Armenië: Emo's doelwit van de politie

EmoHoewel Armenië bekendstaat als een vrij conservatief en traditioneel land, is er onder ruimdenkende bloggers en Facebook-gebruikers opschudding en verontwaardiging ontstaan over berichten dat emo's (een stereotiepe melancholische subcultuur die vooral onder tieners populair is) momenteel het doelwit zijn van de Armeense politie.

Zo werd vorige maand vooral op het blog Unzipped bezorgdheid geuit [en] in een artikel waarin op sarcastische wijze werd beschreven hoe de politie op jacht was naar emo's en hun “massavernietigingswapens” in beslag nam [en]:

Dit is allemaal ongeveer twee maanden geleden begonnen toen in verschillende Armeense media systematisch sensatiebeluste artikelen en berichten verschenen waarin vrijwel alle zelfmoorden onder tieners en jongeren in Armenië in verband werden gebracht met de emocultuur. Het hoeft geen betoog dat in de meeste, zo niet alle gevallen, er geen enkel bewijs was voor hun beweringen en dat het alleen wilde speculaties waren. […]

En het is ook zo makkelijk. Het interesseert niemand waarom deze jongeren zelfmoord plegen. En nu hebben ze dan eindelijk een eenvoudige verklaring gevonden. Een nieuwe ‘staatsvijand’. Die ‘onschadelijk’ moet worden gemaakt.

[…]

In werkelijkheid is dit een behoorlijk georganiseerde aanval op jongeren, of eigenlijk op iedereen die er anders uitziet en zich anders gedraagt dan wat als ‘normaal’ of ‘acceptabel’ wordt beschouwd.

Ook Emigrant Emo, een blog van buiten Armenië dat vooral over deze subcultuur schrijft, maakte melding van de onnauwkeurigheden in de nieuwsartikelen [en], maar wees erop dat dit een afspiegeling kan zijn van de heersende mentaliteit in de plaatselijke maatschappij:

Er is weer een dag voorbij en emo blijft zich over de wereld verspreiden. In dit geval zijn deze “misleide” pogingen om de ondergrondse cultuur te beschrijven misschien niet onjuist in de zin dat ze de ideeën over emo in deze nieuwe omgeving beschrijven. Hoewel het overzicht van Siranuysh Gevorgyan over het ontstaan van emo de gebruikelijke foute concepten bevat, is dat misschien wel de definitie in Gevorgyan's geboorteland Armenië.

[…]

Maar is deze interpretatie van emo dan fout? Gevorgyan geeft er de ouderwetse glans aan van mensen die relatief sympathiek tegenover deze jongeren staan – en dat is voor de verandering ook eens prettig. Maar de cultuur in haar geboorteland draait om de interpretatie door de mensen daar. […]

[…]

[…] Maar gezien de heftige geschiedenis die het Armeense volk de afgelopen decennia en eeuwen heeft doorgemaakt, zou ik denken (en hopen) dat er iets meer diepgang zit in de rebellie van deze jongeren dan de schattige, gekopieerde emo-mode die Gevorgyan beschrijft. Hoe het ook zij, ze doen het op hun eigen manier, en dat is een prestatie, vooral gezien de vele heersende misverstanden.

De afgelopen dagen is het verhaal echter opgedoken in de internationale media. Unzipped tweet bijvoorbeeld dat zelfs het tijdschrift Rolling Stone het heeft opgepikt. Bij het artikel stond een foto [en] die was gemaakt door de Kaukasus-redacteur van Global Voices.

Foto © Onnik Krikorian

Foto © Onnik Krikorian

Rolling Stone doet verslag van harde aanpak van emo's in #Armenië. Belachelijke politiecommissaris. […] via @writepudding

Ondanks dat er maar een paar emo's zijn in Armenië, is er een Facebook-groep, United Emos of Armenia, voor hen opgericht. In hun eerdere artikel meldde Unzipped ook dat sommige lokale bloggers een eigen campagne waren gestart, “I Am Emo”. Het waarschijnlijk meest originele artikel was afkomstig van blogger Alkhhimik.

De blogger, die direct te herkennen is aan zijn kaalgeschoren hoofd, publiceerde een gemanipuleerde foto van hemzelf als emo [ru]:

Alkhhimik als emo

Господин главный млица Армении решил, что ему отныне нечем заняться, посему надо начать отлавливать эмо. Вот здесь — предыстория, группа в фейсбуке. Комитет защиты эм в ярости!

Отвали от детишек, мужик!

Или и меня задержи, и с побоями увези в кутузку, ибо

Я — ЭМО!

Het hoofd van de militie heeft besloten dat hij niks te doen heeft, en daarom is de jacht op emo's geopend. De achtergrond kun je lezen op een Facebook-groep. Het verdedigingscomité van emo's is woedend.

Blijf met je poten van die tieners af, man!

Of arresteer mij en sla me en neem me mee naar het bureau, want ik ben een

EMO!

Volgens de nieuwsberichten heeft het hoofd van de Armeense politie gezegd dat hij emo's ‘gevaarlijk’ vindt (ondanks dat de meeste mensen van mening zijn dat er maar een paar emo's in Armenië zijn), omdat ze de ‘Armeense genenpool’ dreigen te ‘vervuilen’.

Als reactie hierop en om aan te geven hoe iedereen in Armenië die ‘anders’ is meestal negatief wordt gestereotypeerd, hebben verschillende Facebook-gebruikers een YouTube-video gepubliceerd van een nummer van het tiener pop-punkcombo KED, “Es Emo Chem” (Ik ben geen emo).

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.