Hoe klimaatverandering de voedselproductie in Guyana en St.Vincent en de Grenadines beïnvloedt

Groentenmarkt  in Guyana. Foto David Papannah, gebruikt met toestemming.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Cari-Bois Environmental News Network (met steun van  Climate Tracker en Open Society Foundations en Caribbean Climate Justice Journalism Fellowship) als onderdeel van een serie met als doel om Caribische wetenschappers, ontdekkingsreizigers en natuurliefhebbers een platform te geven om zich te manifesteren. Een versie van dit artikel is opnieuw uitgegeven als onderdeel van een wederzijdse inhoudelijke overeenkomst met Global Voices.

Door Richardeen Williams en David Papannah

Wereldwijd zijn traditioneel gemarginaliseerde gemeenschappen en huishoudens met een lage sociaal-economische status (SES) het slachtoffer geworden van de stijgende voedselprijzen. Met de alsmaar stijgende kosten van basisproducten zoals rijst, tarwe en groenten, wordt het voor de mensen steeds moeilijker om hun dagelijkse voedsel te betalen. Terwijl de kleine eilandstaten (SIDS) zoals de Cariben, hebben geprobeerd om de voedselproductie op te voeren, teneinde de alsmaar stijgende voedselprijzen een halt toe te roepen, heeft de klimaatverandering roet in het eten gegooid. In Guyana, St.Vincent en de Grenadines zijn pogingen om de voedselproductie op te voeren bemoeilijkt door de stijgende zeespiegels, bodemdegradatie en de steeds extremere weersomstandigheden zoals overstromingen, zodat een doelbewuste actie van cruciaal belang is om te zorgen dat voedselproducenten in deze landen klimaatbewuster worden.

St.Vincent en de Grenadines

Marktkooplui met verse groenten op de Downtown Vegetable Market in St.Vincent. Foto Richardeen Williams, gebruikt met toestemming.

Voedselexport is cruciaal voor de economie van St.Vincent en de Grenadines, maar ondanks voortdurende inspanningen om de voedselzekerheid op te voeren, hadden de boeren de afgelopen jaren te kampen met de gevolgen van de klimaatverandering.

Al meer dan tien jaar is de landbouw Admarie Bobb’s belangrijkste inkomstenbron, maar om gelijke tred te houden met de veranderende weerpatronen in Greggs en Richland Park, waar ze de de akkers in St.Vincent bewerkt, is inmiddels een strijd geworden. De productie van substantiële opbrengsten tijdens het droge seizoen werd bijvoorbeeld steeds problematischer. Haar pogingen om de irrigatie op te voeren zijn gestrand, omdat de gewassen verwelken in de zinderende hitte of omdat er niet voldoende kan worden geoogst. Tijdens recente droogteperiodes was het volgens Bob ook een uitdaging om de schaapskuddes en vee te voeren, omdat het gras tijdens het droge seizoen ondermaats op de berghellingen groeit.

Bij veranderende weerpatronen zijn de stijgende temperaturen niet het enige probleem waar Bobb mee wordt geconfronteerd. Terwijl de extreme hitte tijdens het droge seizoen de verbouw van gewassen zoals aardappelen en komkommers tot een uitdaging maakt, geldt dat ook voor de hoeveelheid regen tijdens het natte seizoen bij het verbouwen van gewassen zoals dasheen en tomaten, waarbij een moment kan komen waar veel collega-akkerbouwbedrijven stoppen met hun activiteiten. Maar ze is vastbesloten om door te gaan, zelfs als er een doorlopend gevecht moet worden geleverd om voldoende inkomsten voor haarzelf en haar werknemers te genereren.

Guyana

Een verkoopster op de Guyanese markt. Foto David Papannah, gebruikt met toestemming.

Algemeen bekend als de “graanschuur van de Caraïben”, is Guyana altijd in staat geweest om aan uiteenlopende voedselbehoeften tegemoet te komen. Maar in 2021 konden de boeren niet aan de marktvraag voldoen. Door de verwoestende overstromingen was het eenvoudigweg niet mogelijk om de akkers op tijd te bewerken.

In sommige gebieden kregen de boeren te maken met wateroverlast die soms weken of maanden aanhield, waardoor een groot deel van de oogst verloren ging. Hierdoor ontstond er een grote vraag naar kwaliteitsproducten, waardoor de voedselprijzen enorm stegen. De prijzen van selderij, sjalotten, bora, callaloo, kool, pompoen en gemalen proviand – allemaal basisingrediënten van een Guyanese maaltijd – schoten omhoog, evenals de prijzen van andere producten zoals paprika's en aubergines.

Yog Mahadeo, adviseur van de Guyana Consumers Association, vertelde dat de gevolgen van de klimaatverandering de voedselproductie en de prijzen voor consumenten onder druk blijven zetten. Verwijzend naar de opkomende olie- en aardgasindustrie, voegde Mahadeo eraan toe dat monetaire rijkdom de voedselveiligheid en soevereiniteit van een land niet kan vervangen. Hij merkte op dat de autoriteiten een beleid moeten ontwikkelen waarbij Guyana haar eigen voedsel blijft produceren.

Maar om dit te realiseren moeten we inspanningen blijven leveren om boeren te ondersteunen klimaatbewuster te worden en voorkomen dat de voedselprijzen omhoog schieten. Dit is vooral belangrijk, omdat de klimaatverandering ook invloed heeft op het aantasten van het bestedingspatroon van consumenten. Tenslotte zullen overstromingen of droogteperioden door de klimaatverandering – als neveneffect – blijvende gevolgen hebben op verschillende aspecten van de samenleving.

Deze ervaringen benadrukken nog eens het belang van het opbouwen van klimaatbestendigheid en het versterken van de voedselveiligheid in deze twee  CARICOM-landen. De uitdagingen waarmee de kleinschalige boeren mee worden geconfronteerd, onderstreept nog eens de urgentie van een wereldwijde aanpak om de klimaatverandering en haar schadelijke effecten op alle aspecten betreffende de voedselketen te beperken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.