Nederland: Latijns-Amerikaanse migrantenvrouwen verenigen zich

De Europese stichting DiasporaSolidaria.org [es] organiseerde een top in Amsterdam voor Latijns-Amerikaanse en Caraïbische migrantenvrouwen, waar ze over onderwerpen spraken zoals hun rechten, veranderende gezinsstructuren en het overmaken van geld naar het eigen land. LA Ruta heeft een korte video [es, met Nederlandse ondertitels] gemaakt over een aantal van hun ervaringen:

Tijdens het evenement namen de vrouwen deel aan verschillende workshops. In de eerste workshop spraken ze over sekse, migratie en ontwikkeling, en hoe hun rechten zijn veranderd als gevolg van hun nieuwe migrantenstatus. In de tweede workshop gingen ze verder in op het overmaken van geld en waren ze het erover eens dat er meer bewustzijn moet worden gecreëerd over de rol van vrouwen in het overmaken van geld naar het thuisland. In de laatste workshop praatten ze over de nieuwe gezinsstructuren die zijn ontstaan als gevolg van migratie; het belang van Latijns-Amerika, omdat er een nieuwe gezinsstructuur, het “overgangsgezin”, is ontstaan; en hoe het familierecht en de rechten van gezinnen zouden moeten veranderen of worden aangepast aan deze nieuwe context.

Vrouwen namen om verschillende redenen aan de bijeenkomst deel. In de interviews in de video noemen ze een aantal redenen, zoals de behoefte om informatie te verzamelen, contacten op te doen, iets te leren en nieuwe manieren te ontdekken om zich aan een nieuwe cultuur aan te passen zonder de eigen cultuur te vergeten.

Ook in Spanje werd een bijeenkomst voor migrantenvrouwen uit Latijns-Amerika georganiseerd, geïnspireerd door de succesvolle ervaringen van de Nederlandse bijeenkomst. Diaspora Solidaria [es] schrijft over de inspirerende resultaten:

La agradable sorpresa la constituyó el ver a tantas mujeres comprometidas seriamente con el desarrollo de un movimiento de mujeres que traspase regiones y naciones

De aangename verrassing was om zo veel vrouwen te ontmoeten die zich echt inzetten voor het ontwikkelen van een beweging voor vrouwen uit allerlei verschillende regio's en landen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.