VS: Cherokee vechten voor Heilige Heuvel

In de Amerikaanse staat North Carolina proberen inheemse Cherokee Indianen [nl] de komst van een elektriciteitscentrale tegen te houden. Zij vinden dat die een belemmering vormt voor de spirituele beleving in Kituwah [en-alle overige links], een heilige heuvel die wordt geëerd als de plaats waar God de Cherokee hun wetten en hun eerste vuur gaf. Deze heuvel zou al bijna tienduizend jaar bestaan.

De heuvel is 1,5 meter hoog en heeft een diameter van bijna 52 meter.

Hoewel in de VS inheemse overblijfselen – zowel menselijke als culturele – vanaf 1990 wettelijk zijn beschermd door de Native American Graves Protection and Repatriation Act, worden mounds (aarden wallen) in de ogen van veel inheemse Amerikanen nog steeds geschonden.

Onder de naam “SAVE KITUWAH” is het gevecht van de Cherokee om de heuvel intact te laten op Facebook te vinden en er zijn inmiddels zo'n 2000 fans.

Photo of Kituwah posted in Facebook group by Red Gryphon Foto van Kituwah, geplaatst door Red Gryphon op Facebook

Adjunct-procureur-generaal van het Cherokee-reservaat, Hannah Smith, heeft het bedrijf Duke Energy een e-mail gestuurd. Deze is op Facing South gezet, de website van het Institute for Southern Studies. Zij beschrijft de inspanningen die worden geleverd om het gebied, dat in 1996 door de Eastern Band of the Cherokees teruggekocht werd, te beschermen:

Ik begrijp dat er behoefte is aan elektriciteit en ik weet ook dat vooruitgang samengaat met verandering. Toch heb ik uitgelegd dat ik wil dat Duke Energy zorgt dat er zo min mogelijk is te zien van deze hoogbouw omdat het invloed zal hebben op de manier waarop de Cherokee een bezoek aan Kituwah beleven. Met een metafoor heb ik beschreven welk effect het gebouw op dit eeuwenoude uitkijkpunt van Kituwah zal hebben, in de hoop dat er meer begrip komt voor de gevolgen voor mij (en voor de meeste Cherokee). Ik zei dat de bouw van deze lelijke, industrieel uitziende “doorn in het oog” zo dicht in de buurt van onze eeuwenoude en heilige Moederstad hetzelfde zou zijn als de bouw van een elektriciteitscentrale vlak naast een grote kathedraal (zoals de Sint Pieter in Rome). De waardering van de Cherokee voor Kituwah en wat er over is van diens ongerepte schoonheid is hetzelfde als de waardering die de meeste mensen hebben voor de Sint Pieter als iconisch en eeuwenoud gebedshuis.

Als de Cherokee Duke Energy ervan weten te overtuigen dat de bouw moet worden gestopt dan zou dat hun tweede overwinning zijn dit jaar. Volgens de blog Save the Sacred Sites heeft het ministerie van Defensie de aanleg van een vliegveld bij Iolta – een eeuwenoud Cherokee-dorp en begraafplaats in North Carolina – stilgelegd om nader onderzoek te doen. Andere gebieden van inheemse Amerikanen hadden minder geluk, aldus de samenvatting op Facing South:

Vorig jaar werd een heuvel bij Oxford, Alabama, gebruikt om het bouwterrein voor detailhandelsbedrijf Sam's Club op te vullen, en laatst werd ontdekt dat een andere Indiaanse heuvel in de buurt van Oxford verdwenen was tijdens de bouw van een gemeentelijk sportcomplex.

Aan het eind van de negentiger jaren werd een Indiaanse begraafplaats in Nashville, Tennessee, gesloopt om er een groot winkelcentrum (Wal-Mart) te bouwen. In diezelfde stad werd de rust op een andere begraafplaats langs de rivier de Cumberland verstoord voor de bouw van een voetbalstadion voor het team van de Tennessee Titans die meespelen in de National Football League. En in Georgia wordt een vierbaansweg aangelegd in de buurt van het Ocmulgee National Monument, een heel belangrijke plek voor het Muscogee (Creek) volk.

Meer foto's van Kituwah kun je hier en hier bekijken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.