogUYigqwKYY

De volgende video zoomt in op het Midden-Oosten:

http://www.youtube.com/watch?v=BcEMxLwRSqI

In antwoord op een reactie van een lezer op zijn website legt hij uit hoe hij de gegevens heeft verzameld door in reguliere media te zoeken naar nieuwsberichten over protesten en opstanden.

Mijn methode was om de eerste 1000 nieuwsresultaten van een bepaalde dag te bekijken en hier de unieke gebeurtenissen uit te halen. Dit heb ik allemaal per dag gekopieerd naar een Excel-bestand — de locaties heb ik handmatig uit de nieuwsberichten gehaald en de pictogrammen zijn gebaseerd op het beste gemiddeld gemelde aantal, want het is per definitie moeilijk om het precieze aantal deelnemers aan een bijeenkomst te bepalen, omdat de betrokken partijen geneigd zijn de cijfers te verdraaien. Het overzicht van elke dag heb ik omgezet naar een .csv-bestand en geïmporteerd in het mapping-programma, een gratis tool van Zee Maps, want ik heb geen geld voor een duur programma. De dag werd gekopieerd, nieuwe gebeurtenissen werden toegevoegd, gebeurtenissen ouder dan vijf dagen werden verwijderd, gebeurtenissen ouder dan twee dagen werden grijs gemaakt. Elke gebeurtenis houdt twee dagen lang zijn kleur, vooral om rekening te kunnen houden met de overgang tussen de verschillende tijdzones.

John Caelan is zich er echter van bewust dat deze resultaten niet betrouwbaar genoeg zijn om wereldwijde trends weer te geven, zoals hij uitlegt in een reactie op deze pagina. Omdat de protesten de aandacht hebben getrokken van de reguliere media, zegt hij, laat deze kaart zien hoe de berichtgeving over opstanden of protesten toenam, maar niet noodzakelijkerwijs hoe groot de protesten zelf waren.

Voor meer informatie over de opstanden die in de video's te zien zijn, is er ook een interactieve kaart waarop je op de verschillende pictogrammen kunt klikken en informatie kunt lezen over de demonstratie die op dat moment is geregistreerd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.