Marokko: Discussie over het salaris van de nieuwe bondscoach

Voetbal [nl] is een hele populaire sport in Marokko. Zo populair zelfs dat de voetbalbond kennelijk bereid is een grote som geld uit te trekken om een nieuwe bondscoach voor het nationale team (met de bijnaam Lions of the Atlas) binnen te halen. Sinds het debacle van het nationale team tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de FIFA – Wereldbeker 2010, zoekt de voetbalbond naar wegen om de slechte resultaten en het spel van het team te verbeteren. Er werden onderhandelingen gevoerd met de Belgische voetbaltrainer Eric Gerets [nl], die later officieel werd benoemd als bondscoach van Marokko [fr]. Voetbalfunctionarissen weigeren echter bekend te maken wat de voorwaarden in het contract inhouden en vooral welk salaris er is overeengekomen met de nieuwe coach. De Marokkaanse minister van Sport werd door het parlement ondervraagd over het salaris van de nieuwe coach en ontkende de juistheid van de bedragen die in de media werden genoemd [ar]. Men beweert dat er een recordbedrag is afgesproken, waarmee Gerets de best betaalde coach ter wereld zou zijn, op de Britse coach Fabio Capello [nl] na. Dit tot verbijstering van enkele bloggers die op het nieuws reageerden. Want hoewel men in dit land veel om voetbal geeft, vinden velen dat het geld beter besteed kan worden.            

Plaatselijk voetbalteam: foto van Wonker op Flickr

Abdelhamid van Qalam Tha'ir [ar] is geschrokken van het salaris [ar] dat de nieuwe coach aangeboden zou hebben gekregen. Hij schrijft:            

بعد تسرب أولى أخبار التفاوض مع البلجيكي علت أصوات الإعلاميين و المهتمين و المواطنين المغاربة منددة بهاته الخطوة، و لم تكن كفاءة الربان الجديد هي ما أجج نار الاعتراض, لأن الرجل و الحق يقال يملك سيرة ذاتية متميزة […] و لكن الجميع توقف عند قيمة الأجر الذي سيتقاضاه وفقا لعقده مع الجامعة، و الذي سيصل إلى 3 ملايير من السنتيمات سنويا [أي ما يعادل 3,4 مليون دولار أمريكي سنوياً].
صحيح أننا شعب يعشق كرة القدم حتى النخاع و يعتبرها أهم من أي شيء آخر كيفما كانت قيمته، و لكننا في نفس الوقت أمة تنتمي لبلدان العالم الثالث يرزح معظم سكانها تحت عتبة الفقر و تعاني من مظاهر البطالة و الفقر و الجهل المتجذرين منذ الأزل.
من المفارقات العجيبة التي تثير الضحك أكثر من أي شيء آخر هو أن كل مدربي منتخبات العالم باستثناء كابيلو يتقاضون أقل بكثير مما سيتقاضاه جيريتس، حتى إيطاليا و ألمانيا و إسبانيا و الأرجنتين و البرازيل تخصص ميزانيات أقل للتعاقد مع مدربيها رغم أنها تملك من الإمكانيات ما يتجاوزنا بكثير، و لكن الفرق هو أنها اتحادات تفكر بطريقة احترافية و تحترم أساسيات الممارسة الكروية السليمة، و تحترم – و هذا هو المهم – عقول مواطنيها.            

Al nadat de eerste berichten uitlekten over de onderhandelingen met de Belgische coach, kwamen er protesten van media en burgers. Het waren niet de vaardigheden van de nieuwe coach, die een goede reputatie heeft, die de discussie aanwakkerden […] maar de hoeveelheid geld die hij van de voetbalbond zal ontvangen en die jaarlijks op kan lopen tot zo'n 3 miljard centimes (ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar).
Het klopt dat wij, Marokkanen, enthousiaste voetballiefhebbers zijn. We vinden voetbal onbetaalbaar en belangrijker dan wat dan ook, maar tegelijkertijd horen we tot de Derde Wereld. Het grootste deel van de bevolking hier leeft beneden de armoedegrens en lijdt al heel lang onder werkloosheid, armoede en onwetendheid.
Merkwaardig genoeg krijgen alle coaches wereldwijd, met uitzondering van de [Britse] Capello, veel minder betaald dan wat met Gerets is afgesproken. Zelfs Italië, Duitsland, Spanje, Argentinië en Brazilië trekken minder geld uit om hun bondscoach te betalen, hoewel ze wel meer aan hen zouden kunnen uitgeven. Het verschil is dat deze bonden hun organisatie professioneel leiden en dat zij weten dat er grondige voetbaltrainingen nodig zijn en, wat nog belangrijker is, dat zij rekening moeten houden het verstand van hun burgers.

Anas van Big Brother Maroc vraagt zich af waarom er zoveel geheimzinnigheid heerst [fr] rond het salaris van de nieuwe coach. Hij schrijft:            

Quel est le point commun entre le salaire d'Eric Gerets et les nouveaux avions de l'armée Marocaine ? Le secret défense ? Même pas ! On connait le budget des avions, mais pas de Gerets ! […]
Mais pourquoi donc tout le monde évite de parler de ce salaire ? ou est le mal en nous disant, chiffres à l'appui, voici combien nous coutera Gerets ?            

Wat is de gemene deler tussen het salaris van Eric Gerets en de nieuwe gevechtsvliegtuigen die het leger net heeft aangeschaft? Militaire geheimhouding? Zelfs dat is het niet! We weten wat er aan vliegtuigen wordt uitgegeven, maar over het salaris van Gerets weten we niets! […]
Maar waarom zouden we daar niet over praten? Wat is er verkeerd aan het vertellen van de waarheid, onderbouwd met cijfers en met een uitleg over hoeveel Gerets ons uiteindelijk zal kosten?

Citoyen Hmida [fr] vindt dat functionarissen in de voetballerij in dit land eens goed naar de realiteit moeten kijken [fr]. Hij schrijft:            

A ce tarif, le nouvel entraîneur des « Lions » de l’Atlas sera payé :
Cinq fois plus que Raymond Domemech, coach de l’équipe de France.
Autant que Marcello Lipi, entraîneur de la Squadra Azzura.
Mieux que 29 des 32 entraîneurs nationaux présents au Mondial 2010.
Donc à vue d’œil, l’élu de la FRMF aura largement de quoi être « heureux » !
[…]
Le football national est malade de l’intérieur. Il souffre d’une gestion calamiteuse au niveau des clubs et de la fédération ! Il est victime de l’argent et des magouilles ! Il a perdu ses repères et son âme ! Ce n’est pas la venue d’un nouveau « messie » étranger qui le sauvera.            

Met dit bedrag krijgt de nieuwe coach van de Lions of the Atlas vijf keer zoveel betaald als de voormalige Franse coach Domemech Raymond, en net zoveel als de Italiaanse coach Marcello Lipi en meer dan 29 van de 32 nationale coaches die aanwezig waren tijdens de Wereldkampioenschappen 2010 in Zuid-Afrika.
[…]
Het Marokkaanse voetbal is rot van binnen. Het lijdt aan slecht management op national en internationaal niveau. Het is het slachtoffer van geld en smerige streken! Het heeft zijn kwaliteit verloren en zijn ziel! De komst van een vermeende “Messias” uit het buitenland zal dit probleem zeker niet oplossen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.