Gezondheid: Dreiging varkensgriep verspreidt zich over de wereld

Bescherming tegen varkensgriepIn ten minste zeven landen over de hele wereld zijn inmiddels bevestigde of vermeende gevallen aangetroffen van de varkensgriep, die eerder deze maand in Mexico [en] is ontdekt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt [en] dat deze uitbraak een “noodsituatie van internationale omvang voor de volksgezondheid” is.

Varkensgriep [en], ook wel varkensinfluenza A of H1N1 genoemd, is een ziekte van de luchtwegen bij varkens die overdraagbaar is tussen mensen, vooral door middel van hoesten en niezen. In Mexico zijn meer dan 100 sterfgevallen [en] gemeld die mogelijk gerelateerd zijn aan varkensgriep en meer dan 1600 mensen zijn mogelijk of zeker besmet met het virus. Er zijn nu ook gevallen van varkensgriep bevestigd [en] in de Verenigde Staten en Canada, terwijl in Nieuw-Zeeland, Spanje, Frankrijk, Israël en Brazilië mogelijke gevallen zijn gemeld. Liz Borkowski gaat op het weblog The Pump Handle verder in [en] op de redenen waarom er bezorgdheid is over de verspreiding van varkensgriep:

“Varkensgriep komt vrij veel voor, maar het wordt normaal gesproken alleen overgedragen van varkens op mensen. Het lijkt erop dat deze nieuwe variant kan worden overgedragen tussen mensen en ook jonge, gezonde volwassenen worden er ziek van. Dit betekent dat er een serieus risico is dat het virus een pandemie veroorzaakt, dus het is goed dat Mexico de scholen tot 6 mei heeft gesloten en grote openbare bijeenkomsten heeft verboden, inclusief kerkdiensten.”

Ambtenaren van de Amerikaanse gezondheidsdienst hebben op 26 april de noodtoestand uitgeroepen nadat er in de staten Californië, Kansas, New York, Ohio en Texas 20 gevallen van varkensgriep waren bevestigd. Het ging hier in de meeste gevallen echter om een milde [en] vorm en er zijn geen sterfgevallen gemeld. Ook Canada meldde [en] zes milde gevallen van varkensgriep in de provincies Nova Scotia en Brits-Columbia.

Het nieuws over de varkensgriep heeft zich snel over het internet verspreid doordat mensen op zoek zijn naar antwoorden op hun vragen en hun meningen over de ziekte delen. Swine Flu en #swineflu zijn momenteel de meest populaire onderwerpen [en] op Twitter en er zijn verschillende Google maps [en] gemaakt om de uitbraak te volgen. Bloggers over de hele wereld schrijven ook over de varkensgriep.

Daniel Hernandez beschrijft [en] op Intersections het volgende tafereel in Mexico-stad:

“Terwijl de hoge pieten van de WHO zaterdag een spoedvergadering belegden in Genève, deelden soldaten in Mexico-stad mondkapjes uit bij verkeerslichten en op metrostations en pleinen. Een soldaat in uniform gaf me een mondkapje toen ik het metrostation Bellas Artes binnenging, maar het was al kapot voordat ik in de trein kon stappen. Passagiers in de trein bekeken elkaar achterdochtig en deden hun uiterste best om oogcontact met vreemden te vermijden.”

Matthew Yglesias, die voor het Center for American Progress Action Fund schrijft, geeft uitdrukking aan zijn bezorgdheid [en] over hoe mensen zonder ziektekostenverzekering in de Verenigde Staten met deze ziekte zullen omgaan:

“Ik heb geen mening over dit onderwerp, behalve dat het prettig zou zijn om in een land te leven waar, als je ernstig ziek zou worden als gevolg van een virusinfectie, de toegang tot effectieve medische behandeling niet zou worden bepaald door je rijkdom, je inkomen of het feit of je wel of geen werk hebt.”

Jim McVeagh, die in Nieuw-Zeeland voor MacDoctor schrijft, vindt dat er in zijn land en wereldwijd meer moet worden gedaan om het virus onder controle te houden. In Nieuw-Zeeland zijn 13 studenten [en] die onlangs in Mexico zijn geweest vermoedelijk met de ziekte besmet. McVeagh schrijft [en]:

“Gezien de massale overdreven reacties op de vogelgriep zou je toch hopen dat er dit keer wat krachtdadiger wordt opgetreden dan alleen maar de boel in de gaten houden. Het lijkt me dat, zolang we niet meer informatie hebben, op z'n minst gevallen moeten worden geïsoleerd en dat reizen naar Mexico moeten worden ingeperkt. Nu het CDC [de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention] waarschijnlijk een week te laat wakker wordt en de WHO weigert in te grijpen, lijkt de halfslachtige reactie van Nieuw-Zeeland in vergelijking bijna kordaat.

Hoewel dit misschien ook weer een vals alarm is, zou het fijn zijn als gezondheidsinstanties dat pas achteraf bepalen in plaats van dat ze dit blijkbaar vooraf doen op basis van onvolledige informatie.”

Veel landen nemen veiligheidsmaatregelen [en] om te voorkomen dat de varkensgriep zich verder verspreidt. Zo worden op sommige luchthavens reizigers uit Mexico gecontroleerd op griepsymptomen en in China en Rusland wordt iedereen met symptomen in quarantaine geplaatst. Vijay Sadasivam, die voor scan man schrijft, zegt [en] dat er in India geen preventieve maatregelen worden genomen, maar Boinky, die voor Finestkind Clinic and fish market schrijft, beschrijft [en] een maatregel die in de Filipijnen van kracht is geworden:

“De Filipijnen zullen de invoer van varkensvlees vanuit de Verenigde Staten en Mexico stopzetten om verdere verspreiding tegen te gaan… dit is grappig, want de griep wordt overgedragen van mens op mens en onze eigen varkens hebben Ebola Reston…

Maar we zitten hier natuurlijk midden in de festivaltijd en tot nog toe is er nog geen sprake van dat mensen in quarantaine worden gehouden zoals met SARS…”

Veel bloggers wijzen erop dat we de dreiging serieus moeten nemen en op het ergste voorbereid moeten zijn, maar dat er nog geen reden tot paniek is. In een artikel op Utah Preppers staat [en] bijvoorbeeld:

“Een aantal korte antipaniektips…

 • Varkensgriep KAN NIET worden overgedragen door voedsel. Je loopt GEEN risico als je varkensvlees eet.
 • Dit is NIET de eerste keer dat ‘varkensgriep’ op mensen is overgedragen. Het is al een aantal keer eerder voorgekomen zonder dat dit tot een pandemie heeft geleid.
 • Deze variant van varkensgriep is, net als elke griep, een virus dat voornamelijk van persoon op persoon wordt overgedragen door middel van hoesten of niezen.
 • Het is gewoon griep! Het belangrijkste is om HET NIET TE KRIJGEN.”
 • De WHO adviseert momenteel geen reis- of handelsbeperkingen en zegt dat ze meer informatie over het virus nodig hebben voordat ze beslissen of ze het wereldwijde alarmniveau voor een pandemie [en] verhogen; het alarmniveau is op dit moment niveau drie van in totaal zes niveaus.

  Foto Bescherming tegen varkensgriep van Sarihuella op Flickr.

  Start een discussie

  Auteurs graag inloggen »

  Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.