Georgië: Opkomst van de blogosfeer

De eerste blog in Georgië verscheen zo'n 4-5 jaar geleden. Waren blogs toen een nieuwigheid, tegenwoordig zijn ze één van de belangrijkste manieren van moderne communicatie, zoals kranten en tijdschriften dat zijn voor de traditionele media. In deze moderne tijd is de verspreiding van nieuws op de traditionele manier langzamer dan via het internet.

Het is moeilijk om de staat van het internet in Georgië te bepalen, maar binnenkort komt een nieuwe dienst beschikbaar – de Georgische blogcatalogus [en]. In die catalogus worden alle blogs en diensten opgenomen en ingedeeld naar onderwerp om de informatie zo toegankelijk mogelijk te maken. Hierdoor wordt het makkelijker om schrijvers en blogs op het internet terug te vinden.

De introductie van de blogcatalogus staat in het kader van het Georgische Nieuwe Media Forum [ge], een forum dat volgende week wordt gehouden. Hier komen ook andere zaken aan de orde, zoals nieuwe media in het algemeen, blogs, journalistiek, etc. Voorafgaand aan de lancering van de blogcatalogus komt er een kort overzicht beschikbaar van Georgische blogs op http://blogroll.design.ge [ge].

Na onderzoek blijkt dat er op dit moment ruim 1500 Georgische blogs zijn. Daarvan is een derde actief en op die actieve blogs wordt minimaal één artikel per dag plaatst. Er worden ook blogs geschreven door buitenlandse bezoekers aan ons land, maar dat zijn er maar weinig en in dit stadium worden deze niet in het overzicht opgenomen.

Naar ons idee horen de volgende blogs [alle vijf – ge] tot de meest actieve blogs in Georgië, blogs die 200-300 verschillende bezoekers per dag hebben:

http://dodka.ge/

http://sweet.ge/

http://tomushka.blogspot.com/

http://linguistuss.wordpress.com/

http://tiny.ge/

Zoals je kunt lezen worden nogal uiteenlopende onderwerpen op de Georgische blogs besproken. De meeste bloggers schrijven vooral over hun eigen leven, maar er zijn er ook veel die tegelijkertijd commentaar geven op politieke ontwikkelingen, economie, theater, muziek, fotografie of design, of zij bespreken deze onderwerpen op hun blog. Thematische blogs over specifieke onderwerpen komen maar weinig voor.

Daarnaast zijn er ook blogs over koken, wijn, militaire onderwerpen, etc. De blog ბლოგი ღვინისა და გემოვნების შესახებ [ge] gaat bij voorbeeld over wijn en recepten, terwijl Militaire Overdenkingen [ge] militaire theorieën behandelt en nog interessant is ook. Hoewel er niet zoveel van dergelijke blogs zijn, noemen we ook de blogs van Gogi Gvakharia, Niko Nergadze en andere journalisten van Radio Liberty [ge].

Er zijn ook blogs van Georgische amateurjournalisten, zoals თავისუფალი სიტყვის ბლოგი [ge]. In de toekomst zullen zulke populaire blogs in onze rubriek worden besproken om de schrijvers en het bloggen in het algemeen onder de aandacht van het publiek te brengen.

De volledige oorspronkelijke versie van dit artikel over de blogosfeer in Georgië is eerst verschenen in het Georgisch, Russisch en Engels op Media.ge [ge].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.