Bouwde de Myanmarese junta ‘s werelds grootste Boeddhabeeld om zijn misdaden te rechtvaardigen?

Maravijaya Buddha Statue

Arbeiders leggen de laatste hand aan de onthulling van het Maravijaya Boeddahbeeld in de hoofdstad van Myanmar. Screenshot van een YouTube-video afkomstig van het verboden onafhankelijke  mediakanaal MizzimaTV.

Tijdens een religieuze massabijeenkomst onthulde het militaire regime in Myanmar een enorm Maravijaya Boeddahbeeld, dat door critici wordt gezien als een rechtvaardiging door de junta bij het instandhouden van de wrede dictatuur.

In februari 2021 greep het militaire regime de macht en direct daarna volgde een gewelddadig optreden tegen de oppositie en critici. Maar na ruim twee jaar is het verzet heviger geworden, terwijl de junta worstelt voor haar legitimiteit en internationale erkenning.

Op 1 augustus onthulde juntaleider Senior Generaal Min Aung Hlaing het Maravijaya Boeddhabeeld in Naypyitaw, de hoofdstad van het land. Volgens de staatsmedia was het “het hoogstzittende marmeren Boeddhabeeld.”

Maravijaya symboliseert de verovering van Mara, wat te vergelijken is met Satan bij het boeddhisme. Het is “de Boeddha die de inmenging van de duivel overwint.” Er zijn talloze symbolen die met het getal negen verband houden en in de Birmese numerologie een speciale betekenis heeft. Dit verklaart waarom het beeld 5.292 ton weegt, waarbij de afzonderlijke cijfers samen twee negens vormen. De hoogte van de troon is 5,5 meter (opnieuw twee negens) en de hoogte van het beeld is 20 meter, wat ook neerkomt op het getal negen.

De staatsmedia citeren de juntaleider die sprak over het belang van het bouwen van het beeld:

Met het beeld willen we de bloei van het Theravada-boeddishme in Myanmar laten zien, zodat het land een centrale plaats in het Theravada-boeddhisme inneemt, garant staat voor de welvaart van de staat en bijdraagt aan vrede en stabiliteit in de wereld.

De junta besteedde MMK 58 miljard (26 miljoen Euro) aan het project. Het regime verwierf gronden van zeven heilige Boeddhistische plaatsen in India en beroemde pagodes in Myanmar. De wijdingszaal biedt plaats aan 900 leden van de Sangha Boeddhistische Gemeenschap en 1.200 leken tijdens de religieuze ceremonies. Volgens de autoriteiten is het beeld van duurzame materialen vervaardigd en bestand tegen de gevolgen van een storm met een windsnelheid van 200 kilometer per uur of een aardbeving met een kracht van 8,8 op de Schaal van Richter.

Volgens critci herhaalt de junta de daden van vorige militaire dictaturen, door het tonen van toewijding aan het  Boeddhisme en tegelijkertijd de pro-democratische bewegingen probeert te ondermijnen. In 1986 wijdde de vorige juntaleider, generaal NeWin, de Maha Wizaya Pagoda in, wat opnieuw een groot succes werd. In 2002 leidde senior generaal Than Shwe de ceremonies voor de wijding van een marmeren Boeddabeeld, dat in Yangon bekend staat als de Loka Chantha Abhaya Labha Muni.

In een interview met de Than Lwin Times berispte de beroemde monnik Saydaw Min Thon Nya de junta voor de bouw van de pagodes op een moment dat de gewone inwoners van Myanmar moesten lijden.

In een tijd dat de mensen worden geconfronteerd met ontberingen en verdriet, is het een feit dat de bouw van stoepa's, pagodes en beelden niet tot de leer van Boeddah behoort. Nee, het is alleen bedoeld om naar buiten te pronken. Bij Boeddah staat het in de praktijk brengen van de leer voorop, in plaats van naar zijn vergankelijke lichaam te kijken. Het praktizeren van zijn Dhamma betekent de oprechte aanbidding van de Boeddah.

Volgens de leer van de Boeddah moet Dhamma door middel van oefeningen beantwoord worden. Dus nu is het duidelijk dat het militaire apparaat alleen religieuze gebouwen neerzet om haar misdaden te verhullen, in strijd met de leer van Boeddah.

De Irrawaddy, een verboden onafhankelijk mediabedrijf herinnert aan de ironie bij de bouw van een groot Boeddahbeeld, terwijlde meerderheid van de bevolking lijdt onder een dictatuur:

Het is het toppunt van ironie dat de het regime het hoogste Boeddahbeeld bouwt om te laten zien dat ze in Myanmar, met een Boehddistische meerderheid, de verdedigers van het geloof vertegenwoordigt; de bevolking van het land voelt zich weggezet, totaal weerloos en als minst bevoorrecht volk ter wereld.

Radio Free Asia, dat door de Amerikaanse overheid wordt gefinancierd, interviewde  enkele bewoners over hun commentaar over het standbeeld.

Ik weet zeker dat burgers in overheidsdienst de ceremonie niet bijwoonden. Alleen werknemers die voor de junta werkten en werden gedwongen zich aan te sluiten, waren aanwezig. Het leger regelde zelfs vervoer voor ze.

Een andere inwoner vertelde dat ze de plaats niet zouden bezoeken.

Wij constateren dat de junta veel geld en mankracht inzet bij de bouw van het standbeeld, om het beroemder te doen voorkomen dan bestaande pagodes. Ik ben niet van plan om het beeld te gaan zien, aangezien het is gebouwd door met bloedbesmeurde handen van de militaire dictator.

De toegang tot de  locatie is tot eind augustus gratis. Volgens de autoriteiten moeten toegangsgelden worden geheven, omdat “er nergens anders dergelijke architectonische meesterwerken zijn te vinden, en het beeld grondig onderhoud vergt.”

Het besluit om toegangsgelden te vragen vond het publiek absurd, aangezien de nieuwe pagode de enige heilige plaats in het land is waar pelgrims mag worden gevraagd om te betalen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.