Cuba: Solidariteit op internet na vliegtuigramp

Cubaans vliegtuig met 68 mensen aan boord verongelukt. Foto uit de krant Escambray.

Cubaans vliegtuig met 68 mensen aan boord verongelukt. Foto uit de krant Escambray.

Aan het begin van de avond op donderdag 4 november werd op de website van de krant Escambray [es – alle links] bevestigd dat er een vliegtuig was neergestort in de buurt van de stad Guasimal, zo'n 15 kilometer van de stad Sancti Spiritus, in het midden van Cuba. Achtenzestig mensen zijn omgekomen. Binnen enkele minuten begonnen Cubaanse Twitter-gebruikers informatie over de dodelijke ramp uit te wisselen.

Journalist @humbct66 plaatste de eerste verslagen van de ramp en schreef over hoe ambulances en medisch personeel op de rampplek aankwamen om naar overlevenden te zoeken. Toen bleek dat er geen overlevenden waren, verschenen er overal op internet condoleanceberichten voor de nabestaanden van de slachtoffers.

La solidaridad se hace presente. Mensajes de personalidades y personas comunes se conjugan en la red por #accidente en #SanctiSpíritus

De solidariteit neemt toe. Op internet verschijnen berichten van prominenten en van gewone mensen onder de hashtags #accidente in #SanctiSpíritus

Onder de hashtag #Cuba verschenen de eerste steunbetuigingen van Cubanen die in het buitenland wonen. @marianeli54 schreef:

Mis pensamientos están con mi pueblo querido, que hoy llora por el trágico accidente del vuelo ATR-72.

Mijn geliefde volk, dat vandaag treurt om het tragische ongeluk met vlucht ATR-72, is in mijn gedachten.

Reacties op Cubaanse websites zijn een bron van informatie uit de eerste hand. Osmel schrijft op Cubadebate dat hij ter plaatse was en hij beschrijft de rampplek als “afschuwelijk”. Adrián roept op de website Juventud Rebelde op tot “een dag van nationale rouw voor de ramp”.

Op dit moment is de oorzaak van de ramp nog onduidelijk, maar het Cuban Institute of Civil Aeronautics heeft direct een commissie van deskundigen in het leven geroepen om het ongeluk te onderzoeken. Bij de ramp zijn 40 Cubanen en 28 mensen uit 10 andere landen omgekomen (Argentinië, Mexico, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Japan en Venezuela).

Op de blogs El blog de Yohandry en Destino Cuba is het laatste nieuws over deze tragische ramp te vinden.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.