Libië: Burgerberichten vanuit oorlogsgebied

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de opstand in Libië 2011.

Er blijven druppelsgewijs video's uit het door oorlog verscheurde Libië komen. Demonstranten vechten tegen de troepen van kolonel Muammar Gaddafi in een poging zijn 42 jaar durende bewind omver te werpen. Hieronder volgt een selectie uit de meest recente video's die zijn gemaakt door netburgers die zich in de frontlinies van de grote steden bevinden, daar waar de strijd om Libië nog altijd woedt.

De stad Ajdabiya, 160 kilometer ten zuiden van Benghazi, werd half maart ingenomen door de troepen van Gaddafi. Veel van de 130.000 inwoners vluchtten en wat achterblijft is een spookstad. De weinigen die zijn gebleven zaten in een stad zonder water en elektriciteit en ze kregen te maken met een gewelddadige belegering en dagelijkse bombardementen. Deze video laat zien hoeveel schade is aangericht in de woonwijken van de stad. Als de cameraman een jongeman op straat vraagt hoe hij het voor elkaar krijgt om te blijven, antwoordt de man, ‘We wonen in een land van angst’ en hij maakt het vredesteken met zijn hand. (Video geplaatst door benghazi17feb)

Zaterdagochtend vroeg konden de opstandelingen, nadat de internationale coalitie een luchtaanval had uitgevoerd op de regeringstroepen van Gaddafi, de stad weer in. Dit was de eerste grote zege voor de oppositie sinds het vliegverbod boven Libië was ingegaan.

Az Zintan, 160 kilometer ten zuid-westen van Tripoli, is het toneel van voortdurende gevechten. De regeringstroepen hebben de stad dagenlang onder vuur gehad in een poging de opsatandelingen de stad uit te drijven. In de volgende video vertellen rebellen dat ze in de buitenwijken van de stad belangrijke overwinningen hebben behaald op aanhangers van Gaddafi. (Video geplaatst door zintan2011)

Misurata is de op twee na grootste stad van Libië. De stad kwam in februari weer in handen van de opstandelingen en de aanhangers van Gaddafi reageerden onmiddellijk met een meedogenloze tegenaanval. Het bewind zou oorlogsschepen naar de haven van de stad hebben gezonden, zware artillerie hebben gebruikt en er half maart in geslaagd zijn door te dringen in de stad. Die situatie in Misurata blijft onduidelijk. Het bombardement op de stad door regeringstroepen blijft doorgaan ook al zouden vliegtuigen van de coalitie een tijdelijke onderbreking van de beschietingen hebben afgedwongen. De volgende video laat zien met welk geweld de stad te maken heeft: er wordt gemikt op een minaret, die pas na meerdere treffers uiteindelijk instort (video geplaatst door ibnomar2005):

Ook deze video komt uit Misurata. Er zouden sluipschutters op de daken te zien zijn (video geplaatst door TheLibyaFreedom):

Benghazi in het oosten is het bolwerk van de opstandelingen die de stad tijdens de opstand van 17 februari in handen wisten te krijgen. Op 18 maart werden de pogingen van de regeringstroepen om de stad weer in handen te krijgen afgeweerd door de opstandelingen, maar milities die trouw zijn aan de Libische leider bleven ‘s nachts binnen de stad actief. Burgers organiseerden een burgerwacht om te patrouilleren in de wijken. Dit is te zien in de volgende video (video geplaatst door AliveinLibya):

Tripoli is al vanaf het begin van de opstanden het bolwerk van het bewind. De staatstelevisie portretteert de stad als een stad die in zijn geheel loyaal is aan Gaddafi. De volgende video laat echter demonstranten zien die zichzelf overduidelijk identificeren als inwoners van de hoofdstad en ze schreeuwen vijandige leuzen naar de Libische leider terwijl er constant op hen geschoten lijkt te worden. ‘Ze schieten niet in de lucht,’ zegt een van hen, terwijl iemand anders de cameraman vraagt om te blijven filmen. Er zijn demonstranten te horen die roepen, ‘Er is maar één God, Gaddafi is de vijand van God… Waar zijn de mannen van Tripoli.’ (Video geplaatst door QuatchiCanada.)

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de opstand in Libië 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.