Global Voices in Haïti: Gesprek met vrijwilligster Régine Zamor

Global Voices heeft na de aardbeving in Haïti [en – alle links] een team van twee personen naar Port-au-Prince gestuurd om activiteiten te steunen op het gebied van burgermedia. Georgia Popplewell en Alice Backer doen bovendien uit de eerste hand verslag van de reddingswerkzaamheden. Je kunt hier meer lezen over hun activiteiten ter plaatse.

PORT-AU-PRINCE, HAÏTI, 30 januari 2010

De Haïtiaans-Amerikaanse Régine Zamor woont in New Rochelle in de staat New York, maar groeide op in Brooklyn. Haar Haïtiaanse familie komt uit Martissant. Ze besloot na de aardbeving van 12 januari naar Haïti te gaan om op eigen houtje vrijwilligerswerk te doen, zonder zich aan te sluiten bij een grote ngo. Voor haar aankomst had ze contact met mensen in Haïti en de Dominicaanse Republiek, want vorige zomer heeft ze vrijwilligerswerk gedaan met Haïtiaanse contractarbeiders in Batey Ocho, Barahona, in de Dominicaanse Republiek. Haar familie en vrienden in de Verenigde Staten steunden haar beslissing.

Régine is filmproducer en schrijver en ze heeft net een documentaire afgerond over straatkinderen in Cap Haïtien, genaamd Bagay Dwòl. Op haar blog Bagay Dwol Journal schrijft ze over de film en over haar vrijwilligerswerk.

Toen ze een paar dagen na de aardbeving in Haïti aankwam, heeft ze eerst gekeken waar ze kon helpen en, via verschillende contacten bij kleinere ngo's zoals SOIL, Wynn Farm en COHEF, heeft ze uiteindelijk meegeholpen met het uitdelen van voedsel, het verspreiden van informatie — zowel persoonlijk als via haar blog — en het verdelen van medische voorraden.

Georgia Popplewell en ik spraken een aantal dagen geleden met haar in Hotel Oloffson.

“Ik wilde niet wachten”

Toen ik andere Haïtianen in de Verenigde Staten vertelde dat ik met Global Voices naar Haïti ging, waren velen van hen, die op wachtlijsten van grote, bekende ngo's en van Amerikaanse overheidsinstellingen stonden, verbijsterd. Mijn vriend Alex bijvoorbeeld — hij is afgestudeerd in gezondheidsmanagement en werkt al jaren in de gezondheidszorg in de Verenigde Staten — kon niet wachten tot hij geselecteerd werd uit een lijst van vrijwilligers. Toen Régine aan Georgia en mij vertelde hoe ze vlak na de aardbeving naar Haïti was gekomen, moest ik meteen denken aan Alex en aan al die anderen die in de VS zitten te wachten.

Régine besloot niet te wachten en in deze video vertelt ze hoe ze in contact kwam met het werk dat ze nu doet:

(Op dotSUB staat een versie van deze video met Franse ondertitels.)

Régine en andere vrijwilligers die snel ter plekke waren, begonnen op eigen initiatief en op eigen kosten voedsel uit te delen

Sinds ik hier een week geleden ben aangekomen, heb ik nog maar één voedseldistributielijn van de VN gezien. Dit was in de buurt van het Nationaal Paleis en het was zo chaotisch, dat er traangas of peperspray zou zijn gebruikt tegen de menigte. Een handjevol VN-medewerkers leken tegenover een menigte van duizenden mensen te staan. De VN of de Haïtiaanse overheid hebben nog steeds geen systeem opgezet voor de distributie van alle hulp die vanuit de hele wereld binnenstroomt. Maar toen we met Régine spraken, werd al snel duidelijk dat veel Haïtianen en anderen die bereid zijn te helpen, het heft in eigen handen hebben genomen in de eerste dagen na de aardbeving.

Hier vertelt Régine hoe ze, met de hulp van een contactpersoon van een ngo in de Dominicaanse Republiek, voedsel kocht, naar Port-au-Prince liet sturen en uitdeelde in het weeshuis Orphelinat l'Amour du Bon Berger.

Vrijwilligerswerk in de kliniek in Parc Antoine Izméry in Delmas 33

Tijdens onze ontmoeting met Régine in het Oloffson, werd ons gesprek onderbroken door een van haar Amerikaanse vrienden uit haar woonplaats New Rochelle (New York) die een aantal artsen aan haar voorstelde. Régine liep bij Georgia en mij weg om met hen kennis te maken en uiteindelijk stelde ze een van hen aan ons voor, een Amerikaanse arts die de afgelopen 11 jaar Haïtiaanse patiënten heeft verzorgd op de Bahama's. Ze zei tegen ons: “We hebben net afgesproken dat hij morgenochtend met me meegaat naar de Sité Solèy-kliniek”.

Dat is precies wat Régine bedoelt met haar rol in het “verspreiden van informatie”. Via via en met alle beschikbare middelen heeft ze tientallen mensen in contact gebracht met behoeften die ze heeft geïdentificeerd of geconstateerd.

Hier vertelt Régine over wat ze heeft gedaan in de medische kliniek in Parc Antoine Izméry in Delmas 33:

Op haar blog schrijft ze hoe ze broodnodige medische voorraden afleverde in Kenscoff.

De reis van Régine is nog lang niet ten einde. Zoals zoveel Haïtiaans-Amerikanen die ik in Port-au-Prince heb ontmoet, wil ze hier de komende paar weken blijven. Hier is haar lijst van “Handige informatiebronnen voor vrijwilligerswerk in New York”.

Het werk van Global Voices in Haïti wordt gesteund door onze donoren en door een beurs voor humanitaire informatie van Internews. Ga voor meer informatie naar de speciale Global Voices-nieuwspagina over de aardbeving in Haïti.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.