Video's over varkensgriep: Meningen, humor en een korrel zout

Video's geven vaak de gemoedstoestand van mensen op een bepaald moment weer. Iedereen reageert weer anders op een crisis. Voor degenen die informatie hebben gelezen, gezien en in zich op hebben genomen over de “varkensgriep” (waarvan de echte naam influenza A, subtype H1N1 is) wordt het niet alleen steeds moeilijker om de feiten van de geruchten te scheiden, maar ook om met de nieuwe beperkingen en adviezen om te gaan. Sommige delen hun gemoedstoestand via video's en die laat ik jullie vandaag zien: tot nadenken stemmende, sceptische, muzikale, creatieve en grappige video's.

De eerste video is van de Atomicos [en], een indie rockband uit Puebla in Mexico die een nummer hebben geschreven en een video met Engelse ondertitels hebben geüpload over de varkensgriep en de verschillende maatregelen die zijn genomen. De video is ook in het Frans vertaald voor het videoblog Le Buzz Dorothée [fr]. De video's en andere nummers van de band die niet over varkensgriep gaan, zijn te vinden op hun MySpace-pagina [es].

Ook bekende groepen slaan een slaatje uit de varkensgriep: de Agrupación Cariño heeft de Influenza Cumbia, die in het Engels is nagesynchroniseerd voor het niet-Spaanstalige publiek. Hieronder staat de Engelse versie, gevolgd door de Spaanse versie:

De Bandaloz Group uit Durango [en] in Mexico heeft ook een aanstekelijk “griepnummer” gemaakt waarin ze zingen over alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om jezelf tegen het virus te beschermen:

In Mexico hebben mensen ook video's gemaakt over hoe het leven verder gaat voor mensen in de stad en over hoe de situatie wordt aangepakt bij de oorsprong. shizo79 heeft deze video geüpload die hij in de straten van Mexico-stad heeft gemaakt. Van de paar mensen die op straat zijn, dragen sommigen mondkapjes, anderen niet en weer anderen hebben hun mondkapje om hun nek hangen:

Dit leuke Mexicaanse meisje genaamd Jimena [es] heeft een liedje geschreven over het dagelijks leven van studenten als zijzelf. Het gelijkmatige ritme en de aangrijpende tekst geven weer wat de veiligheidsmaatregelen met de burgers doen. Een deel van de tekst van haar liedje We're out of Face Masks (dat ze op haar YouTube-pagina in het Engels heeft vertaald) is als volgt:

CHORUS
Damn flu
I can't get out of my house
the news tell me to get rest
naaananana
don't start saying bullcrap
cus is not the world's end yet

We're out of face masks
a note on a door: “There's no vaccines till november”
peoples gettin crazier
panic purchases & we don't even have enough food

Bars, concerts & festivals
shows, “antros” & restaurants (that kind of rimed yay)
the movies, coffee shops & sweet16s
everything was cancelled to keep us safe

REFREIN
Stomme griep
Ik kan mijn huis niet uit
op het nieuws zeggen ze dat ik moet rusten
naaananana
verkondig geen onzin
want het einde van de wereld is nog niet nabij

De mondkapjes zijn uitverkocht
een briefje op een deur: “De vaccins komen pas in november”
de mensen worden steeds gekker
paniekaankopen & we hebben niet eens genoeg eten

Bars, concerten & festivals
shows, kroegen & restaurants (dat rijmde een beetje, yay)
de bioscoop, cafés & verjaardagsfeestjes
alles is afgelast om ons te beschermen

En hoe is het in de rest van de wereld? In Australië, waar al één geval van varkensgriep is bevestigd, heeft Natalie van Community Channel een video gemaakt waarin ze commentaar geeft op de paranoïde reacties van mensen op iedereen die de fout maakt om te hoesten of te niezen:

En ten slotte: je kon erop wachten dat iemand een videospel zou verzinnen over de varkensgriep. In SwineFighter moet je met spuiten op varkens mikken die over een kaart vliegen, ze inenten en voorkomen dat het virus zich verspreidt voordat de tijd om is. Je kunt het HIER [en] spelen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.