Guatemala: Verhalen en ambachtelijke kunst uit de Ixil-driehoek

De uniekheid en schitterende culturele rijkdom van de Ixil-driehoek [en] maken het gebied tot een van de favoriete bestemmingen van mensen die door Guatemala reizen. De Driehoek bevindt zich ten noorden van de  Sierra de los Cuchumatanes [en]. Het ligt net onder het regenwoud van Peten en wordt gevormd door drie kleine stadjes, Santa María Nebaj, San Juan Cotzal en San Gaspar Chajul, en de omringende dorpjes.

Mountains, Ixil Triangle by Renata AvilaBergen, Ixil-driehoek door Renata Avila

In zijn reisblog [en] beschrijft Jay Nichvolodov zijn ervaringen in Santa María Nebaj:

Nebaj is een echt een verbazingwekkende plaats. Het ligt genesteld tussen bergen. Echt, ik weet niet of ik het kan beschrijven, het is net alsof de stad middenin een door de bergen beschermd kommetje ligt. De mist rolt over de levendig groene heuvels en bedekt alles rond Nebaj. Het is cultureel gezien ook een ongewone plaats (zoals de meeste plaatsen in Guatemala), omdat de vrouwen (of in ieder geval veel van hen) een kledingtraditie in stand houden waarbij een vreemd pomponlint door hun haar gevlochten zit. De kleuren zijn ook anders in Nebaj, met heel veel groentinten.

Traditional blouse, Chajul by Renata AvilaTraditionele blouse, Chajul, foto gemaakt door Renata Avila

Om de vrouwen van Ixil beter te begrijpen, moeten we kijken naar hun traditionele kleding. Hun blouses vertellen over hun persoonlijke identiteit, hun erfgoed en hun overtuigingen. Linda reisde naar een van de dorpjes in de Ixil-driehoek, Chajul, en ze werd met name door de kleding geraakt [en]:

Je kunt je bijna niet voorstellen welke bergen met unieke huipils (blouses) met speciale rugbanden we op de markten zagen. Of de wevers die we ontmoetten en die ons uitnodigden bij hen thuis te komen en ons verse, zelfgemaakte tortilla's uit hun schaarse voorraad aanboden. Iedere gemeenschap had een eigen stijl en toch was iedere doek zo fris als de verbeeldingskracht van de wever ervan… Deze korte video is een momentopname van onze ervaringen in het dorpje Chajul.

Picture by Amareto CR. Used following a Creative Commons License: http://www.flickr.com/photos/amarethos/2489306689/Foto gemaakt door Amareto CR. Gebruikt onder Creative Commons-licentie: http://www.flickr.com/photos/amarethos/2489306689/

De Ixil-driehoek is het woongebied van de Alol o’tlayol, de gemeenschap van verhalenvertalers, die de hoeders zijn van de mythen en legenden van de regio. In het blog Guatezona staat een van hun verhalen [es]:

En Nebaj se cuenta que Tznxelal Almika -Corazón del Cielo- era muy cercano a los ixiles, pero éstos comenzaron a espiarlo. Debido a ello, dispuso castigarlos con una lluvia de fuego. A los sobrevivientes se les asignó la tarea de cuidar a los hombres y son conocidos como “Señores de los Cerros”.

In Nebaj zeggen de mensen dat Tznxelal Almika (ixil) – het hart van de hemel – heel dicht bij de mensen van Ixil stond, maar zij gingen hem bespioneren. Dus hij strafte hen door een storm van vuur naar hen te sturen. De mensen die het overleefden kregen opdracht voor de mensen te zorgen en zij staan nu bekend als de “heren van de bergen”.

Het dorpje Nebaj van Hacienda San Antonio [en] in Acul staat bekend om zijn speciale product: kaas. Blogger La Casa k-d1 vertelt het verhaal over Don Giuseppe Azzari [es] een Italiaanse kaasboer die in 1932 in de Ixil-driehoek aankwam en er zijn droom verwezenlijkte:

Azzari, un italiano quesero artesanal, vivió en la frontera con los Alpes Suisos, ahora las nuevas generaciones ofrecen a usted el delicioso queso artesanal que conserva la receta original. “Il Formaggio di Chancol” es un excelente producto único en Guatemala.

Azzari was een grote ambachtelijke Italiaanse kaasmaker die in de Zwitserse alpen vlak bij de grens woonde. Nu zijn het de jongere generaties die je de heerlijke zelfgemaakte kazen bieden volgens het originele recept. “De Chancol-kaas” is een uitmuntend en uniek product uit Guatemala.

De Ixil-driehoek was een gebied dat bekend stond als broeinest van het gewapende conflict in Guatemala. De drie stadjes liggen in de noordelijk deel van het district Quiché waar, volgens de door de VN ondersteunde waarheidscommissie [en], meer dan 300 afzonderlijke slachtingen plaatsvonden tijdens de oorlog (kaart). Tegenwoordig vormen de ixiles een unieke gemeenschap van minder dan 70.000 inwoners [es].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.