Kazachstan: 47 doden en honderden daklozen door overstroming

Donderdag en vrijdag zijn duizenden mensen geëvacueerd uit bedreigde gebieden nadat twee dammen waren doorgebroken. De ramp vond plaats in het district Aksuisky, ten noorden van Almaty, de zakelijke hoofdstad van het land. KZBlog meldt [en]:

Donderdag spoelde een dam weg in de regio Karatalsky in de provincie Almaty nadat er veel sneeuw was gesmolten. Op dit moment worden 820 mensen opgevangen in een nabijgelegen school. Vrijdag brak een andere dam door in het waterreservoir in de regio Aksuisky. Kyzyl-Agash, een dorp met 3.000 inwoners, is onder water gelopen. Veel mensen zijn op tijd geëvacueerd, maar niet iedereen.

In het weekeinde steeg het dodental van 20 naar 35 en een nog groter aantal mensen wordt vermist. Maandag was het officiële dodental 47. President N. Nazarbayev heeft de openbare aanklager opdracht gegeven een strafzaak aan te spannen tegen de eigenaar van het gescheurde reservoir “Kyzyl-Agash”. Na de overstroming werd bekend dat zowel het reservoir als de dam particulier eigendom zijn.

Lord-Fame biedt [ru] het meest uitgebreide verslag:

De enorme hoeveelheid water kwam eraan. We waren gewaarschuwd, we hadden ons moeten voorbereiden. Om 1 uur ‘s ochtends kwam de politie naar het dorp bij Taldy-Korgan [een stadje in de regio Almaty] en dwong de inwoners om te evacueren. En dat was de juiste beslissing.

In Kyzyl-Agash bezocht een agent van de districtspolitie alle huizen en waarschuwde dat de dam misschien niet bestand zou zijn tegen het hoge water. Mensen begonnen vrouwen en kinderen weg te brengen naar dorpen in de buurt. ‘s Avonds kwam het hoofd van de districtsoverheid. Hij verzocht de mensen om niet in paniek te raken en zei dat alles onder controle was. De mensen geloofden hem. Veel van die mensen zijn nu dood […] Het ooit zo succesvolle dorp Kyzyl-Agash ziet er nu zo uit:

De dam brak door als gevolg van neerslag en smeltwater. De telefoonlijnen werken niet. Het water heeft ook de Kyzyl-Agash-brug over een van de belangrijke snelwegen van het zuiden naar het noorden verwoest. Lord-Fame gaat verder [ru]:

De bewoners van Egen-Su, een ander dorp stroomafwaarts, werden allemaal van tevoren geëvacueerd, maar het vee is grotendeels verdronken […]. In Kyzyl-Agash had de ramp kunnen worden voorkomen als de autoriteiten op tijd hadden gezorgd voor monitoring en waarschuwingen. Het hoofd van de lokale overheid was bang voor paniek… Waarom was hij niet bang dat er doden zouden vallen?

De meeste evacués zijn inmiddels ondergebracht in legerbarakken, scholen en een treinstation in Taldy-Kurgan. De lokale tv-zender roept mensen op om te helpen met voedsel en kleding.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.